Pieczarki - uprawa amatorska cz.2
Re: Pieczarki - uprawa amatorska cz.2
Przyznaję, że często jak czytam co napisałem, sam tego nie rozumiem
, ogólnie chodzi o to , że warunkiem żeby wyrosły grzyby (owocniki) , jest przprowadzenie szoku temperaturowego i tlenowego, obniżamy temp i wpuszczamy powietrze, jeśli wpuścimy za mało powietrza, to pomimo dobrej temp zawiąże mało grzybów, które wtedy urosną bardzo duże, czyli będzie mało grzybów ale wszystkie będą duże.

- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dziękuję, zabrakło słowa ale
za dużo powietrza , dużo grzybów, za mało to będzie miał mało, ale dużych
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
- Nanavel
- 200p
- Od: 5 mar 2014, o 11:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam
Chciałabym zacząć hodować pieczarki ale na razie jedynie o tym intensywnie myślę :P Przejrzałam aukcje na allegro i widzę że kostki są w miarę tanie, za to przesyłka już nie bardzo. No i teraz mam takie przemyślenia- kupić z 5 kostek z jedną przesyłką kurierską. Zacząć hodować jedną kostkę i po tym jak na pierwszej pojawią się pieczarki zastartować kolejną. Tak żeby mieć w miarę ciągłość zbioru a nie jeden mea wysyp od razu z tych pięciu. No i że w teorii wszystko jest piękne ale niech mnie ktoś z już hodujących uświadomi czy takie kostki trzeba od razu " brać w obroty"? Czy można sobie po kolei na spokojnie je wykorzystywać? Czy mi ta 5 ostatnia kostka po pewnym czasie da rade zastartować czy będzie już do niczego???

Super sprawa z tymi pieczarkami,a le niestety nie mogę ich hodować, obecnie mam za zimną piwnicę, a w przyszłym mieszkaniu w ogóle brak piwnicy 

- ekopom
- -Moderator Forum-.
Nanavel, raczej kup tylko tyle ile od razu będziesz uprawiała, bo pozostawienie, raczej ryzykowne, że wejdzie infekcja, nawet w uprawie wchodzą choroby.
pozdrawiam Ludwik
- Nanavel
- 200p
Ehhh szkoda, bo ekonomicznie zamawianie po jednej kostce się nie opłaca- 14zł za kostkę a 27 zł z dostawą... myślałam że koszt można rozłożyć na co najmniej 4-5 kostek. Dobrze że zapytałam a nie kupiłam i zmarnowałam
Popytam jeszcze w okolicy w sklepach ogrodniczych, wiem gdzie uprawiają pieczarki ale znając moje szczęście to jak się spytam to mnie pogonią
Albo zamówię 2 kostki na próbę i zobaczę jak mi pójdzie, bo może się okazać że mi nic z tego nie wyjdzie a snułam taaaakie plany hahaha 

- ekopom
- -Moderator Forum-.
Coś mało będzie tej grzybni za 14zł, bo ja zamawiałem dwie i razem miały około 30kg (bez okrywy). I te dwie już wykorzystywały wagę jednej ceny wysyłki, jedna kostka pasowała idealnie wymiary skrzynki ogrodniczej. Kupując mniejsze opakowania, mocno się przepłaca i musisz poszukać producenta, a nie sklepu.
pozdrawiam Ludwik
- Nanavel
- 200p
Hmmmm gdzieś mi ta aukcja uciekła ale z tego co pamiętam to kostka ważyła 10kg a w dostawie było że do 10 sztuk ... teraz zgłupiałam bo większość ma do 3 sztuk. Przy czym skoro wiem ze więcej i tak mi się zmarnuje to na jedno wychodzi
) znajdę zaraz sobie jakieś dwie duże i zamówię do zabawy
) Ciekawe czy mi wyjdzie 

Ile pieczarki potrzebują światła (jakie pomieszczenie w domu będzie najlepsze) i czy w warunkach domowych można je hodować w zimie?
Pozdrawiam, Gosia:)
- ekopom
- -Moderator Forum-.
Nie potrzebują światła, przy oświetleniu ciemnieją, najlepsze miejsce, to takie gdzie jest wilgotno i temperatura poniżej 20oC. Oczywiście w czasie plonowania i też warto mieć termometr mierzący temperaturę grzybni.
pozdrawiam Ludwik
Pieczarki - jaki podkład, grzybnia
Na internecie są zestawy zagrzybionej ziemi z której rosną pieczarki. Czy można kupić gotowy torf/obornik i w nim zaszczepić samodzielnie grzyby? czy trzeba kupować gotowce po 10kg zagrzybione? Pewnie taniej wyjdzie kupić dobrej ziemi/podkładu i do tego zarodniki. Mam dość dużo miejsca nie chce się bawić w paczki 10kg, odrazu pare m2 bym zrobił.
Proszę o info
Pozdro
Proszę o info
Pozdro
- ekopom
- -Moderator Forum-.
Podłoże do uprawy pieczarek jest poddane pasteryzacji około 56 oC i musi potem mieć warunki sterylne, bo szybko można je zainfekować. Jeśli chciałbyś samemu je sporządzić , to jest dosyć skomplikowane i lepiej kupić gotową kostkę już przerośniętą. Cena 1kg pieczarek z kupnej kostki mi wyniosła około 3zł, w hurcie 5zł. Tak jak myślisz, to może, gdy zakupisz kilka tirów w kompostowni wtedy wyjdziesz na swoje.
pozdrawiam Ludwik
Podpowiedzcie proszę.
Dostałam dziś 2 podłoża z grzybnią pieczarek białej i brązowej, obie 3 faza. Paczki szły 3,5 dnia.
Ale w podłożu brązowej nie widzę nic białego. Co robić? Przykrywać okrywą mimo, że nie widać grzybni? Mieliście takie przypadki przy 3 fazie?
Dostałam dziś 2 podłoża z grzybnią pieczarek białej i brązowej, obie 3 faza. Paczki szły 3,5 dnia.
Ale w podłożu brązowej nie widzę nic białego. Co robić? Przykrywać okrywą mimo, że nie widać grzybni? Mieliście takie przypadki przy 3 fazie?
- piotrek7725
- 200p
- Od: 20 cze 2012, o 22:28
Witam, co poradzicie zielonemu w temacie o hodowli pieczarek, warto się bawić samemu na początku w dobieranie grzybni i podłoża czy kupić gotową kostkę? Jak tak to skąd są dość dobre ale i tanie kostki? Wielkie dzięki za pomoc 

amitka
Rozerwij opakowanie, taki niewielki kawałek i sprawdz czy w środku jest grzybnia, być może tylko na wierzchu jej nie ma, rozumiem, że trzecia faza oznacza całkowicie przerośnięte podłoże, więc grzybnia musi być, być może nie do końca przerosło.
podłoża się nie dobiera, do uprawy pieczarek jest jedno podłoże o określonych parametrach, od danej firmy zależy tylko jak dobrze je przygotuje a ras i odmian grzybni jest bardzo dużo. konkretnych adresów nie znam ale wydaje mi się , że jeśli akurat w pobliżu jest wytwórnia podłoża to indywidualnie sprzedają, pewnie trzeba to tylko samemu odebrać
Rozerwij opakowanie, taki niewielki kawałek i sprawdz czy w środku jest grzybnia, być może tylko na wierzchu jej nie ma, rozumiem, że trzecia faza oznacza całkowicie przerośnięte podłoże, więc grzybnia musi być, być może nie do końca przerosło.
podłoża się nie dobiera, do uprawy pieczarek jest jedno podłoże o określonych parametrach, od danej firmy zależy tylko jak dobrze je przygotuje a ras i odmian grzybni jest bardzo dużo. konkretnych adresów nie znam ale wydaje mi się , że jeśli akurat w pobliżu jest wytwórnia podłoża to indywidualnie sprzedają, pewnie trzeba to tylko samemu odebrać