Pomarańczowe siedzą na wacikch i nic na razie się z nimi nie dzieje.Ika2008 pisze:Jakie wysiewacie kolory tunbergii ( jakie w ogóle są) jakiś czas temu wysiałam żółtą a dziś kupiłam jeszcze pomarańczową z czarnym oczkiem. Mam nadzieję, że nie za późno na wysiew?
Tunbergia(Thunbergia alata ) Cz.1
- Ika2008
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 maja 2013, o 08:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Tunbergia - ( Thunbergia alata ) jak uprawiać?
Pozdrawiam, Marta.
- Rzepka
- Od: 30 mar 2014, o 14:55
Gdzie wy kupujecie nasiona tunbergii o innych kolorach niż tradycyjny <czarnooka Zuzanna>, ja od lat próbuję upolować, nie słyszałam też o wieloletniej.Odnośnie nasion,od dawna wysiewam własne, wschody są bardzo dobre.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Ja mam chyba po prostu pecha z Tunbergią No cóż, to pozostaje mi pewnie jak tak nic się nie uda wcześnie, wysiać tradycyjnie i czekać aż się namyśli na kiełkowanie.Margo_margo pisze: Evy_
Z nasionami Tunbergii to jest chyba loteria.
Ostatnie trzy nasionka wrzuciłam do wody i po 2 dniach miałam na dwóch kiełki. Trzecie na razie siedzi w ciepełku. Mam też nasiona które moczą się od 17 stycznia (najpierw we wodzie a teraz na waciku) i nic z nimi się nie dzieje. Część po 2-5 dniach potrafiła spleśnieć.
- Margo_margo
- Od: 27 lip 2014, o 13:08
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 17 kwie 2012, o 00:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
U mnie w tym roku cieżko
pierwsza na tapete poszła tynbergia biała niestety nie wyszła stare nasiona
ostatnio zakupiłam dwa op zółtej i na wacik długo długo nic wczoraj pojawły sie pierwsze ogonki wiec wsadziłam do ziemi jak tylko sie pokaza dodam zdjecia
pierwsza na tapete poszła tynbergia biała niestety nie wyszła stare nasiona
ostatnio zakupiłam dwa op zółtej i na wacik długo długo nic wczoraj pojawły sie pierwsze ogonki wiec wsadziłam do ziemi jak tylko sie pokaza dodam zdjecia
Pozdrawiam Agnieszka
- gaura
- 500p
- Od: 14 lut 2013, o 15:37
Wysiana 10.02, dziś wykiełkowała pierwsza roślinka
Pozdrawiam, Kasia
U mnie tunbergia ma się świetnie... Wykiełkowało mi mnóstwo - ok. 30 doniczek, gdzie w każdej po kilka roślin.
- Rzepka
- Od: 30 mar 2014, o 14:55
Ja też wsadzam do większych doniczek po trzy, cztery sadzonki tunbergii, wtedy wystarczy jeden patyk, sadzonki muszą mieć listki właściwe.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Ja raz tylko wysiewałam tunbergię, a dwa razy kupowałam w maju wyrośniętą sadzonkę.Ta druga, chyba to jakaś odmiana była znacznie ozdobniejsza, bardziej zwarta i kwitła obficiej, kwiatki miała większe, liście też ładniejsze niż ta z nasion.Ciekawa jestem jak rozmnażane są te odmiany?
- Ika2008
- Od: 24 maja 2013, o 08:59
Może te kupne sadzonki są intensywnie uszczykiwane, podobnie jak surfinie i petunie, i dlatego tak ładnie się krzewią?
Pozdrawiam, Marta.
Podobno rozmnaża się je z kultur in vitro.Kiedyś czytałam o tym sposobie rozmnażania i była tam taka wzmianka, ale nie wiem czy tak faktycznie jest. Z nasion chyba nie uzyska się takich roślin.