Ryż(Oryza ) - domowa uprawa
Re: Ryż - domowa uprawa
Z uprawą ryżu bawiłam się w zeszłym roku
Spokojnie można kupić w supermarkecie zwykły brązowy ryż w torebkach. Najlepiej powybierać z nich takie ziarenka, które wciąż pozostają w łupinkach - większa szansa, że wykiełkuje (przy okazji przekonałam się, że nie tylko ryż bywa w tych torebkach.....). Zaczęły kiełkować już następnego dnia i rosły w oczach. W moich nie najlepszych do tego warunkach siewki padały jak muchy, ale jak wyszły z wieku niemowlęcego to roślina kompletnie nie wymagająca i nie do zdarcia
Spokojnie można kupić w supermarkecie zwykły brązowy ryż w torebkach. Najlepiej powybierać z nich takie ziarenka, które wciąż pozostają w łupinkach - większa szansa, że wykiełkuje (przy okazji przekonałam się, że nie tylko ryż bywa w tych torebkach.....). Zaczęły kiełkować już następnego dnia i rosły w oczach. W moich nie najlepszych do tego warunkach siewki padały jak muchy, ale jak wyszły z wieku niemowlęcego to roślina kompletnie nie wymagająca i nie do zdarcia
-
- 500p
- Od: 17 mar 2014, o 19:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja moczę jego nasiona i moczę już drugi dzień i nici z kiełkami poprzednio moczyłem ok. miesiąc i nici z kiełkami.
Co robię źle? Moczę go w kranówce, a na opakowaniu było napisane ryż brązowy naturalny. Nie wymieniam mu wody codziennie tylko co jakieś 2-3 dni. Więc co robię źle? Proszę o pomoc
Co robię źle? Moczę go w kranówce, a na opakowaniu było napisane ryż brązowy naturalny. Nie wymieniam mu wody codziennie tylko co jakieś 2-3 dni. Więc co robię źle? Proszę o pomoc
Zwycięscy to przegrani, którzy się nie poddali.
Pozdrawiam Jan
Pozdrawiam Jan
Ja nie moczyłam nasion - po prostu wysypałam je na porządnie zmoczoną ziemię i tak zostawiłam. Jedyne co przychodzi mi na myśl to sprawdzenie czy:
a) ma dostatecznie dużo światła (widny parapet lub doświetlanie żarówką)?
b) ma dostatecznie ciepło?
c) czy były to nasiona niełuskane?
a) ma dostatecznie dużo światła (widny parapet lub doświetlanie żarówką)?
b) ma dostatecznie ciepło?
c) czy były to nasiona niełuskane?
-
- 500p
- Od: 17 mar 2014, o 19:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Przecież nasiona te były bardzo suche i takie do ziemi?
Ma ciepło (20 stopni)
Ma dosyć jasno
To chyba jest nie łuskany bo na opakowaniu było napisane: ryż brązowy naturalny.
Ma ciepło (20 stopni)
Ma dosyć jasno
To chyba jest nie łuskany bo na opakowaniu było napisane: ryż brązowy naturalny.
Zwycięscy to przegrani, którzy się nie poddali.
Pozdrawiam Jan
Pozdrawiam Jan
Tak, takie suche do ziemi Ta "ziemia" u mnie to prawie błocko było - całkowicie wystarczyło.
Co do łuskanego to na zdjęciu poniżej pokazuję, co miałam na myśli. To ryż brązowy naturalny z jednej torebki. W każdej znajdzie się kilka nie do końca wyłuskanych. Takie siałam.
Jeżeli i to nie pomoże to nie wiem co więcej mogłabym doradzić
Co do łuskanego to na zdjęciu poniżej pokazuję, co miałam na myśli. To ryż brązowy naturalny z jednej torebki. W każdej znajdzie się kilka nie do końca wyłuskanych. Takie siałam.
Jeżeli i to nie pomoże to nie wiem co więcej mogłabym doradzić