Sępolia (Fiołek afrykański) - pielęgnacja, rozmnażanie, problemy w uprawie, cz.4

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
wwwiola
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sie 2007, o 08:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Sępolia-fiołek afrykański (uprawa,prezentacja kwitnień) cz.4

Post »

Oczywiście, że można. :D
Awatar użytkownika
jacekopole71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2012, o 17:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Irenko,potwierdzam.Także wyciągałem z wody i do ziemki. Natomiast tym, którym w wodzie zrobiły się szkliste końcówki łodyżek odciąłem.Ważne aby cięcie było pod kątem.
littlelaurie
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 28 sie 2013, o 09:46

Post »

Witam!
Zaczynam swoją przygodę z forum, dlatego chciałam się przedstawić. Fiołki hoduję jakieś trzy lata. Moja hodowla obejmuje około 40 roślin (każda innej odmiany), część trzymam w pracy z racji tego, że już mi się nie mieszczą w domu. Pewnie nie zawitałabym tutaj, gdyby nie to , że ostatnio rośliny mi trochę "zmarniały" i mimo różnych zabiegów jakoś nie widzę poprawy. Na forum znalazłam jednak kilka rad, które chyba mi pomogą. Mam doświadczenie w zakresie ukorzeniania i zwalczania szkodników, więc mam nadzieję, że będę również mogła pomóc.
KrysTe, moje listki też czasem tak wyglądają, a jednak zawsze wypuszczają maluchy. Czasem nawet część liścia robi się brunatna, jakby usychała, a mimo to i tak wyrastają z niego sadzonki.
Awatar użytkownika
KrysTe
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 29 gru 2014, o 00:21

Post »

Moje dziwne listki posadziłam równiutko miesiąc temu, są sztywne, więc mam nadzieję, że niedługo powinna pojawić się pajęczynka jak u Jacka, bo też są w przeźroczystych kubeczkach.

Już ktoś o tym wspominał, mam wrażenie, że listki LE- ??????? ????/ Złotej Piany rosną, są zdecydowanie większe niż na zdjęciu sprzed tygodnia, zwłaszcza jeden i jakby się wyprostował ;:218 . Poczekam jeszcze trochę i chyba go przytnę.
Awatar użytkownika
solshine
200p
200p
Od: 16 gru 2014, o 13:21

Post »

Irena1955 pisze:Bardzo dziękuję za odpowiedź ale co ja teraz mam zrobić "moczą" się w wodzie 2 tygodnie czy teraz też można je wsadzić do ziemi.
Moje listki trafiły do ziemi po niecałych 6 tygodniach w wodzie, gdy wyglądały jak poniżej. Teraz tkwią w przezroczystych kieliszkach plastikowych i mają w większości półcentymetrowe listeczki maluszków wystające nad ziemią :) Tylko dwa uparte listki Krisa siedzą cichosza całkiem i ani drgną.
Obrazek
Ala
Awatar użytkownika
neska133
100p
100p
Od: 6 lip 2014, o 09:36

Post »

Pięknie wyglądają Twoje korzonki, masz wiele cierpliwości, ja nigdy jeszcze nie doczekałam takiego widoku.
Zawsze łapki swędzą i po jakimś czasie wsadzam do ziemi, a chciałabym ujrzeć coś takiego.
Awatar użytkownika
Pola22
100p
100p
Od: 8 lip 2013, o 18:52

Post »

:wit Chciałam się z wami podzielić wyglądem nasion fiołka. Nie myślałam, że będą aż tak malutkie. Na razie wyłożyłam je na wacik nasączony wodą nie wiem czy dobrze robię, zobaczymy.
Obrazek
Pozdrawiam Paula
littlelaurie
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Na jakimś amerykańskim blogu o fiołkach pani wysiewała nasiona od razu do ziemi, niestety nie pokazywała zdjęć wysianych nasionek, tylko zdjęcia małych roślinek- niesamowity widok: całe wiadro i duża kuweta "maluchów". Przyznam, że widząc, jak małe są te nasionka też chyba obawiałabym się wysiać je od razu do ziemi.
Awatar użytkownika
Pola22
100p
100p
Od: 8 lip 2013, o 18:52

Post »

No ja ogólnie nie miałam w zanadrzu ziemi, a byłam strasznie ciekawa tych nasionek.
Pozdrawiam Paula
littlelaurie
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

A tak z ciekawości: skąd te nasiona? Poprzez przeniesienie pyłku z jednego kwiatka na inny? Pierwszy raz w życiu widzę nasiona fiołka, zawsze rozmnażałam wegetatywnie.
Awatar użytkownika
Ekspresja
500p
500p
Od: 22 kwie 2014, o 18:18

Post »

Uprawiam fiołki od dwóch lat i nigdy nic im nie było, aż do dziś. Zauważyłam u jednego fiołka (LE-Merillin), że listki zrobiły się całkiem matowe, a ich końcówki są sflaczałe. Do tej pory liście były błyszczące i bardzo sztywne. Czy może to być objaw przelania :?: Boję się wyjąć go z doniczki, aby sprawdzić korzenie, bo jest cały w pąkach i już 3 pączki prawie się rozwinęły. Postawiłam go wysoko na półce, gdzie jest najcieplej, ale od wczoraj nic się nie poprawia. ;:223 Ratunku ;:110
Pozdrawiam:)
Awatar użytkownika
solshine
200p
200p
Od: 16 gru 2014, o 13:21

Post »

Jeśli to przelanie, to wykopując go z ziemi możesz uratować fiołka, a zbędna zwłoka tylko pogorszy sprawę. Ja tak zwlekałam (objawy jak u Ciebie) i musiałam kilka tygodni temu usunąć nie tylko zgniłe korzenie, ale i pieniek cały do samego stożka wzrostu. Obecnie fiołek już ma się dobrze i wypuszcza nowe listki. Może i nie zakwitnie szybko jak inne obok niego, ale przynajmniej go uratowałam.
Fiołek wyglądał po operacji tak: http://imgur.com/a/xIZPd . Mam nadzieję że u Ciebie będzie lepiej, jeśli szybko wkroczysz do akcji.
Ala
Awatar użytkownika
Ekspresja
500p
500p
Od: 22 kwie 2014, o 18:18

Post »

solshine pisze:Jeśli to przelanie, to wykopując go z ziemi możesz uratować fiołka
Właśnie nie jestem pewna, bo wszystkie fiołki traktowane tak samo, a tylko jeden chory. Może być też przenawożenie, a ten okazał się najbardziej wrażliwy. Zupełnie nie wiem co robić, bo jak go przepłuczę, a okaże się że przelanie - to jeszcze tym pogorszę. ;:124 ;:145
Pozdrawiam:)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”