Fungicydy nowej generacji-kwas sorbowy cz.2
- legina
- 1000p
- Posty: 1065
- Od: 21 maja 2013, o 11:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Dolny Śląsk
Re: Pomodoro-Fungicydy nowej generacji-kwas sorbowy cz.2
Dziś po raz czwarty wykonałem oprysk pomidora i papryki kw.octowym.Dotychczas nie doszło
do jakichkolwiek zaburzeń,czy uszkodzeń we wzroście tych sadzonek.
do jakichkolwiek zaburzeń,czy uszkodzeń we wzroście tych sadzonek.
Re: Pomodoro-Fungicydy nowej generacji-kwas sorbowy cz.2
Józiu
Oprysk kwasem octowym już zakończymy. Umawiamy się, że tego pomidorka opryskiwanego kwasem octowym od przyszłego tygodnia pryskasz mieszaniną kwasu mlekowego + aspiryna. Kwas mlekowy w rozcieńczeniu B1 + 300 mg/l ASA
Oprysk kwasem octowym już zakończymy. Umawiamy się, że tego pomidorka opryskiwanego kwasem octowym od przyszłego tygodnia pryskasz mieszaniną kwasu mlekowego + aspiryna. Kwas mlekowy w rozcieńczeniu B1 + 300 mg/l ASA
- legina
- 1000p
- Posty: 1065
- Od: 21 maja 2013, o 11:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Dolny Śląsk
Re: Pomodoro-Fungicydy nowej generacji-kwas sorbowy cz.2
Mieciu!!
Rozumiem, zaraz poszukam kwestię aspiryny.
Rozumiem, zaraz poszukam kwestię aspiryny.
- legina
- 1000p
- Posty: 1065
- Od: 21 maja 2013, o 11:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Dolny Śląsk
Re: Pomodoro-Fungicydy nowej generacji-kwas sorbowy cz.2
W ramach dalszych prób ,dziś wykonałem pierwszy oprysk ,podanym przez forumowicz roztworem
pomidora i papryk wcześniej opryskiwanych 3-krotnie kwasem octowym.Jednocześnie też 4 oprysk dostał pomidor bez uzycia AS.
pomidora i papryk wcześniej opryskiwanych 3-krotnie kwasem octowym.Jednocześnie też 4 oprysk dostał pomidor bez uzycia AS.
Re: Pomodoro-Fungicydy nowej generacji-kwas sorbowy cz.2
Jeśli po opryskach tą mieszaniną nie będzie objawów fitotoksyczności, to znaczy, że kwestię pH mamy załatwioną. Ja w międzyczasie dokonałem ustalenia co do skrobi.
W przepisie na HT nastąpi prawdopodobnie mała zmiana. Zastanawiam się nad dodatkiem popularnego antyutleniacza ,co w jakimś stopniu zabezpieczy tymol przed utlenianiem i polimeryzacją po oprysku.
W przepisie na HT nastąpi prawdopodobnie mała zmiana. Zastanawiam się nad dodatkiem popularnego antyutleniacza ,co w jakimś stopniu zabezpieczy tymol przed utlenianiem i polimeryzacją po oprysku.
- legina
- 1000p
- Posty: 1065
- Od: 21 maja 2013, o 11:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Dolny Śląsk
Re: Pomodoro-Fungicydy nowej generacji-kwas sorbowy cz.2
Dziś po raz drugi zrobiłem oprysk pomidora i papryk roztworem B-1 połączonym z AS.
Po pierwszym oprysku nie stwierdzam na w/w rozsadzie,żadnych zmian,plam,zniekształceń lisci.
Po pierwszym oprysku nie stwierdzam na w/w rozsadzie,żadnych zmian,plam,zniekształceń lisci.
Re: Pomodoro-Fungicydy nowej generacji-kwas sorbowy cz.2
To pomyślna informacja- Józiu
Dzięki
Dzięki
- mymysteryy
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2363
- Od: 6 sie 2014, o 07:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Jaworzno
Re: Pomodoro-Fungicydy nowej generacji-kwas sorbowy cz.2
Skoro proponujesz podawać pomidorom aspirynę, to aż prosi się by do kompletu dostawały też witaminę Cforumowicz pisze: W przepisie na HT nastąpi prawdopodobnie mała zmiana. Zastanawiam się nad dodatkiem popularnego antyutleniacza ,co w jakimś stopniu zabezpieczy tymol przed utlenianiem i polimeryzacją po oprysku.
Re: Pomodoro-Fungicydy nowej generacji-kwas sorbowy cz.2
Mają tej witaminy dosyć w owocach
Ale dobrze myślisz.
Ale dobrze myślisz.
- legina
- 1000p
- Posty: 1065
- Od: 21 maja 2013, o 11:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Dolny Śląsk
Re: Pomodoro-Fungicydy nowej generacji-kwas sorbowy cz.2
Mieciu ja też się cieszę!!!!!
mymysteryy jak tylko usłyszę kaszel,lub zauważę podziebienie dołożę witam.C lub scorbolamit.
Dodam,że tym roztworem podlałem po łyżce dwie (zbędne)papryki,zaraz po pikowaniu.Po dwóch dniach nie widzę,żadnych uszkodzeń.To tak dla zabawy.
mymysteryy jak tylko usłyszę kaszel,lub zauważę podziebienie dołożę witam.C lub scorbolamit.
Dodam,że tym roztworem podlałem po łyżce dwie (zbędne)papryki,zaraz po pikowaniu.Po dwóch dniach nie widzę,żadnych uszkodzeń.To tak dla zabawy.
- mymysteryy
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2363
- Od: 6 sie 2014, o 07:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Jaworzno
Re: Pomodoro-Fungicydy nowej generacji-kwas sorbowy cz.2
Albo wit.E, też antyoksydant, a do tego będą miały piękną skórkę bez zmarszczek . Musiałbyś jednak problem z rozpuszczalnością jakoś rozwiązaćforumowicz pisze:Mają tej witaminy dosyć w owocach
Ale dobrze myślisz.
Ok, dosyć żartów. Pracujcie dalej, bo całe pomidorowe forum czeka z niecierpliwością na wyniki. Trzymamy kciuki za powodzenie
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Posty: 7473
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Re: Pomodoro-Fungicydy nowej generacji-kwas sorbowy cz.2
Jeśli ktoś jest zainteresowany dyskusją na temat szkodliwości, czy też nie- tymolu,
zapraszam tutaj Tymol- za i przeciw
zapraszam tutaj Tymol- za i przeciw
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
Re: Pomodoro-Fungicydy nowej generacji-kwas sorbowy cz.2
Whitedame
Czas już Twoje pomidorki poddać testowi. Przygotuj roztwór :
1. Odmierz dokładnie lub zważ 950 ml wody demineralizowanej/ 950 g w przypadku użycia wagi/
2. Dodaj 0,5 cm3 / strzykawką 2 ml/ kwasu mlekowego 80 %
3. Dodaj tabletkę polopiryny 300 mg
4. Dodaj 50 cm3 roztworu krochmalu i całość dokładnie wymieszaj
Krochmal przygotuj dając 2 kopiate łyżeczki skrobi ziemniaczanej na 1/2 l gotującej wody.
Opryskuj tym roztworem 2 sadzonki pomidorów co 7 dni dokładnie z wierzchu i od spodu liści w dzień. Następne 2 sadzonki opryskuj tylko po zmierzchu. Opisz sobie sadzonki, by było wiadomo, które są opryskiwane w dzień, a które w nocy. Jeśli sadzonki opryskiwane nocą będą się różniły we wzroście od tych opryskiwanych za dnia znaczyć to będzie, że krochmal uniemożliwia otwarcie aparatów szparkowych za dnia.
Ten test ma na celu zbadanie czy dodatek krochmalu nie będzie blokował aparatów szparkowych liści. Jeśli tak się stanie będzie widoczne zahamowanie wzrostu opryskiwanych sadzonek
Jeśli ten test wypadnie negatywnie mam przygotowany wariant awaryjny. W celu ograniczenia parowania tymolu z powierzchni liści i fotodegradacji kwasu sorbowego wykorzystamy wspólną właściwość tymolu i kwasu sorbowego a mianowicie ich zwiekszoną rozpuszczalność w tłuszczach i zamiast dodatku krochmalu zastosujemy dodatek mleka w ilości wynikającej z rozpuszczalności obu składników w tłuszczu.
Czas już Twoje pomidorki poddać testowi. Przygotuj roztwór :
1. Odmierz dokładnie lub zważ 950 ml wody demineralizowanej/ 950 g w przypadku użycia wagi/
2. Dodaj 0,5 cm3 / strzykawką 2 ml/ kwasu mlekowego 80 %
3. Dodaj tabletkę polopiryny 300 mg
4. Dodaj 50 cm3 roztworu krochmalu i całość dokładnie wymieszaj
Krochmal przygotuj dając 2 kopiate łyżeczki skrobi ziemniaczanej na 1/2 l gotującej wody.
Opryskuj tym roztworem 2 sadzonki pomidorów co 7 dni dokładnie z wierzchu i od spodu liści w dzień. Następne 2 sadzonki opryskuj tylko po zmierzchu. Opisz sobie sadzonki, by było wiadomo, które są opryskiwane w dzień, a które w nocy. Jeśli sadzonki opryskiwane nocą będą się różniły we wzroście od tych opryskiwanych za dnia znaczyć to będzie, że krochmal uniemożliwia otwarcie aparatów szparkowych za dnia.
Ten test ma na celu zbadanie czy dodatek krochmalu nie będzie blokował aparatów szparkowych liści. Jeśli tak się stanie będzie widoczne zahamowanie wzrostu opryskiwanych sadzonek
Jeśli ten test wypadnie negatywnie mam przygotowany wariant awaryjny. W celu ograniczenia parowania tymolu z powierzchni liści i fotodegradacji kwasu sorbowego wykorzystamy wspólną właściwość tymolu i kwasu sorbowego a mianowicie ich zwiekszoną rozpuszczalność w tłuszczach i zamiast dodatku krochmalu zastosujemy dodatek mleka w ilości wynikającej z rozpuszczalności obu składników w tłuszczu.