Hortensja ogrodowa ( Hydrangea macrophylla ) wymagania,pielęgnacja - dyskusje
- Reniak
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 6 cze 2009, o 13:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Hortensja ogrodowa - gdzie posadzić ?
Przepraszam ale faktycznie nie precyzyjnie się wyraziłam, miałam na myśli że w słońcu doskonale radzą sobie bukietowe ,zapomniałam że wsród ogrodowych są odmiany kwitnące na jednorocznych pędach. 

Re: Hortensja ogrodowa
Witajcie,
chciałabym przesadzić hortensję w inne miejsce, nie jest duża, więc nie powinno być problemów. Zastanawiam się tylko czy zrobić to teraz, czy lepiej w innym terminie.
chciałabym przesadzić hortensję w inne miejsce, nie jest duża, więc nie powinno być problemów. Zastanawiam się tylko czy zrobić to teraz, czy lepiej w innym terminie.
Pozdrawiam serdecznie
Iwona
Iwona
Pozwolę podpiąć się pod pytanie iwas, też muszę przesadzić hortensję ogrodową i nie wiem czy termin jesienny jest dla tego zabiegu odpowiedni?
pozdrawiam Mariola
bynajmniej to nie przynajmniej!
bynajmniej to nie przynajmniej!
- PiotrekP
- Od: 18 wrz 2011, o 08:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja wiele razy przesadzałem jesienią i spokojnie zimowały. Przykryj tylko gałązkami świerka aby wiatr nie wysuszał jej i będzie ok
- biedronka52
- 50p
- Od: 2 lip 2011, o 18:36
Witajcie! chcę powiedzieć,że ja też wiele razy przesadzałam hortensje ogrodową w inne miejsce i to jesienią ,nawet teraz mam jeszcze w doniczce kupiona hortensje i jutro ją wsadzę.Ziemia jest wilgotna bo były deszcze ,zapowiadają ciepłe dni nawet w pażdzierniku tylko dużo kwaśnego torfu ido dołka. Pozdrawiam Biedronka.
Mam hortensje ogrodową w doniczce. Stoi osłonięta w nieogrzewanym pomieszczeniu i puściła listki, co robić. 

- PiotrekP
Podlewać i na wiosnę hartować
- PiotrekP
Jeżeli temp. dodatnia jest w pomieszczeniu to po co ta osłona? u mnie rośliny w donicach też już ruszają i niech sobie radzą, jeżeli możesz to przy świetle powinna stać, podlewaj i odpuść jej
Moje hortensje ogrodowe ruszyły już w ogrodzie, jak zmarzną to ich sprawa

Moje hortensje ogrodowe ruszyły już w ogrodzie, jak zmarzną to ich sprawa

W pomieszczeniu jest mróz czasami. W sobotę będę na działce i postawię ją przy oknie.
- dzika
- 500p
- Od: 17 lut 2012, o 21:43
W tamtym roku posadziłem swoją pierwszą hortensję ogrodową. Okryłam na zimę. Zastanawiam się teraz kiedy odkryć. Robi się ciepło. Może już? Czy poczekać jeszcze? Nie mam doświadczenia z hortensjami ogrodowymi. Proszę o radę.
-
- Od: 21 lis 2012, o 18:13
Jeszcze zaczekaj z tydzień,dwa . Nocami może jeszcze trochę przymrozić (chociaż prawdę mówiąc,nie powinno to za bardzo zaszkodzić)
- dzika
- 500p
- Od: 17 lut 2012, o 21:43
Dzięki miki
Już odkryłam... Będę śledzić temp nocne. Najwyżej okryję jak będzie miała mocno spaść.

Już odkryłam... Będę śledzić temp nocne. Najwyżej okryję jak będzie miała mocno spaść.
-
- Od: 21 lis 2012, o 18:13
Najchłodniej ma być ok. 5-8 marca - we wschodnich i płn. wschodnich rejonach ma byc troche opadów śniegu i sniegu z deszczem, a potem juz podobno z górki (tzn. tylko cieplej)
- Iryseq
- 200p
- Od: 15 maja 2011, o 13:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Hortensja - rozmnażanie i barwienie
Powiedzcie mi czy pod hortensje 50-70cm ziemi a pod nią glina wystarczy,czy korzenie będą gnić?Szykuje grunt na działce a mam samą glinę - nawieziona - i teraz ściągam część i nasypuje pod rabaty ziemi.