Kosa spalinowa - jaka, dobór,montaż żyłki i inne sprawy
-
- 200p
- Od: 15 wrz 2008, o 19:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Re: Kosa spalinowa - jaka ?
ja kupiłem Husqvarna i po 2 miesiącach jestem zadowolony kosa + piła
Kalendarz ogrodnika przypomni ci o najważniejszych zaplanowanych pracach w ogrodzie http://kalendarzogrodniczy.pl"
Bo Husqvarna to dobra firma, wbrew temu co się mówi (nawet temu co sam mówię). Marka weszła w tanią produkcję na swoich "małych" modelach i przez to straciła na jakości. Ich profesjonalna linia lub tzw. półprofesjonalna wciąż jest bardzo dobra. Tak jak pisze radekcezar, warto zapytać firm, które koszą tymi maszynami regularnie. Znam dużo instytucji komunalnych, które pracują Husqvarnami i się nie chcą zamienić. Dużo też się rozbija o cenę urządzenia i później części zamiennych. Te drugie w Husq są piekielnie drogie! Użytkownicy "małych" modeli często płaczą, że zaufali tej marce bo jest awaryjna i droga. Są tańsze alternatywy i co ważniejsze, mniej kłopotliwe.
Radekcezar, to co Ty kosisz jak 2,8KM ma niewystarczającą moc?!
Radekcezar, to co Ty kosisz jak 2,8KM ma niewystarczającą moc?!
- radekcezar
- 100p
- Od: 28 mar 2014, o 23:24
To , jazda na motocyklu. Śmigam 600 setką- 60 KM i teraz dla mnie to za mało
2,8 jest wystarczająca moc, ale coś mi brakuje. Kosze tym sprzętem czasami cały dzień i czasami się lubi 2,8 zastanowić w większej trawie. Tnie bardzo ładnie, tylko chodzi, że brakuje czasami mocy na odsunięcie wykoszonej trawy na bok, bo jak wiadomo wysoka trawa kładzie się w miejscu i trzeba potężnej mocy na odrzucenie jej z bębna.
2,8 robi już robotę, nie zastanawia się nawet nad kretowiskami , ale mi brakuje tego czegoś
Faktem jest, jak napisał przedmówca AmaPoland. Na dodatek prawie wszystkie firmy robią to podobnie. Tańsze modele klepią z części z Chin itp.
Dla tego nie kupuje sprzętu, nawet renomowanej firmy w jakiś hipermarketach, sieciówkach itp.
Bo producenci potrafią dla takich firm zrobić, niby taki sam sprzęt, ale gorszy.
Jak znajdę chwilę czasu, to nagram film z pracy mojej kosy.
2,8 jest wystarczająca moc, ale coś mi brakuje. Kosze tym sprzętem czasami cały dzień i czasami się lubi 2,8 zastanowić w większej trawie. Tnie bardzo ładnie, tylko chodzi, że brakuje czasami mocy na odsunięcie wykoszonej trawy na bok, bo jak wiadomo wysoka trawa kładzie się w miejscu i trzeba potężnej mocy na odrzucenie jej z bębna.
2,8 robi już robotę, nie zastanawia się nawet nad kretowiskami , ale mi brakuje tego czegoś
Faktem jest, jak napisał przedmówca AmaPoland. Na dodatek prawie wszystkie firmy robią to podobnie. Tańsze modele klepią z części z Chin itp.
Dla tego nie kupuje sprzętu, nawet renomowanej firmy w jakiś hipermarketach, sieciówkach itp.
Bo producenci potrafią dla takich firm zrobić, niby taki sam sprzęt, ale gorszy.
Jak znajdę chwilę czasu, to nagram film z pracy mojej kosy.
Jak ktoś trafi szóstkę w Totka, to niech mi kupi Hondę CBF 1000, lub w ostateczności CBF 600 S
Ten sprzęt śni mi się po nocach.
Ten sprzęt śni mi się po nocach.
Witam, a czy możecie teraz coś polecić kosę spalinową do 15a do kwoty 700zł? Zastanawiałem się nad jakimś modelem Stigi bo akurat serwis mam pod ręką ewentualnie tańsze modele AMA. Chcę tym kosić nieużytek na początek, który później będzie regularnie koszony.
Stiga dobra bo będziesz miał serwis pod ręką. AMA dwa lata temu wprowadziła nowe gaźniki do swoich maszyn bo wcześniej zdarzało im się siadać. Różnicy między Stigą a AMĄ nie znajdziesz. Tak samo trwałe/nietrwałe. Jak będziesz o to dbał i nie przesilisz to będzie chodzić dobrze i długo.
Ja oczywiście polecam AMĘ
Ja oczywiście polecam AMĘ
-
- 200p
- Od: 23 maja 2013, o 12:33
A ja bym Ci radził wypożyczyć na pierwsze koszenie mocną kosę, albo poprosić kogoś, kto taką ma i za odpowiednią płynną opłatę skosi, a potem kupić taką mniejszą i nią regularnie wykaszać. A co do firm to chyba juz zdecydowałeś, dorzucę tylko Oleo-Mac. Choć na 15 a trawy to już coś ok. 2 KM powinieneś szukać, a za 700 zł to nie kupisz nic trwałego tej mocy.
Co do firmy to jeszcze nie zdecydowałem, patrzyłem również Oleo Mac. Czyli mniej niż 2 km będzie za słaba?To w tej cenie na pewno nic nie znajdę.Chyba że na pierwszy raz poproszę żeby jakiś rolnik mi to skosił ciągnikiem. A potem na bieżąco słabszą kosą.Nie chce kupować nić drogiego teraz bo za 2 lata planuję posiać trawę i kupić kosiarkę traktorek.
-
- 200p
Mocniejszą kosisz, bzyczkiem hałasujesz a trawy ile było tyle jest. Zobacz np. OleoMac Sparta T380, porządna kosa, powinna dać rade na twój teren.
Niekoniecznie mniejsza kosa niż 2KM będzie za słaba. Jak będziesz kosił spokojnie to 1,3-1,6KM też dadzą radę. AMA z silnikiem kawasaki o mocy 1,6 KM potrafi naprawdę dobrze pracować i nie będziesz na nią narzekał. Co do Oleo-maca to należy tylko pochylić czoła bo mają bardzo dobre dwusuwy. Z tej marki na pewno też będziesz zadowolony... ale zapłacisz więcej niż zaplanowałeś.
Skoro za dwa lata chcesz to posiać trawą to może po prostu przeczekaj to. Teraz wynajmij kosę tak jak Tobie młodzieniec napisał i wykoś co masz do wykoszenia. Powtórzysz to za rok i po sprawie.
Skoro teraz mówimy o kosie za 700 zł to czy za dwa lata będziesz szukał traktorka za 4-6 tyś?
Skoro za dwa lata chcesz to posiać trawą to może po prostu przeczekaj to. Teraz wynajmij kosę tak jak Tobie młodzieniec napisał i wykoś co masz do wykoszenia. Powtórzysz to za rok i po sprawie.
Skoro teraz mówimy o kosie za 700 zł to czy za dwa lata będziesz szukał traktorka za 4-6 tyś?
-
- 200p
Co do AMA z Kawasaki: czy są jakies inne te silniki dla Amy czy te same, co seryjne? Bo wg producenta, Link usunięto, pomid.silnik TJ35E ma moc 1,03 kW, a wg AMA 1,2 kW. No ja rozumiem, że można się pomylić w druku ale o 20%? Na aukcjach to widziałem nawet 1,7 i więcej KM z tego silnika wyciśnięte.
Koszenie raz do roku to trochę mało, wolałbym to spryskać i się nie męczyć z zielskiem, potem przeorać i posiać trawę. A kosa 1,3 czy 1,6 owszem, ale częstsze koszenie, przynajmniej raz na miesiąc. Zależy tez od pogody, bo u mnie w zeszłym sezonie dużo padało i co 2 tygodnie kosiłem trawę wysoką na 20 cm, tak odrastała szybko, kosa Stihl FS 56, powierzchnia 5 arów, czas koszenia ok. 30 minut, spalanie na ten teren ok. 0,25 litra.
Koszenie raz do roku to trochę mało, wolałbym to spryskać i się nie męczyć z zielskiem, potem przeorać i posiać trawę. A kosa 1,3 czy 1,6 owszem, ale częstsze koszenie, przynajmniej raz na miesiąc. Zależy tez od pogody, bo u mnie w zeszłym sezonie dużo padało i co 2 tygodnie kosiłem trawę wysoką na 20 cm, tak odrastała szybko, kosa Stihl FS 56, powierzchnia 5 arów, czas koszenia ok. 30 minut, spalanie na ten teren ok. 0,25 litra.
To są te same silniki i w Amie funkcjonują jako 1,6KM. Specyfikacja na stronie producenta podaje 1,03 ale kW To będzie ok 1,4KM
Raz do roku to oczywiście mało ale jeśli w planach jest zmiana maszyny za dwa lata to proponuję się przemęczyć jeśli jest taka opcja.
Jeśli dobrze rozłoży czas pracy to zetnie trawę w ciągu dnia nawet Spartą 250. Małe to a też dobrze sobie radzi, jak Twój Stihl
Raz do roku to oczywiście mało ale jeśli w planach jest zmiana maszyny za dwa lata to proponuję się przemęczyć jeśli jest taka opcja.
Jeśli dobrze rozłoży czas pracy to zetnie trawę w ciągu dnia nawet Spartą 250. Małe to a też dobrze sobie radzi, jak Twój Stihl
- Mufka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 lut 2009, o 20:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Bardzo proszę o radę, jaką kosę powinnam kupić do cięcia dużych /ok. 1 m średnicy i więcej/ kęp miskantów ?
Robię to tylko wiosną, ale mam ich kilkadziesiąt więc cięcie sprawia mi duży kłopot...
Robię to tylko wiosną, ale mam ich kilkadziesiąt więc cięcie sprawia mi duży kłopot...
Prawdziwa kobieta potrafi zrobić wszystko, zaś prawdziwy mężczyzna to ten, który jej na to nie pozwoli ;)
Moja Wizytówka Mufka - ogrodowe marzenia...cz.1 cz.2 cz.3 cz.4
Moja Wizytówka Mufka - ogrodowe marzenia...cz.1 cz.2 cz.3 cz.4
-
- 200p
Najlepiej wycinarkę z tarczą do cięcia małych drzew, koszt ok. 4000 zł. Albo pilarka elektryczna za 200 zł. Dobra siekiera też pomoże.