W. o...zwierzętach gospodarczych cz.3

Sekcja uporządkowana tematycznie. Wątki kwalifikuje tylko Administrator.
Zablokowany
ania 25
50p
50p
Od: 21 sty 2015, o 00:07
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: W. o...zwierzętach gospodarczych cz.3

Post »

Obrazek

to jest mój kogucik proszę o identyfikację wykluty z zielonego jajka

Obrazek

to jest kurka też z zielonego jajeczka wykluta razem z kogucikiem.

Obrazek

to kurka kupiona jako zielononóżka ale one niosą brązowe jajka i białe i ta z zielonego jajeczka.Proszę o identyfikację obu kurek.

Obrazek

to moje jajka akurat takie miałam w tej chwili w kurniku. Te zielone czasem są niebieskie a czasem zgniła zieleń.
Od czego zależy odcień jajka?
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2014, o 16:07

Post »

Na odmianach to ja się aż tak dobrze to nie znam, ale chyba widać że masz niezły misz-masz rasowy :roll: .
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
ania 25
50p
50p

Post »

Mam jeszcze kilka białych kurek. W tamtym roku jak dostałam te 5 jajek to akurat miałam kwokę to mi się wykluły. Nie mam zamiaru mieszać ras.Z tych kokoszek zielonych jestem bardzo zadowolona ładnie się niosą skorupki są twarde. W tym roku chcę wziąć znowu 15 jajek od faceta jak mi zacznie jakaś kokosić. Chciałabym też zielononóżki ale te co niosą białe jajka a u nas sprzedają zielononóżki które raczej nimi nie są a ceny były wygórowane.
ania 25
50p
50p

Post »

Nikt mi nie pomoże w identyfikacji?
AmeliaL
200p
200p
Od: 23 maja 2013, o 19:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Aniu moim zdaniem Twoje kurki to mieszańce.
Te wyklute z zielonych jajek to miks araukan z pewnie zwykłą nioską towarówką (Rossa,Messa albo Tetra).

Zielononóżka wygląda tak
Obrazek źródło:http://www.hodowlazielononozki.pl/zielononozka

Jeśli chcesz mieć ptaki czyste rasowo to na pewno nie z jajek od swoich kur.
Jeśli nie zależy Ci na czystości,a tylko dobrej nieśności,to też trzeba pamiętać,że potomstwo takich kurzych miksów może,ale nie musi przejąć dobrą nieśność.
U mnie na targu młodych i dorosłych zielononóżek nie ma,ale można kupić jednodniowe kurczątka.One są dość charakterystyczne,więc łatwo odróżnić od innych.

Obrazek źródło:http://weekendfm.pl/?n=39761
Pozdrawiam Amelia
ania 25
50p
50p

Post »

Dziękuję za odpowiedź. Ja niby moje zielononóżki kupowałam na targu już odchowane. Facet od którego dostałam 5 jajek niby araukany trzyma je osobno i na pewno ich nie miesza. Nie wiem gdzie mogły powstać mieszańce. W tym roku zamówię w punkcie pisklaki zielononóżki.
annorl1
200p
200p
Od: 20 maja 2009, o 11:09

Post »

Aniu, ja mam Araukane ogoniastą, ale ona zupełnie inaczej wygląda niż Twoje kurki ze zdjęć, więc nie pomogę :(
Co do Zielononóżek, to w wolnej chwili zrobię moim zdjęcie i sobie porównasz.

Na razie mam zmartwienie i nie bardzo chęć na pisanie. Czekam na weterynarza.
ania
Gazda22
100p
100p
Od: 27 gru 2013, o 21:10

Post »

A mi sie coś te króliki nie chcą trzymać :/ wykot tej samicy co wczesniej miała 14 sztuk. Tym razem miała 10 . Zaglądam dziś do gniazda a tu tylko dwa mlode O.o no to szukam martwych mlodych a tu znajduje niżej (chyba rozeszły sie w nocy) dwa martwe i 6 strasznie chudych osesków . No to dałem je tam do gniazda gdzie byly te 2 kluski ;) samica zaraz na moich oczach na karmila je ;) mam nadzieje że przeżyją , a samicanie zezlosci sie na mnie ;)

Nie długo wykot FBNsr już gniazdo szykuje ;) zobaczymy trzumajcie kciuki za obydwie samice :roll:
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gazda oby wszystko poszło dobrze i na jesień zapełniła się lodóweczka ;:65 :lol: .
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Aniu annorl1 czy stało się coś poważnego?
Gazda22
100p
100p
Od: 27 gru 2013, o 21:10

Post »

No nareszcie moge odetchnąć z ulgą :D FBNsr wykociła sie w nocy :heja ma 5 bardzo dużych i ładnych bobasów. Mieszańca sie na mnie nie pogniewała tylko kotnik zapchała tak źe nic nie widać ;) a swoją drogą zadziwiają mnie geny tych królików baranka byla dopiszczona do czarnego samca , aa są 3 białe ;:oj jakoś tak dziwnie :) no teraz niech tylko odchowają.
Ginka twoje proźby zostały wysłuchane ;:137
annorl1 i co ten wet ? Co dolega twoim podopiecznym ? Trzymam kciuki żeby wszystko sie udało.
annorl1
200p
200p
Od: 20 maja 2009, o 11:09

Post »

Moja Kasiulka odeszła dzisiaj do koziego raju wraz ze swoimi nienarodzonymi dziećmi ;( Wczoraj wieczorem mi się wydawało, że jest poprawa po lekach i zastrzykach jakie zostawił wet, a dzisiaj rano dzwoniłam do niego zaryczana, że Kasiula ma prawie białe wargi i oczy, a zaraz zaczęła siniec. Nie udało się jej uratować, podał jej leki, 2 razy reanimował, ale już było za późno ;(
Nie ma już moje ślicznej, kochanej, śnieżnobiałej Kasiulki :( Nie ma mojej pieszczoszki :(
Ciężko jest się pogodzić z tak ogromną stratą, tym bardziej, że "nic" jej nie dolegało. We wtorek rano jeszcze rozwaliła drzwiczki w boksie jak prawie zawsze, a wieczorem leżała i nie wstała. Może trzeba było wezwać lekarza od razu? Nie czekać?
Wczoraj przyjechał lekarz rano, dał jej zastrzyk, resztę zostawił nam żeby jej robić. Wieczorem widzieliśmy poprawę :) Temperatura sie podniosła do normalnej, zjadła kolację, nawet głowę trzymała przez chwilę wyprostowaną. Cieszyłam się, że najgorsze za nami i to nic takiego, rano będzie szalała znowu. A rano przyszłam i od razu dzwoniłam do lekarza. Kasiulka blada, zaraz sina...Lekarz był szybko, dał leki, w trakcie raz ją reanimował, udało się. Ale jak kolejny raz ustała praca serca, mimo wysiłku lekarza nie udało się już Kasiulki uratować. Odeszła do koziego raju i oby tam była szczęśliwa ze swoimi dzieciaczkami
Obrazek
ania
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nic tylko współczuć :(.
A ja wróciłam właśnie ze spaceru z psiną...zgadnijcie co znalazłam w rowie sarnę. Wyglądała na martwą i najprawdopodobniej potrąconą, bo jak same padają to wydaje mi się że idą w zarośla lub głęboko w las (poza tym miała nogi zwrócone ku drodze).
Zablokowany

Wróć do „WSZYSTKO o... Bazy wiedzy użytecznej”