Moje storczykowe hobby

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

ja typowo botanicznych to nie mam, ale z takich bardziej oryginalnych odmian mam Liodoro i Mini Mark. To fajne, raczej bezproblemowe roślinki, ale bardzo rzadkie. Mini Marków szukałam ponad 2 lata zanim znalazłam. znaczy się spotkałam wcześniej, ale były strasznie drogie. a Liodoro jest super, to chyba mój ulubiony storczyk.
Awatar użytkownika
bobi
500p
500p
Od: 12 maja 2006, o 09:00

Post »

śnieżka pisze:Basiu, podziwiam Cię, za taką decyzję, bo te botaniczne niektóre mają wyszukane wymagania, ale ja Ci życzę, żeby udało Ci się osiągnać sukcesy w ich uprawie.
Grażyno, to nie będzie "skok na głęboką wodę" :lol: Mam zamiar zacząć od tych o zbliżonych wymaganiach, rosnących równie dobrze jak współczesne mieszańce. Mam na myśli p. equestris, p. schilleriana, p. bellina. Czas pokaże, co z tego bedzie :roll: :)

... aaa i pod choinkę zamówiłam sobie to ...

Obrazek
Pozdrawiam, Baśka
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 12:53
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

OOo, ale prezent sobie zafundowałaś, a pomyślałaś może w tym kontekście też o mojej drugiej pasji?
Basiu, myślę, że jak tak sobie zaplanowałaś przygodę z gatunkami botanicznymi i już uzbroiłaś się w pomoc dydaktyczną, to po prostu wszystko musi się udać, a jakieś zakupy konkretnych gatunków masz już na oku?
Awatar użytkownika
bobi
500p
500p

Post »

śnieżka pisze:OOo, ale prezent sobie zafundowałaś ...
:) Raz się żyje ;:224
śnieżka pisze: ... a pomyślałaś może w tym kontekście też o mojej drugiej pasji?
Grażynko, niestety :( jeszcze cicho sza. Już mnie to trochę denerwuje, bo sama jestem ciekawa ;:65
śnieżka pisze:Basiu, myślę, że jak tak sobie zaplanowałaś przygodę z gatunkami botanicznymi i już uzbroiłaś się w pomoc dydaktyczną, to po prostu wszystko musi się udać ...
:) dziękuję :)
śnieżka pisze: ... a jakieś zakupy konkretnych gatunków masz już na oku?
Coś tam kombinuję, lecz tu także cicho sza :roll:
Pozdrawiam, Baśka
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Myśl Basiu, o mnie, myśl.
A co do reszty,..., to rozumiem, żeby nie zapeszyć, więc powiem tylko, że czekam z niecierpliwością . :)
Awatar użytkownika
bobi
500p
500p

Post »

śnieżka pisze:Myśl Basiu, o mnie, myśl.
:( ... buuuuu ... właśnie otrzymałam odpowiedź - początek roku 2009 ... kicha :(
Pozdrawiam, Baśka
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mam na myśli p. equestris, p. schilleriana, p. bellina.
mi się też marzą te storczyki... widziałam w tym roku equestrisa, ale tamten miał dziwnie małe kwiaty i niezbyt mi się podobał (najbardziej lubię storczyki wielkokwiatowe), ale kiedyś widziałam z większymi. były też białe... a belliny na żywo nie widziałam, ale na zdj. tak i podobno pachnie.
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

bobi pisze:
śnieżka pisze:Myśl Basiu, o mnie, myśl.
:( ... buuuuu ... właśnie otrzymałam odpowiedź - początek roku 2009 ... kicha :(
Basiu, to nie problem, wszak to ledwie kilka miesięcy, co to jest w porównaniu z wiecznością. Poczekamy.

A przy okazji muszę się pochwalić, znów kolejny Phalaenopsis został dołączony do rodzinki. Wygląda jak miniaturka, a moze tylko jest taki, bo młody? Choć cena na młodego nie pasuje.
Zato oparłam się zakupie kolejnej Cambrii, która bardzo miała podobny kwiat do Zygopetalum. Niestety właśnie kończyła kwitnienie i już nie chciałam ryzykować kolejnej ,sałatki', bo nie mam żadnej pewności, że u mnie któraś z nich kiedykolwiek zakwitnie ponownie :(
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A to ostatni nabytek i teraz dylemat, czy to miniaturka, czy normalny ale na razie w postaci młodocianej?

Obrazek Obrazek
volcowitch
ZBANOWANY
Od: 8 lip 2008, o 13:03

Post »

To Doritaenopsis Sogo Vivien jego naturalne kwitnienie przypada na miesiąc październik.

Roślina jest storczykiem dorosłym i nie należy go nazywać miniaturką bo to jej naturalny pokrój wielkościowy.

Można też spotkać tą roślinę z białą obwódką na liściach. Liście są większe, łodyga kwiatowa dłuższa lecz kwiaty są tej samej wielkości co przy Dtps Sogo Vivien.
Ta hybryda została stowrzona przez połączenie (Sogo Alice x Phal Zuma's Pixie) i nazywa się Dtps Sogo Vivien 'Marginata'.

Po przekwitnięciu nie obcinaj łodygi kwiatowej. Za rok przy kolejnym kwitnieniu tak jak Phalaenopsis equestris tak też Dtps Sogo Vivien będzie kontynuował kwitnienie na tej łodydze.

Hybryda ta pojawiła się masowo na rynku marketowo kwiaciarnianym w Polsce już w tym roku przy sztucznym doprowadzaniu rośliny do kwitnienia np. Tomaszewski. Teraz można ją nabyć podczas jej naturalnego kwitnienia. Juz za około 10-12zł można znaleźć je w marketach.
Awatar użytkownika
Anusska
1000p
1000p
Od: 10 paź 2008, o 15:59

Post »

Śnieżko, piękny ten Twój nowy nabytek. Mi on (a raczej ona :lol: ) wygląda na miniaturkę... :) A jaka jest wielkość doniczki, w której rośnie? Normalna czy mniejsza niż zwykle?
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

volcowitch pisze:To Doritaenopsis Sogo Vivien jego naturalne kwitnienie przypada na miesiąc październik.

.
Valcowitch- serdecznie dziękuję za odpowiedź na moje dylematy. Jeszcze tylko jedno pytanie, czy postępować z nim przy dalszej pielęgnacji jak z Phalaenopsis, czy inaczej, bo zauważyłam, że rośnie w podłozu z mchu torfowca, które jest strasznie mokre?

Anusska- to maleństwo rosło w plastikowej, przezroczystej doniczuszce, wy. 4,5cm i średnicy 5 cm. Cała roślina bez doniczki ma wysokość 20cm. Nie mam odpowiedniej wielkościowo doniczki plastikowej, więc stoi w małym dzbanku.
volcowitch
ZBANOWANY
Od: 8 lip 2008, o 13:03

Post »

Ciężko mi się ustosunkować do twojego pytania. Ja swojego trzymam w mini orchidarium z innymi maluchami. Mój wlaśnie skończył kwitnienie. Jak chcesz to mogę wysłać Ci na PW jak rozwiązałem problem warunków uprawy i idealnego podłoża.

Chyba najlepiej go traktowac jak Phalaenopsis equestris

http://orchidarium.pl/AdoZ/html/Phalaen ... estris.htm
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”