Siew, rozsada,pikowanie cz.2
- PaulaPola
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 mar 2012, o 21:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Czy wysiewacie już nasionka warzyw? Cz. 8
Ktoś mi kiedyś powiedział ze oni sprzedają takie podłoże. 2 zł za 5 czy 10 litrów. Ale jakoś mi w to ciężko uwierzyć.
- Krzysztof81
- 100p
- Od: 19 sty 2014, o 18:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Czy wysiewacie już nasionka warzyw? Cz. 8
Torf odkwaszony luzem kosztuje ok 60zł za metr sześcienny. Do tego należy załatwić sobie transport. Jeśli chodzi o bigbag to bym musiał sprawdzić w dokumentach bo ok 5 lat temu kupowałem w takiej formie. Napiszę w dzień
Re: Podłoże do wysiewów cz.2
Witam.U mnie też na podłożu do wysiewu firmy K pojawiła się pleśń:(Szkoda słów .
Jest takie stare polskie przysłowie." Kto nie słucha matki, ojca- słucha psiej skóry".
Ryzyko pleśnienia podłoża występuje najczęściej przy tych podłożach, w których producent chce nam za wszelką cenę przychylić nieba i dodaje składniki zatrzymujące wodę. Pisałem tu nie jeden raz , że jeśli ktoś nie ma wprawy w podlewaniu rozsad niech nie kupuje podłoży z dodatkami poprawiającymi uwilgotnienie , jak np. mączki mineralne.
Ryzyko pleśnienia podłoża występuje najczęściej przy tych podłożach, w których producent chce nam za wszelką cenę przychylić nieba i dodaje składniki zatrzymujące wodę. Pisałem tu nie jeden raz , że jeśli ktoś nie ma wprawy w podlewaniu rozsad niech nie kupuje podłoży z dodatkami poprawiającymi uwilgotnienie , jak np. mączki mineralne.
forumowicz zgadza się ,tylko u mnie nie ma wyboru .Zakupiłam odkwaszony torf (we wszystkich sklepach ten sam rodzaj) to znalazłam w nim pełno odpadków foliowych więc z niego zrezygnowałam.Pozostało wiec kupić markietową ziemie lub wypasiona firmy K.Z biedronkową ziemią nigdy nie miałam pleśni ,ale roślinki w moim mniemaniu rosły zbyt wolno i nie byłam z nich zadowolona:(
- Aiss
- 200p
- Od: 20 sty 2012, o 21:16
Pozwolę sobie zauważyć, że nie pierwszy rok sieję i jak do tej pory świetnie mi się sprawdzała ziemia do siewu firmy K jak i Substral, nie miałam żadnych problemów z pleśnią, problem wystąpił dopiero w tym roku. Nie sadzę więc by zbytnia rozrzutność producenta była tu powodem, z rozmysłem wybierałam właśnie te podłoża, by mieć kłopot z głowy z dbaniem o potrzeby roślin, nawoziłam dopiero w późniejszej fazie wzrostu.Obecnie roślinki rosną w torfie firmy Athena, do tego florowit, ale chyba za wcześnie by ocenić, jakościowo jest ok.
Mam nadzieję, że podłoże do wysiewu Sterlux będzie tak samo dobre , jak w zeszłym roku. Kupiłam dziś w Gdyni w Tesco 3 worki 10l po 3,99. Były też wielodoniczki i podstawki do nich po 1,99 , a w OBi wermikulit . Mam więc zestaw ogrodnika i mogę rozpoczynać siew.
Pozdrawiam , Bożenka.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Pierwszy 50 litrowy worek "Podłoża do wysiewu i pikowania" AURA na wykończeniu. Jestem z niego zadowolony chociaż, żeby go odpowiednio nawilżyć zużyłem w sumie 3l wody (zraszanie opryskiwaczem i dokładne mieszanie w kasterce murarskiej).
W Tesco (gdyby ktoś chciał oczywiście ) sprzedawane jest podłoże uniwersalne Hollas 50 l. w cenie 9,99 zł/op. oraz w promocji to samo podłoże 5 l. w cenie 0,99 zł (zamiast 1,69 zł). Promocja na opakowania 5 l. trwa od 19.02 do 25.02.2015. Osobiście kupiłem kilka op. 5 l. (obecnie cenowo wychodzi jak 1/10 50 l.), data produkcji: 29.01.2015.
(fotka zapożyczona od stecu z op. 80 l.)
Pozdrawiam - Waldemar
- vinetou80
- 200p
- Od: 7 lut 2013, o 16:40
Ja do wysiewu używam substratu.Ewentualnie dodaję włókna kokosowego lub wermikulitu,który jest lepszy od perlitu bo trzyma wilgoć a poza tym można go kupić w różnych frakcjach,chociaż ja używam chyba najdrobniejszego.
Pracuję w jednej z firm produkujących podłoża,więc wiem co mam i jak to się robi...
Co do Kronena to od znajomego słyszałem,że do oczyszczalni ścieków jeżdżą po odpady i to mieszają z ziemią nie wiem ile w tym prawdy i czy tak można,fuj :(Jeszcze nic z Kronena nie używałem...
Ogólnie najlepiej jest robić własne mieszanki a co do ziemiórek to podłoża nie są sterylizowane więc prędzej czy później mogą się pojawić.
Ja takie kombinacje robię przy wysiewie egotyków żeby ziemiórki nie zjadły zarodków,no ale trzeba...
Pracuję w jednej z firm produkujących podłoża,więc wiem co mam i jak to się robi...
Co do Kronena to od znajomego słyszałem,że do oczyszczalni ścieków jeżdżą po odpady i to mieszają z ziemią nie wiem ile w tym prawdy i czy tak można,fuj :(Jeszcze nic z Kronena nie używałem...
Ogólnie najlepiej jest robić własne mieszanki a co do ziemiórek to podłoża nie są sterylizowane więc prędzej czy później mogą się pojawić.
Ja takie kombinacje robię przy wysiewie egotyków żeby ziemiórki nie zjadły zarodków,no ale trzeba...
LEGENDS NEVER DIE
- aniluapnie
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 9 maja 2013, o 10:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Skład ma chyba taki sam jak podłoże do wysiewów ze Sterluxa, producent Hollas więc to chyba to samo . Miałam w tamtym roku tą ziemię z Tesco i byłam z niej bardzo zadowolona. W tym roku też kupie, widziałam że u mnie też już jest.Zotti pisze:W Tesco (gdyby ktoś chciał oczywiście ) sprzedawane jest podłoże uniwersalne Hollas 50 l. w cenie 9,99 zł/op. oraz w promocji to samo podłoże 5 l. w cenie 0,99 zł (zamiast 1,69 zł). Promocja na opakowania 5 l. trwa od 19.02 do 25.02.2015. Osobiście kupiłem kilka op. 5 l. (obecnie cenowo wychodzi jak 1/10 50 l.), data produkcji: 29.01.2015.
-
- 200p
- Od: 7 gru 2014, o 18:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Cześć, czy podłoże Compo sana uniwersalne podłoże super lekkie jest odpowiednie do pomidorów czy szukać innego?
Opis produktu z neta.
- zawartość składników pokarmowych: azot (N) - 230mg/l, pięciotlenek fosforu (P2O5) - 180mg/l, tlenek potasu (K2O) - 230mg/l, magnez (Mg)- 150 mg/l, siarka (S) - 350mg/l;
- wartość pH: 5,6;
- zasolenie: 1,4 g/l;
- surowce produkcyjne: torf wysoki (stopień rozkładu: H2 - H7), perlit, węglan wapnia, nawóz mineralny NPK (częściowo otoczkowany), środek zwiększający pojemność wodną, nawóz fosforowy z krzemem;
- objętość opakowania: 25dm3;
- wygodny uchwyt i dozowanie oraz wielokrotne zamknięcie;
- producent: COMPO GmbH & Co.KG;
- kraj pochodzenia: NIEMCY.
Zważyłem opakowanie 25l waży 5,9kg
ps. forumowicz, w sumie pytanie miało być do Ciebie na pw ale widzę,że masz skrzynkę pw zablokowaną
Opis produktu z neta.
- zawartość składników pokarmowych: azot (N) - 230mg/l, pięciotlenek fosforu (P2O5) - 180mg/l, tlenek potasu (K2O) - 230mg/l, magnez (Mg)- 150 mg/l, siarka (S) - 350mg/l;
- wartość pH: 5,6;
- zasolenie: 1,4 g/l;
- surowce produkcyjne: torf wysoki (stopień rozkładu: H2 - H7), perlit, węglan wapnia, nawóz mineralny NPK (częściowo otoczkowany), środek zwiększający pojemność wodną, nawóz fosforowy z krzemem;
- objętość opakowania: 25dm3;
- wygodny uchwyt i dozowanie oraz wielokrotne zamknięcie;
- producent: COMPO GmbH & Co.KG;
- kraj pochodzenia: NIEMCY.
Zważyłem opakowanie 25l waży 5,9kg
ps. forumowicz, w sumie pytanie miało być do Ciebie na pw ale widzę,że masz skrzynkę pw zablokowaną
Zacytuję odpowiedź forumowicz z wątku Pomidory w donicach cz.2:
Ale poczekajmy na odpowiedź forumowicz, może przeliczy litry na m3 .
zielonaplaneta, z opisu nie wynika ile jest nawozu na m3.forumowicz pisze:Klepiemy tu już drugi sezon, że podłoże do siewu nie powinno mieć więcej niż 0,6-0,8 kg/ m3 nawozu w sobie a Ty znów pytasz czy podłoże z napisem " zawiera nawozy mineralne" jest odpowiednie. Wielu producentów nie umieszcza ani na opakowaniach, ani na swych stronach internetowych danych o zawartości nawozów, czy o składzie nawozów, bo to wymaga posiadania atestu i kontroli laboratoryjnej. Lepiej te pieniądze przeznaczyć na urlop na Hawajach albo zegarek za 37 tysięcy PLN .
Pisałem osobiście kilkakrotnie, by nie kupować podłoży ani nawozów o nieznanym składzie.
Ale poczekajmy na odpowiedź forumowicz, może przeliczy litry na m3 .
Pozdrawiam - Waldemar