Obecne anomalie pogodowe wprowadzają ciemierniki w "zawroty głowy". Wysoka temperatura przez kilka dni, brak opadów czasem wywołują kwitnienie. Proszę jednak zobaczyć zwłaszcza u ciemiernika ogrodowego, że u tej samej rośliny inaczej wygląda kwiat końcem lata czy obecnie a inaczej na wiosnę.
jarek
Witam!U mnie również zakwitł biały ciemiernik,natomiast różowy i fioletowy daleko im do tego.Zgadzam się że kwiaty póżniejsze(luty) są większe,ładniejsze i oczywiście duże kępki a otej porze są pojedyńcze.
Mój ciemiernik też zbzikował, wiem że ta odmiana nie powinna teraz kwitnąć.
Ciemiernik biały może kwitnąć już od listopada.
A nasiona najlepiej wysiać od razu po zbiorze, wtedy nie ma ryzyka że się przesuszą i skiełkują na pewno.
Nie wiem do kogo o pytanie, ale jeśli do mnie to odpowiadam.
Stare liście obcinam zawszę na wiosnę, jak ciemierniki zaczynają kwitnąć.
Potem, jeśli nie zależy mi na nasionach obcinam także te gałązki które kwitły.
Ciemiernik wtedy wypuszcza nowe liście, które zostawiam do przyszłej wiosny.
to nie obcinam nic, ani liści ani przekwitłych kwiatów.
Wiosną a także w ciągu roku czyszczę ciemierniki jak każdą inną roślinę z obeschniętych czy uszkodzonych w inny sposób liści.
Ja obcinam liście na wiosnę...znaczy w trakcie kwitnienia. Obcinam jednak tylko liście uszkodzone przez mróz, szczerniałe lub zniszczone. Wtedy lepiej sie podziwia kwiaty, które nie są zasłaniane przez liście....a po za tym roślina dość szybko nadrabia zaległości i wypuszcza nowe zdrowe liście.
Wszystko jest uwarunkowane ilością pracy. Osobiście wszystko co mogę przycinam na jesień by wiosną zminimalizować pracę w ogrodzie. Czas poświęcam na robienie sadzonek.
jarek