Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.2
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.2
Wino pierwsze,tak to nazwijmy :10 kg owoców,to ok.7 l moszczu o zawartości 0,4 kg cukrów i ok.80 g kwasów.Do tego 5 kg cukru,czyli dalsze 3 litry i 6 litrów wody.Ogółem masz 16 litrów nastawu o zaw 337,5 g /l cukru i 5g/l kwasów.Aby otrzymać 1% alko potrzeba 17 g cukru,więc Twoje wino teoretycznie powinno mieć prawie 20% .Ponieważ drożdże pracują do ok.16% w każdym litrze powinno zostać ok.70 g cukru czyli DESEROWE PÓŁSŁODKIE Z KWASAMI 5G/L-wynik książkowy.Potem dodałaś jeszcze 5,8 l syropu z 3kg cukru.Kwasowość spadła do 3,7 g/l(minimalna powinna być ok 5).Rozcieńczyłaś zawarty alkohol,więc fermentacja ruszyła znowu.W tej ilości wina drożdże mogły przerobić maksymalnie 6 kg cukru,więc 2 kg poszło na dosłodzenie.Zbyt niska kwasowość powoduje wytrącenie z wina barwnika.Moim zdaniem powinnaś dokwasić wino kwaskiem cytrynowym do tych 5-6 g/l. Poprawi to smak i zdrowotność wina.Ilość to 5-3,7=1,3 g/l czyli 1,3x20=26g.
- Biotit
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Tak jak Janusz napisał,wino zrzuciło sierść, jest jeszcze młode, daj mu się jeszcze trochę zestarzeć, czyli ułożyć.
Z kwaskiem <tylko z cytryny> ostrożnie, łatwo zakwasić i będzie kłopot. Odlej trochę, dodaj wagowo sok i próbuj. Wino będzie deserowe, na przyszłość kup areometr do wina, mocne drożdże bayanusy i nie dawaj cukru na oko.

Z kwaskiem <tylko z cytryny> ostrożnie, łatwo zakwasić i będzie kłopot. Odlej trochę, dodaj wagowo sok i próbuj. Wino będzie deserowe, na przyszłość kup areometr do wina, mocne drożdże bayanusy i nie dawaj cukru na oko.

-
- Od: 16 kwie 2012, o 16:50
Bardzo dziękuje a radę.Tylko z tym tak mi się zrobiło. Mam w 5 L balonach malinowe i śliwki mirabelki i z nimi jest ok.
A nie muszę dawać od nowa drożdży?
Klarownik kupiłam jakby był potrzebny.
A nie muszę dawać od nowa drożdży?
Klarownik kupiłam jakby był potrzebny.
- Biotit
Nie dodawaj teraz droźdży, klarowin też sobie odpuść, daje ziemisty posmak.
Przenieś Damy do zimnego lochu i będzie dobrze.
Czas i sedymentacja zrobią swoje.
Przenieś Damy do zimnego lochu i będzie dobrze.
Czas i sedymentacja zrobią swoje.
-
- 50p
- Od: 7 gru 2011, o 21:35
Witam. Robię nalewki od jakiegoś czasu lecz nigdy nie spotkałem się z takim problem. Moja babcia przyniosła mi 3 słoiki z sokiem, który okazał się sokiem z procentami
zasypała zapewne owoce cukrem, zostawiła w ciepłym miejscu i sfermentowały. Dokładnie z malin, borówki i aronii. Smak alkoholu jest odczuwalny dość mocno, nie jest sok kwaśny a raczej ostry i wyraźny. Czy po dodaniu do tego spirytusu i odczekaniu 5-6 miesięcy będzie to można nazwać nalewką i będzie nadawało się do picia?

-
Nie będzie to typowa nalewka,ponieważ owoce sfermentowały i będzie wyczuwalny winny posmak.W ten sposób przygotowuje się szlachetną, wytrawną wódkę z wiśni-wiśniak.Myślę,że analogicznie można spróbować i z innymi owocami.Zrób próbę na małych ilościach i zdegustuj.Ostożnie z aronią ,bo cierpka,borówka kwaśna.Pamiętaj,co nas nie zabije,to nas wzmocni 

-
- 50p
- Od: 3 sie 2009, o 19:14
Ja po zrobieniu pysznej nalewki malinowej w tamtym roku, chciałam powtórzyć swój sukces też w tym, lecz niestety zapomniałam, w jaki sposób przyrządzałam poprzednio. Znalazłam nowy przepis, gdzie gotowałam maliny i nawet się ucieszyłam, że po przetarciu zostały same pestki do wyrzucenia. Po wystudzeniu soku i dodaniu połączonego spirytusu z wódką, po krótkim czasie powstała galaretka. Może podpowiecie mi, co źle zrobiłam?
-
Podczas gotowania uwolniły się pektyny,które w połączeniu z duchem tworzą galaretki,bardzo smaczne zresztą.
Stare przepisy mówią,żeby maliny zalewać spirytusem nie dłużej niż na 24 godz,bo po tym czasie do nalewki przechodzi zbyt dużo kwasów,których w malinach jest dużo.To samo jest z czarną porzeczką.Jak ją pognieciesz, to masz galaretę ,że tylko nożem i widelcem 

-
- 50p
Dzięki wielkie za odpowiedź
zaleje spirytusem i zobaczę co z tego będzie ;) Wypije się na pewno 

-
Na zdrowie.Wypij też za moje 

- Biotit
Spirytus do zalewu jest za mocny , max 60-70 %. Kto Ci tak doradził ?Bzyk919 pisze:Dzięki wielkie za odpowiedźzaleje spirytusem i zobaczę co z tego będzie ;) Wypije się na pewno
-
- 50p
Biotit, a czy robi to jakąś różnice jeśli to jest sam sok bez owoców ? bo z tego co wiem ta zasada się tyczy zalewania owoców. Oczywiście tylko się pytam a nie wymądrzam bo moja wiedza nie jest w tych sprawach dość duża ;)
- Biotit
Oczywiście, że jest.
Owoce zawsze zalewam alkoholem, a nie sok, bo wówczas jest wódka z sokiem, a nie nalewka.
Owoce zawsze zalewam alkoholem, a nie sok, bo wówczas jest wódka z sokiem, a nie nalewka.
-
- 50p
Na tyle moja wiedza jeszcze sięga
ale ja mówię o konkretnym przypadku gdzie dostałem sfermentowany sok.
Ciekawi mnie jak wygląda sytuacja z malinami, bo słój ma 5 litrów i tam są właśnie owoce zasypane cukrem i również sfermentowane. Czy może spróbować przerobić to na wino? Jak tak to w jaki sposób:)

Ciekawi mnie jak wygląda sytuacja z malinami, bo słój ma 5 litrów i tam są właśnie owoce zasypane cukrem i również sfermentowane. Czy może spróbować przerobić to na wino? Jak tak to w jaki sposób:)