Dylematy początkującego miłośnika kaktusów

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Dylematy początkującego miłośnika kaktusów

Post »

W tym wątku od tego postu: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 3#p4546283 , masz to mniej więcej opisane. :)
Ale w skrócie, przed pierwszym podlaniem powinno się je spryskiwać, nawet codziennie przez okres tygodnia do ok. dwóch tygodni. :)
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
mrooofka
1000p
1000p
Od: 4 paź 2014, o 20:37

Post »

i wszystko robić zgodnie z pogoda za oknem, a kiedy masz ochotę podlać swojego kaktusa "usiądź i poczekaj aż Ci przejdzie"
Brak wody ich tak szybko nie ukatrupi jak jej nadmiar
Na moim parapecie CZ I CZ II aktualna
AAA-Astrophytum, Ariocarpus, Aztekium
Pozdrawiam Magda
wiera
200p
200p
Od: 11 lip 2014, o 14:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

mrooofeczkobardzo dziękuję ;:180 czyli nie jest ze mną tak źle ;:65 tylko muszę spryskiwać ;:108
Manek
50p
50p
Od: 22 gru 2014, o 10:17
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Mam takie pytanie,Ktoś wyrzucił kilka kaktusów,ale są wybujałe mają od 1 do 3 cm wysokości nowego przyrostu który ma kolor bardzo jasno zielony,pewnie stały gdzieś w ciemnym i jasnym miejscu.
Ja swoje kaktusy co roku pod koniec marca wynoszę na oszklony balkon i tu mam pytanie bo je też chcę już wynieść,tylko co z słońcem?,czy mam je jakoś osłaniać aby nie popaliło tych przyrostów?,czy te przyrosty nabiorą normalnego koloru,czy mam je podlać bo są bardzo wysuszone.
Bardzo proszę o jakieś rady strasznie mi ich szkoda,są to głównie różne mamilarie
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Kontakt:

Post »

Po wystawienie roślin na letnie stanowisko musisz je cieniować. Najlepiej ok. 4 tygodni.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
czaga
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 9 mar 2013, o 18:41

Post »

Moje cały rok stoją na parapecie. Na wiosnę, jak już tak stabilnie ciepło się robi, to te które trzeba - przesadzam. Nawożę. Roooooosną, aż miło.
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31

Post »

Kwitną też?
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
rollercab
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 25 maja 2015, o 21:40

Pierwsze kroki.

Post »

Witam! :)
Potrzebuję rady. Jeśli źle umiejscowiłam post, to przepraszam. Jestem nowa i nie do końca zorientowana w tym forum.
Otóż, dzisiaj kupiłam kaktusika,w Leroy Merlin (doczytałam po fakcie już, że nie powinno się kupować w marketach, ale shh...).
Przeraża mnie to co jest w doniczniczce, bryła ziemi, która po prostu wypada, nie zdążyłam przesadzić jeszcze.
http://bez-ogrodek-blog.blogspot.com/20 ... ilowe.html to taki kaktus, bezchlorofilowiec, ochrzczony imieniem Mickiewicz. Może ktoś ma jakieś rady jak dbać o taką roślinę? Ile podlewać, jak dużo, z jaką częstotliwością i kiedy przestać. :) Wydaje się być zdrowy i chciałabym, żeby Mickiewicz troszkę mi potowarzyszył.
:uszy
"Co się komu w duszy gra
co się komu widzi w snach"
jandom1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2014, o 13:02

Re: Pierwsze kroki.

Post »

Trzeba przesadzić do ziemi mocno przepuszczalnej, czyli ziemia do kaktusów zmieszana z piaskiem i żwirem. Wcześniej korzenie dokładnie oczyścić ze starego substratu. Przez to, że podkładka to pewnie Hylocereus undatus, nie można go zimować w niskich temperaturach. Podlewać wtedy, gdy podłoże w doniczce przeschnie. Jak dużo? Lepiej raz a więcej niż częsciej a mniej. I złota zasada lepiej nie podlać 2 razy niż o raz za dużo. Przestać podlewać teoretycznie w jesieni kiedy temp. zaczną spadać, w praktyce nie możesz tej roślinki zasuszyć bo podkładka tego nie wytrzyma, czyli przez całą zimę musisz troszkę podlewać, tak tylko symbolicznie powiedzmy raz na miesiąc. Z tymi kaktusami szczególnie szczepionymi na Hylocereus problem ogólny jest taki, że są bardzo nietrwałe i łatwo je stracić, często zraz czyli część bezchlorofilowa gnije właściwie bez powodu.
rollercab
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 25 maja 2015, o 21:40

Post »

czy jeśli kupię 'gotową' ziemię do kaktusów, to ona będzie okej, czy powinnam ją jeszcze wymieszać z piaskiem? :)
Bardzo dziękuję za pomoc. :D
"Co się komu w duszy gra
co się komu widzi w snach"
jandom1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2014, o 13:02

Post »

Jak najbardziej przemieszac z piaskiem i zwirem, moze być w proporcjach 1:1:1 :)
x-k-ka

Re: Identyfikujemy kaktusy i inne sukulenty cz. 5

Post »

Doradźcie , chcę przesadzić kaktusa do większej doniczki ale nie wiem do jakiej długości go zamieścić w ziemi. Zaznaczyłam na czerwono , wydaje mi się że do tego miejsca mogę śmiało dać ziemii. To jest sadzonka z nasion Obrazek
Awatar użytkownika
raflezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2009, o 21:51

Re: Identyfikujemy kaktusy i inne sukulenty cz. 5

Post »

Ale po co masz zasypywać ziemią? Jest większa szansa na gnicie wtedy. Posadż na poziomie obecnym . Szyjkę korzeniową możesz obsypać jakimś obojetnym kruszywem.
ODPOWIEDZ

Wróć do „KAKTUSY i inne sukulenty”