Ogród Soczewki cz4 sezon 2014

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Soczewka
1000p
1000p
Od: 9 mar 2010, o 10:35
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogród Soczewki cz4 sezon 2014

Post »

Elwi moje róże są w dobrej kondycji. Na szczęście nie mają jeszcze pąków. I mam nadzieję, że nić już nie wyskoczy nieprzewidzianego. Na przykład Ledreborg ma pędy zieloniutkie jak szczypiorek na wiosnę.
Ja część swoich róż nawet nie okopczykowałam, ale w centrum jest cieplej. I śniegu już dawno nie ma

Kilka zdjęć na pożegnanie zimy
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek

Dziś świeciło słonce, było bardzo przyjemnie i doszłam do wniosku, że z takimi widokami należy również już się pożegnać.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Rozpoczęłam wiosenne porządki.
W ruch poszedł sekator i wycięłam prawie wszystkie suche trawy, byliny i hortensje. Efekt trzy wypełnione po brzegi duże taczki.
A to dopiero początek.
Pozdrawiam Monika
Zapraszam do mojego ogrodu
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Widzę, że miałaś pracowitą sobotę ;:224
Ja trochę porządków zrobiłam dzisiaj, ale bylin nie zdążyłam przyciąć. Usuwałam resztę liści, które pozostały na różach i starałam się wyzbierać możliwie jak najwięcej tych leżących na ziemi. Cięcie bylin zostawiam na przyszły weekend :)
anka_
ZBANOWANY
Od: 12 lip 2010, o 14:06

Post »

Soczewka pisze:Aniu ja swoją Roxy na wiosnę przycinam dość krótko by tworzyła zgrabną małą kopułkę. Podobnie robię z Knirpsem. Jeśli zauważę jakąś starą lub chorą gałązkę to wycinam. Ona i tak w trakcie sezonu zaczyna sobie budować pięterko. Widać to na zdjęciu. Wszystkie te dłuższe pędy będą niebawem przycięte na równo.
A ta fioletowa roślina to szałwia. Rośnie u mnie w całym ogrodzie. To jedna z niewielu bylin, która u mnie bardzo dobrze rośnie i rozsiewa się jak zielsko.
Moniko a kiedy się tnie róże? I kiedy można przesadzać? Ja niestety muszę im zmienić miejscówki, bo rury do drenażu poszły inaczej niż miały iść.
A za szałwią muszę się rozejrzeć. A może masz Moniko jej nasionka?
Soczewka pisze: Baronessa bez zmiennie nadal nr 1 wśród moich róż ;:167 ;:167 ;:167
Obrazek
Cudowne zestawienie. Jaką wysokość ma u ciebie ta ślicznotka?

Jak piszesz, że już można to idę ciąć trawy i hortensje.
Soczewka
1000p
1000p

Post »

Dorotko troszkę się naschylałam. Dziś czuję mięśnie nóg i pośladków. Wzięłam się za wcześniejsze porządki by później nie mieć dylematu za co w pierwszej kolejności się zabrać. Róże na razie zostawiam w spokoju. Najpierw planuję cięcia krzewów i czyszczenie rabat z suchych bylin, liści itp. Wolę to zrobić zanim cebulowe zaczną porządnie kiełkować, bo znając swoje możliwości to jest ryzyko, że mogę je zdeptać. Niestety nie wiem czy w następny weekend uda mi się popracować w ogrodzie. Mam trochę inne palny, ale zobaczymy, może się uda.

Aniu róże tniemy na początku wiosny, pierwsza połowa kwietnia , ale to wszystko zależy od pogody, temperatury i w jakim regionie mieszkasz. Np w Wielkopolsce zazwyczaj jest cieplej i można ciecia i sadzenie róż robić o wiele wcześniej niż np w centrum. Sadzić i przesadzać róże można już w marcu o ile nie ma śniegu i ziemia nie jest zmarznięta. Zauważ , że szkółki różane zaczynają wysyłkę róż z gołym korzeniem już w marcu.

Jeśli chodzi o Baronesse to ma wysokość około 60-80 cm, ale w drugiej połowie lata wypuszcza dłuższe pędy.
Szałwią i nasionkami mogę się podzielić, co roku część ląduje na kompostowniku. Jak już wcześniej pisałam rozsiewa się u mnie jak zielsko. Jak tylko pokażą się ładne sadzonki dam Ci znać.
Pozdrawiam Monika
anka_
ZBANOWANY

Post »

Soczewka pisze:Aniu róże tniemy na początku wiosny, pierwsza połowa kwietnia , ale to wszystko zależy od pogody, temperatury i w jakim regionie mieszkasz. ...
...
Szałwią i nasionkami mogę się podzielić, co roku część ląduje na kompostowniku. Jak już wcześniej pisałam rozsiewa się u mnie jak zielsko. Jak tylko pokażą się ładne sadzonki dam Ci znać.
Moniko ja mieszkam nieco na północ od ciebie, więc będę śledzić czy pojawiają się wpisy o cięciu.
Jakby mi ktoś kiedyś powiedział, że będę "skakać" koło róż to bym myślała że zwariował. Ale te liliputy skradły moje serce. ;:167
Za szałwie będę ogromnie wdzięczna. Oczywiście rozliczę się.
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

anka_ pisze:
Soczewka pisze:Aniu róże tniemy na początku wiosny, pierwsza połowa kwietnia , ale to wszystko zależy od pogody, temperatury i w jakim regionie mieszkasz. ...
...
Moniko ja mieszkam nieco na północ od ciebie, więc będę śledzić czy pojawiają się wpisy o cięciu.
Jakby mi ktoś kiedyś powiedział, że będę "skakać" koło róż to bym myślała że zwariował. Ale te liliputy skradły moje serce. ;:167
Za szałwie będę ogromnie wdzięczna. Oczywiście rozliczę się.

Zwyczajową porą cięcia róż jest kwitnienie forsycji. To jest najlepszy wyznacznik, bo każdy region ma inny termin. Wtedy wiadomo, że wiosna jest już na całego

Monia, mam zamiar zostawić rabaty w takim kształcie, w jakim są, ale na razie muszę jeszcze trochę poszerzyć, żeby rozluźnić rośliny, które już są. Jakoś pozbyć się roślin nie umiem
anka_
ZBANOWANY

Post »

Gosiu dziękuję.

To powiedzcie mi jeszcze kochane kobietki, czy te zielone liście które róże jeszcze mają trzeba oberwać?
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie wiem jak inne dziewczyny, ale ja nie obrywam. I tak czeka nas wiosenne cięcie. No chyba, że masz na całej powierzchni gałązki. U mnie zostały tylko na czubkach
Awatar użytkownika
hanna133
500p
500p
Od: 23 sty 2013, o 16:22

Post »

Ogród jak z bajki.Czy sama go zaprojektowałaś? Jeśli tak to jesteś super projektantem ,gratuluję.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Soczewka
1000p
1000p

Post »

Gosiu masz rację, całkowicie zapomniałam o forsycji.

Jeśli chodzi o rabaty to własnie o to poszerzanie mi chodziło . Jak się do tego zaczniesz zabierać spróbuj zrobić to całościowo, nie po kawałku. Wiem z własnego doświadczenia i popełnianych błędów, że lepiej zmiany wprowadzić na dłuższej linii j rabat. Ja najpierw rozkładałam wąż ogrodowy, nadawałam odpowiedni kształt na całości a dopiero później brałam się za kopanie. Jak robiłam to po małym kawałku wychodziła mi tragedia.

Aniu ja też nie planowałam róż w swoim ogrodzie, nawet za nimi nie przepadałam. Dopiero po obejrzeniu ogrodu Asi z Kwiatowej Terapii i kuszeniu Ali zapragnęłam mieć takie widoki u siebie. Zdjęcia na forum też zrobiły swoje. :D
Jeśli chodzi o zeszłoroczne liście na różach to podobnie jak Gosia nie zawracam sobie nimi głowy ponieważ znajdują się na górze pędów, które wiosną i tak zostaną ścięte. Najważniejsze jest byś wyzbierała wszystkie opadłe liście z pod róży. Ja po takim wysprzątaniu i cięciu spryskuję róże i ziemie wokół nich miedzianem, a następnie po kilku dniach ( tydzień) robię pierwszy oprysk przeciwko czarnej plamistości.

Hanna bardzo dziękuję. Całość to moje dzieło, Efekt ponad 10 lat pracy, popełniania błędów, robienia poprawek i korekt, poszerzania rabat, karczowania trawy itp. Żartuję sobie, że moja przygoda z ogrodnictwem ta taka niekończąca się opowieść :D
Pozdrawiam Monika
Soczewka
1000p
1000p

Post »

W zeszłym roku oprócz azali pojawiło się w moim ogrodzie trochę nowych iglaków.
Musze przyznać, że o nie których od dawna marzyłam i zakup ich sprawił mi wielką radość

Picea Omorika Nana, Wodan, De Ryter i Karel

ObrazekObrazek
Obrazek Obrazek

Picea Iseli Fastigiate i Pinus Blue Giant

Obrazek Obrazek

Picea Silberzwerg i Pinus cembra Nana

Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Monika
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Też lubię iglaczki
Podoba mi się De Ryter, Picea Iseli Fastigiate i Pinus Blue Giant i Picea Silberzwerg
Kupowałaś je koło siebie?
Ja staram się patrzeć całościowo, ale tylna rabata była robiona przeze mnie na zasadzie sadzenia wszystkiego gdzie popadnie, bo to były czasy kiedy po prostu chciałam mieć. Teraz bardzo trudno mi dojśc tam do porządku, a z moim charakterem bardzo trudno mi się pozbyc niektórych roślin. Dlatego to takie męczące, żeby wszystko zostawić, a jednoczesnie tak zmodyfikować, żeby było dobrze
Soczewka
1000p
1000p

Post »

Gosia akurat wszystkie, które wymieniłaś kupiłam w zeszłym roku w szkółce pana Ciepłuchy w Konstantynowie Łódzkim. Niestety oprócz Isel tych odmian nie spotkałam wcześniej w pobliskich szkółkach więc radość z ich zdobycia była ogromna. A wracając do poszerzania to właśnie dobrze się składa, że chcesz porozsadzać rośliny. To dobry moment by rabatom nadać nowy kształt. Pojechałabym po całości w całym ogrodzie by się nie rozdrabniać. Normalnie aż mnie kusi by do Ciebie jechać :;230 .
Pozdrawiam Monika
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2009, o 16:47
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Moni,wszystkie te iglaczki piękne.Mam ochotę na tą sosenkę cembra Nana.Tylko jakieś miejsce trzeba znaleźć.
Awatar użytkownika
justi177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2011, o 17:42

Post »

Wypadła mi chora kosodrzewina. Będę sadzić coś na jej miejsce.
W zasadzie mogłabym posadzić każdego z pokazanych przez Ciebie. Wszystkie są przepiękne ;:oj . Widzę, ze można zdobyć coś całkiem nietuzinkowego. Szczęściara :D
Tak bardzo mi się ostatnio podobają te małe iglaki, że aż się sama sobie dziwię...
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”