Kawon ( arbuz ) - część 5

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Marcoo16
1000p
1000p
Od: 24 mar 2013, o 15:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kawon ( arbuz ) - część 5

Post »

To powiedz, żeby przez sito przesiała :D Nasionka zostaną :lol:
Pozdrawiam Marek
Mój "mały" zakątek... - czyli ogród i pogaduchy
Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia. [Mark Twain]
martyna98
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 10 sty 2015, o 14:19
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Na szczęście wyjęła. :D Czy mogły już zacząć kiełkować? Wsadzone w niedziele po południu, wyjęte dzisiaj rano.
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Bezpośredni siew bez rozsady spróbuję,przeważnie rozsada przez około 2 tygodnie po wysadzeniu klimatyzowała się,miałam też zawsze kilka sadzonek,które padły po wysadzeniu,z moich obserwacji wynika,że rozsada arbuza jest wrażliwsza od rozsady melona,ale z melonem też spróbuję.ja robię sporo rozsad i jeśli jest szansa na odciążenie parapetów to chętnie zaryzykuję.Nasiona mam własne z ubiegłych zbiorów,żadne rarytasy,ale smaczne odmiany,tak więc niczego nie ryzykuję.
Awatar użytkownika
Marcoo16
1000p
1000p
Od: 24 mar 2013, o 15:55

Post »

Raczej nie powinno im nic być ;:224 :uszy
Pozdrawiam Marek
Mój "mały" zakątek... - czyli ogród i pogaduchy
Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia. [Mark Twain]
Drako
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2013, o 13:13

Post »

Hola hola, a o wystawianiu rozsady na powietrze się pamiętało? Wcale bym się nie zdziwił gdyby tu leżał arbuz pogrzebany.
z moich obserwacji wynika,że rozsada arbuza jest wrażliwsza od rozsady melona
No, to widzę że ja też nieźle obserwuję. Melony rosły gdy arbuzy miały lekkie opory, i to na etapie rozsady.
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Rozsadę przed wysadzeniem do gruntu wynoszę do tunelu,jak jest odpowiednio ciepło wysadzam do gruntu,dodatkowo okrywam włókniną na kilka lub kilkanaście dni,staram się długo nie trzymać włókniny bo póżniej rośliny są bardzo delikatne ,nie hartuję rozsady,bo mam tego dużo i ciężko mi ze wszystkim latać.Po wysadzeniu rozsada nie choruje ale zatrzymuje się w rozwoju a kilka padnie(kilka razy miałam mrówki i one to sprawiły).Dzisiaj kupiłam arbuza w biedronce,waga około kilograma,cienka skórka,smaczny,nie mogłam mu się oprzeć,no zobaczymy co z tego wyrośnie.
lucynda
200p
200p
Od: 4 sty 2015, o 19:39

Post »

Arbuzy wysiane do "ciepłej ziemi" kiełkują po trzech dniach i do tego od początku rosną jak szalone.
Pozdrawiam Lucyna
Awatar użytkownika
Sybil
200p
200p
Od: 9 kwie 2013, o 21:44

Post »

I mają tę zaletę, że nie są wymęczone i nie mają zdrewniałych, cienkich łodyżek, które utrudniają transport z ziemi wody i soli mineralnych.
Taki paradoks jest u mnie z ogórkami-sąsiadki sieją w kwietniu pod wlókninę a koleżanka po połowie maja. Wszystko zależy od pogody, ale najczęściej koleżanka ma tylko parę dni później, za to lepszy plon, zdrowsze i dłużej owocują.
W pierwszym roku siania warzyw zrobiłam sporo błędów (pewnie za kilka lat znajdę jakieś w obecnych działaniach, takie życie ;) ) Melony wysiałam w czerwcu, prosto do ziemi i uratowało mnie szczęście początkującego - w ciepłej ziemi nasiona szybko wystartowały a wrzesień był bez przymrozków, październik też ciepły, jesień przyszła późno i zjadłam moje słodziutkie melony! :) (choć wtedy nie wiedziałam, ze istnieje coś takiego jak agrowłóknina ;:124 )
Myślę, że złoty środek najlepszy, czyli sianie rozsady, ale nie za wcześnie, przy czym potwierdzam- siew do gruntu może się udać :)
lucynda
200p
200p
Od: 4 sty 2015, o 19:39

Post »

No pewnie ,że się może udać i się udaje na dobrze nagrzewającej się ziemi ( nie stosuję żadnych włóknin ) . Miałam na to żywe dowody ,ale zjadłam od razu. Były pyszne ;:108
Pozdrawiam Lucyna
Drako
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2013, o 13:13

Post »

Rozsadę przed wysadzeniem do gruntu wynoszę do tunelu
No, to już jest jakieś hartowanie, zwracam honor. :)

Jak wymyślę gdzie upchnąć tegoroczne arbuzy to też się pokuszę o takie próby. Tak swoją drogą, daaawno temu moja Rodzicielka siała raz melony do gruntu, wyrosły ciut większe od piłek tenisowych ale były. Może nie powinna się wtedy zrażać ich rozmiarem? Poza tym, Frant wspominał, że w jego okolicy uprawia(ło?) się specyficzną odmianę kantalupa z siewu do gruntu.

Czemu ja tak rzadko myślę...
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moje pierwsze melony też były wielkości piłki tenisowej,było to dobre pięć lat temu,pies je lubił,nawet trochę zjadł,ja nie miałam odwagi nawet spróbować,całe szczęście,że się nie zniechęciłam.Dzisiaj idzie już lepiej,grunt to dobra odmiana .
Awatar użytkownika
Geniodekt
500p
500p
Od: 27 kwie 2014, o 20:45

Post »

Kiedy robicie rozsadę arbuzów ? Mam growboxa, część pójdzie do szklarni, a część do gruntu. Myślę, że najodpowiedniejsza będzie połowa marca, ale chcę się jeszcze upewnić :)
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Kontakt:

Post »

Ja daje do gruntu, więc rozsade będe robił coś około połowy kwietnia.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”