Mam nadzieję, że nasza
Dorotka - Szarotka nie będzie miała mi za złe, że wstawiam przepis
Kotlety z kaszy gryczanej i pieczarek
Składniki:
2 saszetki (lub szklanki) kaszy gryczanej
20 dag pieczarek (może być więcej jak ktoś lubi, ja daję ok. 0,5 kg)
1-2 cebule
2 jajka
Pęczek natki pietruszki
Bułka tarta (ok. 1/2 szkl. do masy i trochę do obtaczania kotletów)
Sól, pieprz
Przygotowanie:
Ugotować kaszę gryczaną z dodatkiem 1 łyżki oleju i soli do smaku
Na oleju zeszklić drobno posiekana cebulę,
Dodać drobno posiekane pieczarki
Podsmażać, aż woda odparuje
Dodać całość do kaszy (przed dodaniem można zblendować, ja nie blenduję)
Dodać drobno posiekaną natkę,
Wbić jajka, dodać trochę bułki tartej (na wyczucie, uważać, aby masa nie była zbyt sucha!)
Doprawić solą, pieprzem
Dokładnie wymieszać (gdy masa zbyt sucha dodać troszkę oleju, gdy zbyt rzadka ? bułki tartej)
Formować nieduże kotlety, panierować w tartej bułce i smażyć na rozgrzanym oleju
Uwagi do przepisu:
1.Masa na kotlety musi być zwięzła, nie może być rzadka. Jeśli jest rzadka, należy ją zagęścić sporą ilością bułki tartej. W przeciwnym razie kotlety nie będą się dobrze formować, a także będą się rozwalać podczas smażenia.
2.Kotlety z kaszy gryczanej są delikatnie, dlatego należy je bardzo ostrożnie przewracać na patelni i przekładać na talerz.
3.Z podanych składników wychodzi około 20 kotletów.
4.Do kotletów można dodać około 100 g startego, żółtego sera.
5.Kotlety wyśmienicie smakują z ziemniakami i surówką(kiszone ogórki, buraczki, czerwona kapusta lub same - na zimno i na ciepło. Mogą też być z sosem grzybowym.
6.Ja nie obieram pieczarek, tylko bardzo dokładnie je myję.
Smacznego
![Smile :)](./images/smiles/icon_smile.gif)