Oczko wodne koncepcje
- saider87
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 7 sty 2015, o 20:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Oczko wodne koncepcje
Witam wszystkich serdecznie na tym forum Jestem tu nowy i chętnie skorzystam z rad lub opinii.Co do mojego oczka obecnie wygląda tak : 3m dł - 1,80m szer i 70 cm głębokości. Około 1600 l parę rybek- 3 koi 20cm 4 karasie 12cm 1 jednego jesiotra 20cm.Mam to oczko już drugi rok ,jednak chce powiększyć akwenik
na tym zdjęciu parasol robi cień
Koncepcja wygląda tak uprzedzam amatorski rysunek w paint
chciałbym zrobić mała strefe bagienną gdzie posadziłbym rośliny które rzucą cień na oczko.Tylko jak dużą tą strefę i czym oddzielić by nie mąciło wody, wręcz przeciwnie działało jak dodatkowy filtr..
na tym zdjęciu parasol robi cień
Koncepcja wygląda tak uprzedzam amatorski rysunek w paint
chciałbym zrobić mała strefe bagienną gdzie posadziłbym rośliny które rzucą cień na oczko.Tylko jak dużą tą strefę i czym oddzielić by nie mąciło wody, wręcz przeciwnie działało jak dodatkowy filtr..
Michał
- PiotrekP
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 wrz 2011, o 08:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Oczko wodne koncepcje
Posadź lilie wodne i zdemontuj tego grzyba wodnego. Niech woda normalnie leci z pompy
- saider87
- 20p - Rozkręcam się...
Heh a taki Ci urodziwy ten grzyb był ehh:-) Wiem to jest zdjęcie troszkę starsze potem już waliło przez prysznic no i po kaskadzie
Chociaż waliło to za mocne słowo przy pompce z dwoma wylotami mocy 10 watt i przepływem 950 l/h
ale myśle że i tak daje dobry efekt:-)
Chociaż waliło to za mocne słowo przy pompce z dwoma wylotami mocy 10 watt i przepływem 950 l/h
ale myśle że i tak daje dobry efekt:-)
Michał
- saider87
- 20p - Rozkręcam się...
No ale jeśli już tam chce zrobić ścianę z roślin to jakie ? I w czym sadzić??
Michał
- patkaza
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 cze 2010, o 23:13
Czy te roślinki to rosną w donicach?
Ja jestem na etapie "powstawania"oczka więc mogę sobie śledzić po cichutku jak u ciebie to się rozwija?
Ja jestem na etapie "powstawania"oczka więc mogę sobie śledzić po cichutku jak u ciebie to się rozwija?
Opowieść o moim miejscu...cdnn
"Opowieści są jak ludzie z upływem czasu stają się coraz lepsze"pozdrawiam Aga
"Opowieści są jak ludzie z upływem czasu stają się coraz lepsze"pozdrawiam Aga
- saider87
- 20p - Rozkręcam się...
Witam tak wszystkie rośliny są w doniczkach Te trawy po rogach to z dzikiego stawu a raczej takich szuwar jak rów.Rosną w małych doniczkach 20 cm średnicy i 15 cm wys.
A pałka wodna na środku w większej około 40 cm średnicy na samym dnie:-) Taki wyskoki z 130 cm od doniczki.Ale to wszystko tak na start w tym roku będzie gęściej tych roślin jak i roślin pływających i podwodnych
A pałka wodna na środku w większej około 40 cm średnicy na samym dnie:-) Taki wyskoki z 130 cm od doniczki.Ale to wszystko tak na start w tym roku będzie gęściej tych roślin jak i roślin pływających i podwodnych
Michał
W tym roku planuje kupić sobie pompę do mojego oczka wodnego. W zeszłym roku miałam rybki w oczku wodnym ale wszystkie mi pozdychały bo oczko pokryła rzęsa. Podobno winą tego była za mała cyrkulacja wody z oczku. Myślałam o zakupie pompy Pondovario 2500 Pontec.
Przeznaczona do użytku w oczkach wodnych, zasilania fontann i figurek oraz małych strumyków.
Pompa fontannowa PondoVario 2500
? Przeznaczone do użytku w oczkach wodnych, zasilania fontann i figurek oraz małych strumyków
? Zdejmowana pokrywa filtracyjna do zasilania strumienia lub filtra
? 4 dysze wraz z teleskopowym przedłużeniem oraz zawór kulowy
? Stopniowane przyłącze węża (opcje 1/2˝, 3/4˝ i 1˝)
? Drugi indywidualnie dopasowany wylot
? Zintegrowany wyłącznik termiczny
Przeznaczona do użytku w oczkach wodnych, zasilania fontann i figurek oraz małych strumyków.
Pompa fontannowa PondoVario 2500
? Przeznaczone do użytku w oczkach wodnych, zasilania fontann i figurek oraz małych strumyków
? Zdejmowana pokrywa filtracyjna do zasilania strumienia lub filtra
? 4 dysze wraz z teleskopowym przedłużeniem oraz zawór kulowy
? Stopniowane przyłącze węża (opcje 1/2˝, 3/4˝ i 1˝)
? Drugi indywidualnie dopasowany wylot
? Zintegrowany wyłącznik termiczny
- saider87
- 20p - Rozkręcam się...
Witam to też zależy jak wielkie masz to oczko .Ile pojemności i czy będzię woda z pompy przechodziła przez jakiś filtr ...Czy tylko prosto z jedno na fontanne a drugie na jakąś kaskadę lub mały strumyk.Ale pompa ciekawa
Michał
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 15 lut 2015, o 21:05
Pompa słaba jakościowo i nie energooszczędna
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 25 lut 2015, o 15:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Mam pytanie, tak się składa, że mam bardzo podobne oczko wodne i niestety strasznie się zamuliła woda, co można zrobić żeby ją oczyścić a nie pozabijać rybek ? Pozdrawiam
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 15 lut 2015, o 21:05
Zastosuj preparat do likwidacji mułu typu Eco Tabs lub drogi ale skuteczny "Teichschlamm entferner"
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 30 lip 2013, o 22:16
Ja miałam kilka koncepcji, ale ostatecznie zdecydowałam się na projekt stąd - Zmoderowano reklamę. Zresztą, jedną z wielu. bab...