Szczepienie drzew owocowych cz.2
Re: szczepienie drzew owocowych
Witam wszystkich,
Poszukuję podkładek do szczepienie drzew owocowych. Przede wszystkim szukam gruszy i jabłoni (pigwa, grusza kaukaska, m26 z jabłoni i inne).
Byłbym bardzo wdzięczny, gdyby mi ktoś poradził, gdzie w Małopolsce mógłbym je kupić. Albo zamówić w sprzedaży wysyłkowej - to już z terenu całego kraju oczywiście.
Dziękuję za pomoc
Artur Urbaniak
Poszukuję podkładek do szczepienie drzew owocowych. Przede wszystkim szukam gruszy i jabłoni (pigwa, grusza kaukaska, m26 z jabłoni i inne).
Byłbym bardzo wdzięczny, gdyby mi ktoś poradził, gdzie w Małopolsce mógłbym je kupić. Albo zamówić w sprzedaży wysyłkowej - to już z terenu całego kraju oczywiście.
Dziękuję za pomoc
Artur Urbaniak
- Balykan
- 200p
- Od: 8 paź 2013, o 11:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Szczepienie drzew i krzewów owocowych
Link do pierwszej części wątku
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=938
Na dniach mam zamiar szczepić w ręku dwie odmiany jabłoni. Jeszcze nie mam podkładek, będę je dopiero zamawiał i wtedy ruszę ze szczepieniem. Mam pytanie, bo widzę, że Rossynant pisał, że po szczepieniu trzeba trzymać drzewka w wyższej temperaturze, w celu zrośnięcia się szczepu - jaka to ma być temperatura i przez jaki czas tak trzymać zaszczepione drzewka? Może zadoniczkować i dać do nieogrzewanej szklarni? Czy za ciepło będzie?
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=938
Pobawię się w górnika z odkopywaniem starych postów...Rossynant pisze:To jeszcze raz
W ręku - oznacza jak sama nazwa wskazuje: szczepienie drzewka wykopanego ze szkółki, a zatem trzymanego w ręku. W stanie spoczynku oczywiście, przez zimę. Zatem mówi się czasem - szczepienie zimowe, "Winter graft" - tylko oczywiście zimą można też szczepić nie w ręku, a w gruncie
To powinno dać pogląd: http://www.szkolkarstwo.pl/article.php?id=307
Zwykle szczepi się zrazami, ale okulizacja też jest możliwa. Drzewka są przechowywane na zimą w temp. około zera, ale po zaszczepieniu muszą być przeniesione do wyższej temperatury, aby możliwe było zrośnięcie się szczepu. Drzewko może być z gołym korzeniem, przechowywane w jakichś trocinach, ale dziś stosuje się taką metodę do rozmaitych ozdobnych, które są doniczkowane - dla siebie tak bym robił, zadoniczkować podkładki i zaszczepić.
Na dniach mam zamiar szczepić w ręku dwie odmiany jabłoni. Jeszcze nie mam podkładek, będę je dopiero zamawiał i wtedy ruszę ze szczepieniem. Mam pytanie, bo widzę, że Rossynant pisał, że po szczepieniu trzeba trzymać drzewka w wyższej temperaturze, w celu zrośnięcia się szczepu - jaka to ma być temperatura i przez jaki czas tak trzymać zaszczepione drzewka? Może zadoniczkować i dać do nieogrzewanej szklarni? Czy za ciepło będzie?
A nie wystarczy po prostu do domu wnieść po zaszczepieniu? 17-20 stopni myślę, że by odpowiadała. Ja jestem laikiem więc poczekam na wypowiedź ekspertów.
- ERNRUD
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 lip 2010, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Szczepienie drzew i krzewów owocowych - cz. II
Wątek podzielono /ER
-
- Od: 17 sie 2014, o 20:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lex, Czy kwalifikowane nasiona Antonówki , wysiewasz z myślą , że
będziesz miał swoje podkładki, czy zostawisz kilka aby rosły i owocowały?
Ile czasu może upłynąć , od wysiania, do pierwszego zbioru?
Pozdrawiam. Darek.
będziesz miał swoje podkładki, czy zostawisz kilka aby rosły i owocowały?
Ile czasu może upłynąć , od wysiania, do pierwszego zbioru?
Pozdrawiam. Darek.
- Lex
- Od: 16 mar 2009, o 23:32
No gdzie tam na owoce. Bedzie to trwało jakieś 10-12 lat przy dobrych watrach. Na podkładki tylko, ale ostatnio założyłem matecznik z MM106 i MM111 to raczej antonówka pójdzie w odstawkę, bo różnorodność genetyczna wielka.
Pozdrawiam serdecznie
Pozdrawiam serdecznie
- NOWY 83
- Od: 11 lis 2014, o 20:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witam ,i jak tu wybrać termin szczepienia, w taką zimę ,
-
- 1000p
- Od: 26 sty 2010, o 11:08
jeśli chcesz robić szczepienie zimowe w szklarni to już, jeśli wiosenne to rośliny same pokażą kiedy.
- jawormcz11
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 2 cze 2012, o 21:52
Co masz na myśli ''rośliny same pokażą kiedy''. Czyli że od tego momentu można szczepić na powietrzu. Pytam bo mam jabłonkę słabą i chciałbym ją naszczepić. Nie wiem który to ma być moment.
Pozdrawiam Mirek.
- seedkris
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
Ja jabłonie będę szczepił w przyszłym tygodniu.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
-
- 1000p
- Od: 26 sty 2010, o 11:08
Szczepienie wiosenne wykonujemy gdy pąki liściowe podkładki zaczynają nabrzmiewać.
- jawormcz11
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 2 cze 2012, o 21:52
A co się dzieje gdy już po szczepieniu przyjdą przymrozki, takie -4-6, jak się zachowa powierzchnia pomiędzy styku szczepienia.
Pozdrawiam Mirek.
- Balykan
- 200p
- Od: 8 paź 2013, o 11:33
Ekspert odpowiedział, ale 3 lata temu z hakiem, dokopałem się do właściwej informacji. Tutaj, wśród jednego z postów Rossynanta, zresztą jest tam dużo wartościowych informacji w tej dyskusji, na kolejnych stronach też. Czyli można trzymać albo na 2-3 tygodnie w temperaturze pokojowej, potem do +-5C i wiosną jak ruszy wegetacja, to wtedy do gruntu; albo 10C i 4-6 tygodni. Ja zrobię i tak i tak, potem też spróbuję szczepić ciut później, a dalej będę się bawił w okulizację latem. Chcę wykorzystać wszystkie sposoby, bo mi bardzo zależy na tych jabłkach. Podkładki już do mnie przyszły (M-26), jutro będę szczepił pierwszą partię w ręku, potem do doniczek i część zostanie w domu, a część powędruje do szklarni. Ciekawe co mi z tego wyjdzie.Pomidek pisze:A nie wystarczy po prostu do domu wnieść po zaszczepieniu? 17-20 stopni myślę, że by odpowiadała. Ja jestem laikiem więc poczekam na wypowiedź ekspertów.