Papryka do gruntu. Część 5
-
- 1000p
- Od: 26 sty 2010, o 11:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Papryka do gruntu. Część 5
To chyba już nic z niej nie będzie. A swoją drogą to jak utrzymujesz 25 st. na oknie. W dzień w słońcu czy nocą też? W ubiegłym roku taki sam problem miałem z Lubicą, z całej torebki dorobiłem się 1 rośliny, która później niestety dalej miała ciężkie przeżycia i dojrzał 1 owoc. Ale w tym roku pokolenie F2 już kiełkuje bardzo ładnie.
Kaloryfer robi swoje...
Jest jeden kiełek jest szansa... ciekawe czy inne też się rozwiną
Jest jeden kiełek jest szansa... ciekawe czy inne też się rozwiną
-
- 10p - Początkujący
- Od: 20 lut 2015, o 11:15
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Mam 6 odmian papryk we wszystkich kolorach - nasionka kupione.20 lutego wysiałam je prosto do ziemii,pojemniczek zawijam w folię i na kaloryfer,po 5 dniach wzeszły jak szczotka...
- pawelp1320
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 kwie 2013, o 11:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A na jaką głębokość w ziemi radzicie posadzić skiełkowane nasiona?
Pozdrawiam Paweł
Daaawno mnie tu nie było.
Właśnie przygotowałam nasiona do skiełkowania, nie wiem tylko czy nasiona wydłubane z papryki Ramiro, czyli w miarę świeże, też na wacik czy bezpośrednio do ziemi?
Msk83, czy miałaś już wcześniej tę Odę? Moim zdaniem odmiana niewarta zachodu, jedyna jej zaleta to kolor
Może Tobie jednak smakuje, to tylko taka dygresja .
Właśnie przygotowałam nasiona do skiełkowania, nie wiem tylko czy nasiona wydłubane z papryki Ramiro, czyli w miarę świeże, też na wacik czy bezpośrednio do ziemi?
Msk83, czy miałaś już wcześniej tę Odę? Moim zdaniem odmiana niewarta zachodu, jedyna jej zaleta to kolor
- legina
- 1000p
- Od: 21 maja 2013, o 11:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Nasionka wsadzałem nie więcej niż na o,5 cm.Im głębiej wsadzisz tym później wzejdą.
I dalej trzymałem je w temp.ok.25*C do wzejścia.
I dalej trzymałem je w temp.ok.25*C do wzejścia.
Dzięki legina.
Mimo braku czasu szybciutko poczytałam trochę wątek i jednak odkładam wysiew do początku marca.
Mieszkam w północnym regionie i wysadzanie do gruntu w maju to u mnie za wcześnie.
W zeszłym roku miałam trochę swoich rozsad ale zbyt późno wysianych i trochę kupionych na bazarku, wysadzone do gruntu pod koniec czerwca, pięknie owocowały.
Mimo braku czasu szybciutko poczytałam trochę wątek i jednak odkładam wysiew do początku marca.
Mieszkam w północnym regionie i wysadzanie do gruntu w maju to u mnie za wcześnie.
W zeszłym roku miałam trochę swoich rozsad ale zbyt późno wysianych i trochę kupionych na bazarku, wysadzone do gruntu pod koniec czerwca, pięknie owocowały.
Mam po raz pierwszy, a dlaczego nie warto? smak? późno dojrzewa czy owoce marne?Hesia pisze:Daaawno mnie tu nie było.
Kupiłam nasiona z ciekawości, nie zamierzam dużo wysadzać. Priorytetem u mnie są nasiona z papryk wydłubanych z Papryk Tescoowych są jak dla mnie idealne
Tak, bez smaku
Dobrze rośnie, moim zdanie ma mniejsze wymagania niż inne słodkie ale jest do niczego po prostu.
U mnie nikt jej nie chciał jeść i cała poszła na śmietnik, lepiej poświęcić czas i miejsce na inną odmianę.
Zresztą są już tu na forum podobne opinie.
Dobrze rośnie, moim zdanie ma mniejsze wymagania niż inne słodkie ale jest do niczego po prostu.
U mnie nikt jej nie chciał jeść i cała poszła na śmietnik, lepiej poświęcić czas i miejsce na inną odmianę.
Zresztą są już tu na forum podobne opinie.
Dobrze wiedzieć muszę w tym roku oszczędniej z miejscem w ogrodzie. Posadzę 2-3 krzaki i wystarczy, jak mi posmakują to na przyszły rok będzie więcej, póki co nie będę ryzykować i sadzić za dużo skoro czerwona jest najlepsza.
Kurde noooo, moje dalej bez zmian. W domu mam generalnie 23-25 stopni, a papryka nic. Jutro chyba zrobię hurtowy siew do doniczek i co ma być to będzie. U mnie w tym roku debiut z wszelkimi rozsadami. Ja mam odmianę Mira z Polana
- krynka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 sty 2014, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
A mnie Oda smakuje Pod warunkiem,że jest dojrzała,czyli przebarwi się na kolor burgundowy i pojawią się mikrospękania na skórce. Wtedy jest słodka i chrupiąca. Co prawda ścianki nie są zbyt grube,ale jej ogromna plenność to rekompensuje.
Pozdrawiam serdecznie- Ela
Niestety, wielu początkujących, którzy sieją niektóre papryki - nie wiedzą, że piękny fiolet na opakowaniu np. ody - to kolor niedojrzałej papryki Ja sama dałam sie nabrać kilka lat temu, zjadłam taką nie w pełni dojrzałą i właśnie nie miała smaku, chrupiąca tak, ale ani nie słodka, taka nijaka, potem się dowiedziałam, ze po prostu potrzebowała jeszcze czasu, a ja naiwna dałam się nabrać zdjęciu na opakowaniu
Niedojrzała papryka może być i zielona i fioletowa, czarna, biała zależy od odmiany. Producenci, aby sprzedać nasiona, pokazują na zdjęciu owoc w nietypowym, ale bardzo atrakcyjnym kolorze, nie pisząc na opakowaniu,że dojrzała ma jednak inny kolor. I wtedy nie wiadomo.
Ja sama, siejąc dużo różnych odmian i słodkich i ostrych - jak nie wiem, podchodzę jak do jeża, chodzę, próbuję, czy to już - sprawdzam, oceniam, bo z tym kolorem, to nigdy nie wiadomo na jaki jeszcze się przebarwi. Czasami są niespodzianki
Tu jest taki bardzo fajny film, gdzie pani wyjaśnia i pokazuje w jaki sposób zmienia się barwa u różnych papryk. Film jest po angielsku.
https://www.youtube.com/watch?v=_KZGNUPVvNc
Niedojrzała papryka może być i zielona i fioletowa, czarna, biała zależy od odmiany. Producenci, aby sprzedać nasiona, pokazują na zdjęciu owoc w nietypowym, ale bardzo atrakcyjnym kolorze, nie pisząc na opakowaniu,że dojrzała ma jednak inny kolor. I wtedy nie wiadomo.
Ja sama, siejąc dużo różnych odmian i słodkich i ostrych - jak nie wiem, podchodzę jak do jeża, chodzę, próbuję, czy to już - sprawdzam, oceniam, bo z tym kolorem, to nigdy nie wiadomo na jaki jeszcze się przebarwi. Czasami są niespodzianki
Tu jest taki bardzo fajny film, gdzie pani wyjaśnia i pokazuje w jaki sposób zmienia się barwa u różnych papryk. Film jest po angielsku.
https://www.youtube.com/watch?v=_KZGNUPVvNc