Cytryna skierniewicka - uprawa,wymagania,problemy
- tomekb1
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 30 gru 2012, o 18:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Cytryna skierniewicka - uprawa w domu
Moje cytryny pomimo , że są zimą trzymane w chłodnym garażu zimą kwitną. Może nie tak obficie jak latem. Gdzie Twoja cytryna teraz stoi ? Jeśli w pokoju dalej od okna, to lepiej postawić ją blisko szyby. Będzie jaśniej. Możesz ja zraszać wodą. Być może i tak zgubi liście, bo przy ogrzewanych pomieszczeniach trudno utrzymać na cytrynie listki. Wietrzenie przy takich temperaturach jak teraz nie bardzo jej zaszkodzi. Uważać trzeba gdy będą duże mrozy.
Pozdrawiam
Tomek
Tomek
-
- 500p
- Od: 17 mar 2014, o 19:40
Zwycięscy to przegrani, którzy się nie poddali.
Pozdrawiam Jan
Pozdrawiam Jan
-
- 200p
- Od: 8 sty 2011, o 17:48
tomekb1 drzewka cytrynek cudowne i zbiory całkiem niezłe Reszta cytrusków też śliczna co niektóre nie za wielkie a owocki dźwigają.
- przemo1669
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 27 cze 2011, o 11:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
- Obik
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 13 lut 2013, o 09:38
Przeniosłam ją na parapet. Póki co pąki się powiększają i nie zgubiła jeszcze ani jednego liścia.
Pozdrawiam Natalia
- tomekb1
Jeśli pod parapetem jest grzejnik, to możesz podstawke pod doniczką wypełnić kamyczkami i nalać tam wody. Doniczka stała będzie na kamykach, wiec roślina nie będzie zalewana, a wilgotność powietrza trochę wzrośnie. Poza tym spryskiwanie liści i powinno być dobrze. A jeśli nawet zgubi wszystkie liście to i tak potem wypuści nowe.
Pozdrawiam
Tomek
Tomek
- Obik
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 13 lut 2013, o 09:38
Cytryna częściowo już zakwitła i niestety zaczęła zrzucać też pierwsze kwiaty.Czy cytrynie skierniewickiej należy pomagać pędzelkiem w zapylaniu?
Pozdrawiam Natalia
Nie cytryna skierniewicka nie potrzebuje takich zabiegów.
- Margita
- 500p
- Od: 21 kwie 2012, o 19:37
Ja również nic nie kombinuję i owoce są.
- figaszaste
- 100p
- Od: 11 kwie 2010, o 22:50
jola
pamiętajcie o ogrodach,przecież z tamtąd przyszliście.
- tomekb1
Ciekawe, czy utrzyma owoce. Na 9 owoców powinna mieć jakieś 90 liści. Gdzie trzymasz cytrynke, że wszystkie listki zgubiła ?
Pozdrawiam
Tomek
Tomek
Moja cryna skierniewicka
Witam!
Jestem nowy na tym forum. Chciałbym pokazać Wam moją cytrynę skierniewicką. Sadzonka ma około roku. Właśnie pojawiły się pączki kwiatowe , mam nadzieję, że będzie z tego owoc. Cytryna jak na razie stoi ma oknie wschodnim, ale jak zrobi się cieplej to wyniosę ją do szklarni. Roślinę zacząłem zasilać nawozem do cytrusów i zraszam codziennie. Podlewam wodą deszczową. Co o niej sądzicie?
Postaram się na bieżąco informować o rozwoju cytrynki
PS: Wcześniej zajmowałem się uprawą pestkowców. Miałem j e nie liczyłem na owoce, chciałem poznać wymagania cytrusów i czegoś się nauczyć. Teraz stwierdziłem, że przyszedł czas na cytrusa szlachetnego
Jestem nowy na tym forum. Chciałbym pokazać Wam moją cytrynę skierniewicką. Sadzonka ma około roku. Właśnie pojawiły się pączki kwiatowe , mam nadzieję, że będzie z tego owoc. Cytryna jak na razie stoi ma oknie wschodnim, ale jak zrobi się cieplej to wyniosę ją do szklarni. Roślinę zacząłem zasilać nawozem do cytrusów i zraszam codziennie. Podlewam wodą deszczową. Co o niej sądzicie?
Postaram się na bieżąco informować o rozwoju cytrynki
PS: Wcześniej zajmowałem się uprawą pestkowców. Miałem j e nie liczyłem na owoce, chciałem poznać wymagania cytrusów i czegoś się nauczyć. Teraz stwierdziłem, że przyszedł czas na cytrusa szlachetnego