Tulipany cz.2
Re: Tulipany cz.2
Witam
Do Kleksik . Kasiu , to jest tylko potocznie nazywa " rośliny cebulowe " . W pierwszym przypadku posłużono się określeniem "jednoroczna cebula " , a w drugim masz dobre wyjaśnienie " bulwa" jest jednorocznym organem spichrzowym gromadzącym zapasy na kolejny sezon. Takim właśnie przykładowymi roślinami bulwiastymi są tulipany , krokusy czy mieczyki . O cebulach prawidłowo mówimy w przypadku wieloletniej uprawy ( np. narcyze , lilie czy hiacynty ) z tej samej cebulki ,a nie z całkowicie nowej.
Trochę chyba wyszło masło maślane , ale myślę że idzie zrozumieć .
Pozdrawiam Tomek
Do Kleksik . Kasiu , to jest tylko potocznie nazywa " rośliny cebulowe " . W pierwszym przypadku posłużono się określeniem "jednoroczna cebula " , a w drugim masz dobre wyjaśnienie " bulwa" jest jednorocznym organem spichrzowym gromadzącym zapasy na kolejny sezon. Takim właśnie przykładowymi roślinami bulwiastymi są tulipany , krokusy czy mieczyki . O cebulach prawidłowo mówimy w przypadku wieloletniej uprawy ( np. narcyze , lilie czy hiacynty ) z tej samej cebulki ,a nie z całkowicie nowej.
Pozdrawiam Tomek
- Rennni
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lip 2012, o 21:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Tomek, zrozumiałam to co napisałeś ale myślałam, że istnieją trzy grupy
1) cebula - Tulipa, Narcissus, Hyacinthus, Lilium, Allium...
2) bulwa (hlíza) - Dahlia, Begonia, Anemone....
3) cebulowa bulwa (nie wiem jak po polsku, u nas cibulovitá hlíza) - Gladiolus, Crocus...
Zobaczę, gdzie piszą o tom...
1) cebula - Tulipa, Narcissus, Hyacinthus, Lilium, Allium...
2) bulwa (hlíza) - Dahlia, Begonia, Anemone....
3) cebulowa bulwa (nie wiem jak po polsku, u nas cibulovitá hlíza) - Gladiolus, Crocus...
Zobaczę, gdzie piszą o tom...
Przepraszam za błędy w tekście, ale ja nie jestem z Polski, czytam i rozumiem ale nie mogę napisać tekst ... piszę tylko przez online tłumacza ;-)
- rotos
- 1000p
- Od: 7 mar 2009, o 23:54
Rennni, w języku polskim nie wymyślono jak na razie nazwy dla trzeciej, podanej przez Ciebie, grupy roślin. Potocznie przyjęło się mówić, że gladiole i krokosmie mają bulwy. Chociaż spotkałem się w naukowych opracowaniach o gladiolach z określeniem "łuskobulwa".
A wracając do tulipanów - dla mnie to też jest roślina cebulowa .
Pozdrawiam
Adam
A wracając do tulipanów - dla mnie to też jest roślina cebulowa .
Pozdrawiam
Adam
- Jolek
- Od: 12 maja 2013, o 21:24
Ponieważ nasze tulipany chętnie zaczynają już spoglądać ponad ziemię to interesuje mnie temat , czy zaczynacie już je dokarmiać i czym ? Czy są jakieś konkretne nawozy polecane dla tulipanów? Ja obecnie podlewam rozcieńczonym kurzeńcem a potem zacznę jakimś nawozem dla roślin kwitnących.
-
- 500p
- Od: 14 lip 2012, o 23:09
Moich tulipankow jeszcze tak dużo nie widać . Może dlatego że rosną w półcieniu?
pozdrawiam serdecznie Gabrysia
Sama wczoraj zastanawiałam się czy już podsypać tulipany na działce czy jeszcze wstrzymać się.
Wstrzymam się jeszcze do marca, chociaż moje tulipany juz sporo wyszły nad ziemie.
Nie mówiąc juz o tych w donicach.
Co wiecej, spore pąki mają u mnie już róże i borówki. Oby tylko zima nie wróciła.
Wstrzymam się jeszcze do marca, chociaż moje tulipany juz sporo wyszły nad ziemie.
Nie mówiąc juz o tych w donicach.
Co wiecej, spore pąki mają u mnie już róże i borówki. Oby tylko zima nie wróciła.
Aga
-
- 500p
A czy takie co są jeszcze malutkie też można podlewać kurzeńcem ? Czy może poczekać aż będą większe ?
- esony1
- Od: 27 lis 2010, o 20:09
nie do końca się z tobą zgodzę że to "potoczna nazwa",Tomekwie pisze:Witam
Pozdrawiam Tomek
Z pozycji książkowej "Rozmnażanie wegetatywne" zacytuję fragment dot. cebul " Cebula jest zmodyfikowanym pędem podziemnym występujących u roślin jednoliściennych. Służy do magazynowania substancji zapasowych, dzięki którym może w warunkach naturalnych przetrwać okres suszy i niskich temperatur. Cebula składa się z przekształconych liści - łusek, wyrastających z silnie skróconej łodygi zwanej piętką. Łuski mogą być przekształconymi liśćmi dolnymi ( tulipan, szachownica, lilia ), nasadami obumarłych liści właściwych ( czosnek ) przekształconymi liśćmi dolnymi i nasadami obumarłych liści właściwych, ułożonymi na przemian ( hiacynt, lilia biała )."
Dalej mamy dalszy podział na otwarte/zamknięte,łuskowate/tunikowe ... itd, itp .. a jeszcze dalej mamy o roślinach tworzących bulwy ( hipokotylowe epikotylowe,korzeniowe), karpy i kłącza... z dokładnym podziałem, ciekawa literatura i warto się z nią zapoznać.
pozdrawiam
Edyta
Edyta
- Locutus
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Panowie i panie... Pokręciliście wszystko równo (z wyjątkiem Renni, która podała prawidłowy podział)... Polecam poniższe artykuły na Wikipedii:
Bulwa ? organ spichrzowy powstały z przekształconego korzenia lub pędu, niepokryty liśćmi. Przykładem bulw są organy spichrzowe dalii, jaskrów, alstremerii czy batatów.
Cebula ? organ spichrzowy powstały z przekształconego pędu podziemnego o przekształconych, mięsistych liściach, które stanowią główny magazyn substancji zapasowych. Przykładem cebul są organy spichrzowe tulipanów, lilii czy czosnków.
Bulwocebula ? organ spichrzowy powstały z przekształconego pędu podziemnego okrytego szczelnie przekształconymi liśćmi. Substancje zapasowe zmagazynowane są w samym pędzie (w przeciwieństwie do cebuli). Przykładem bulwocebul są organy spichrzowe krokusów czy mieczyków.
Pozdrawiam!
LOKI
Bulwa ? organ spichrzowy powstały z przekształconego korzenia lub pędu, niepokryty liśćmi. Przykładem bulw są organy spichrzowe dalii, jaskrów, alstremerii czy batatów.
Cebula ? organ spichrzowy powstały z przekształconego pędu podziemnego o przekształconych, mięsistych liściach, które stanowią główny magazyn substancji zapasowych. Przykładem cebul są organy spichrzowe tulipanów, lilii czy czosnków.
Bulwocebula ? organ spichrzowy powstały z przekształconego pędu podziemnego okrytego szczelnie przekształconymi liśćmi. Substancje zapasowe zmagazynowane są w samym pędzie (w przeciwieństwie do cebuli). Przykładem bulwocebul są organy spichrzowe krokusów czy mieczyków.
Pozdrawiam!
LOKI
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 31 mar 2013, o 16:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A tymczasem...
-
- 500p
Wychodzą tulipany aż miło popatrzeć . A ja latam na swój maleńki skwerek i na razie nic nie znajduję .
- Jolek
- Od: 12 maja 2013, o 21:24
W moim przypadku jak są pierwsze widoki tulipanków ,,dzieci" czy ,,dorosłe" nad ziemią zaczynam je zasilać lekkim kurzeńcem o ile ziemia odmarzła.guru302 pisze:A czy takie co są jeszcze malutkie też można podlewać kurzeńcem ? Czy może poczekać aż będą większe ?
-
- 500p
Jolek dziękuję bardzo Ziemia już odmarzła więc mogę ich podlać . Może szybciej urosną ?