Tulipany cz.2
Re: Tulipany cz.2
Witam
Taż sama Wikipedia podaje " W odróżnieniu od cebuli bulwy są poza tym jednoroczne ? w okresie wzrostu, zapasy wyczerpują się, a bulwa się kurczy. Równocześnie jednak tworzone są nowe bulwy." I bądź tu człowieku mądry . Dla tulipana wymyślono , chyba polubownie , nazwę "cebula jednoroczna ".
Zwał jak zwał grunt , że wiemy o co chodzi , a spory nie przyćmią ich urody .
Pozdrawiam Tomek
Taż sama Wikipedia podaje " W odróżnieniu od cebuli bulwy są poza tym jednoroczne ? w okresie wzrostu, zapasy wyczerpują się, a bulwa się kurczy. Równocześnie jednak tworzone są nowe bulwy." I bądź tu człowieku mądry . Dla tulipana wymyślono , chyba polubownie , nazwę "cebula jednoroczna ".
Zwał jak zwał grunt , że wiemy o co chodzi , a spory nie przyćmią ich urody .
Pozdrawiam Tomek
- Kleksik
- 200p
- Od: 24 mar 2012, o 19:12
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Tomekwie skąd wytrzasnąłeś definicję, że tulipan ma cebulę jednoroczną?
Podałam już wcześniej linki do wikipedii, przeczytaj je sobie i przyjmij do wiadomości i stosowania .
Locutus też przywołał definicje z wikipedii.
Moje tulipanki też zaczynają się pokazywać ale ziemię mam jeszcze zmarzniętą....
Podałam już wcześniej linki do wikipedii, przeczytaj je sobie i przyjmij do wiadomości i stosowania .
Locutus też przywołał definicje z wikipedii.
Moje tulipanki też zaczynają się pokazywać ale ziemię mam jeszcze zmarzniętą....
Pozdrawiam
Katarzyna
Katarzyna
Witam
Wikipedia - hasło tulipan -" Jednoroczna cebula o jajowatym kształcie" - cytat w odniesieniu do części podziemnej.
Pozdrawiam Tomek
Wikipedia - hasło tulipan -" Jednoroczna cebula o jajowatym kształcie" - cytat w odniesieniu do części podziemnej.
Pozdrawiam Tomek
- rotos
- 1000p
- Od: 7 mar 2009, o 23:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Tomku - posadź w swoim ogrodzie tę roślinę o "jajowatym kształcie", poobserwuj przez kilka lat i dopiero wtedy wyciągaj wnioski na jej temat.
Internet jest skarbnicą wiedzy, ale jest w nim też dużo bzdur.
Pozdrawiam
Adam
Internet jest skarbnicą wiedzy, ale jest w nim też dużo bzdur.
Pozdrawiam
Adam
-
- 200p
- Od: 24 lut 2015, o 09:34
U mnie niektóre wychodzące tulipany mają ją wysokość małego palca. Nie mogę się doczekać kwitnienia.
Pozdrawiam Paulina
Ja też myślałem że tulipan ma cebulę jednoroczną. Ona po kwitnieniu nie ginie? Piszą że ginie a potem pojawiają się obok łodygi nowe cebule, no to chyba cebula jest jednoroczna ??Kleksik pisze:Tomekwie skąd wytrzasnąłeś definicję, że tulipan ma cebulę jednoroczną?
- goldenka5
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 10 cze 2013, o 05:25
U mnie tulipany wszystkie są już na ok 5 cm .Donice z tulipanami juz wystawiłam na słoneczko-niech czują,że żyją.. .
- Rozana
- 1000p
- Od: 20 wrz 2014, o 09:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
U mnie w donicy tulipany są ciut mniejsze niż w gruncie. Odkąd skończyły się mrozy, donica stoi przy murze domu na słoneczku.
- goldenka5
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 10 cze 2013, o 05:25
Rozana jak traktujesz kwiaty po przekwitnięciu w donicy? Trzymasz je w tej ziemi na następny rok czy cebulki wkopujesz do gruntu? Ja swoje do donicy wsadziłam tak jak do ziemi na trzy wysokości w październiku i do komórki .Planuje po przekwitnięciu traktowac je tak samo jak te w gruncie .Na zime donice do komórki .A Ty?
- Rozana
- 1000p
- Od: 20 wrz 2014, o 09:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja pierwszy raz mam w donicy. Tej wiosny zobaczę jak to bęzie wyglądać. Potem je na lato do chłodu chyba wstawię i na jesień prawdopodonie do gruntu. Te w donicy wsadziłam jesienią i zimowały w szopie na trocinach w chłodzie.
- Kleksik
- 200p
pelikano11
Tulipany mają wieloletnie cebule. Rzeczywiście czasem te duże giną jak są już paroletnie lub chore. Te z boku drobniejsze to przyrosty. Wsadź pojedyncze cebule do doniczki i obserwuj. To co Tomek przywołał z wikipedii to okrutna bzdura. Nawet w wikipedii też ktoś podaje głupoty i tzw. fachowcy to potwierdzają.
Tomku posadź sobie te jednoroczne cebule (chociaż dobrze, że zrezygnowałeś z nazywania ich bulwami) i poobserwuj tak jak zaproponował rotos Adam
Tulipany mają wieloletnie cebule. Rzeczywiście czasem te duże giną jak są już paroletnie lub chore. Te z boku drobniejsze to przyrosty. Wsadź pojedyncze cebule do doniczki i obserwuj. To co Tomek przywołał z wikipedii to okrutna bzdura. Nawet w wikipedii też ktoś podaje głupoty i tzw. fachowcy to potwierdzają.
Tomku posadź sobie te jednoroczne cebule (chociaż dobrze, że zrezygnowałeś z nazywania ich bulwami) i poobserwuj tak jak zaproponował rotos Adam
Pozdrawiam
Katarzyna
Katarzyna
- Kleksik
- 200p
Rozano i goldenko5
tulipany to takie rośliny, które muszą przemarznąć, tak więc donic z cebulami czy też skrzynek nie trzeba chronić przed mrozem i chować do "ciepłego".
tulipany to takie rośliny, które muszą przemarznąć, tak więc donic z cebulami czy też skrzynek nie trzeba chronić przed mrozem i chować do "ciepłego".
Pozdrawiam
Katarzyna
Katarzyna