Tulipany cz.2

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
Tomekwie
50p
50p
Od: 23 sty 2015, o 20:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Tulipany cz.2

Post »

Witam
Taż sama Wikipedia podaje " W odróżnieniu od cebuli bulwy są poza tym jednoroczne ? w okresie wzrostu, zapasy wyczerpują się, a bulwa się kurczy. Równocześnie jednak tworzone są nowe bulwy." I bądź tu człowieku mądry . Dla tulipana wymyślono , chyba polubownie , nazwę "cebula jednoroczna ".
Zwał jak zwał grunt , że wiemy o co chodzi , a spory nie przyćmią ich urody .
Pozdrawiam Tomek
Awatar użytkownika
Kleksik
200p
200p
Od: 24 mar 2012, o 19:12
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Tomekwie skąd wytrzasnąłeś definicję, że tulipan ma cebulę jednoroczną? :;230
Podałam już wcześniej linki do wikipedii, przeczytaj je sobie i przyjmij do wiadomości i stosowania ;:223.
Locutus też przywołał definicje z wikipedii. ;:215

Moje tulipanki też zaczynają się pokazywać ale ziemię mam jeszcze zmarzniętą.... ;:222
Pozdrawiam
Katarzyna
Tomekwie
50p
50p
Od: 23 sty 2015, o 20:50

Post »

Witam
Wikipedia - hasło tulipan -" Jednoroczna cebula o jajowatym kształcie" - cytat w odniesieniu do części podziemnej.
Pozdrawiam Tomek
Awatar użytkownika
rotos
1000p
1000p
Od: 7 mar 2009, o 23:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Tomku - posadź w swoim ogrodzie tę roślinę o "jajowatym kształcie", poobserwuj przez kilka lat i dopiero wtedy wyciągaj wnioski na jej temat.

Internet jest skarbnicą wiedzy, ale jest w nim też dużo bzdur.

Pozdrawiam
Adam
Winter
200p
200p
Od: 24 lut 2015, o 09:34

Post »

U mnie niektóre wychodzące tulipany mają ją wysokość małego palca. Nie mogę się doczekać kwitnienia.
Pozdrawiam Paulina
x-p-11
---
Od: 20 lut 2015, o 15:58

Post »

Kleksik pisze:Tomekwie skąd wytrzasnąłeś definicję, że tulipan ma cebulę jednoroczną? :;230
Ja też myślałem że tulipan ma cebulę jednoroczną. Ona po kwitnieniu nie ginie? :oops: Piszą że ginie a potem pojawiają się obok łodygi nowe cebule, no to chyba cebula jest jednoroczna ??
Awatar użytkownika
goldenka5
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 10 cze 2013, o 05:25

Post »

U mnie tulipany wszystkie są już na ok 5 cm .Donice z tulipanami juz wystawiłam na słoneczko-niech czują,że żyją.. ;:138.
Awatar użytkownika
Rozana
1000p
1000p
Od: 20 wrz 2014, o 09:30

Post »

U mnie w donicy tulipany są ciut mniejsze niż w gruncie. Odkąd skończyły się mrozy, donica stoi przy murze domu na słoneczku.
Awatar użytkownika
goldenka5
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 10 cze 2013, o 05:25

Post »

Rozana jak traktujesz kwiaty po przekwitnięciu w donicy? Trzymasz je w tej ziemi na następny rok czy cebulki wkopujesz do gruntu? Ja swoje do donicy wsadziłam tak jak do ziemi na trzy wysokości w październiku i do komórki .Planuje po przekwitnięciu traktowac je tak samo jak te w gruncie .Na zime donice do komórki .A Ty?
Awatar użytkownika
Rozana
1000p
1000p
Od: 20 wrz 2014, o 09:30

Post »

Ja pierwszy raz mam w donicy. Tej wiosny zobaczę jak to bęzie wyglądać. Potem je na lato do chłodu chyba wstawię i na jesień prawdopodonie do gruntu. Te w donicy wsadziłam jesienią i zimowały w szopie na trocinach w chłodzie.
Awatar użytkownika
Kleksik
200p
200p

Post »

pelikano11
Tulipany mają wieloletnie cebule. Rzeczywiście czasem te duże giną jak są już paroletnie lub chore. Te z boku drobniejsze to przyrosty. Wsadź pojedyncze cebule do doniczki i obserwuj. To co Tomek przywołał z wikipedii to okrutna bzdura. Nawet w wikipedii też ktoś podaje głupoty i tzw. fachowcy to potwierdzają.
Tomku posadź sobie te jednoroczne cebule (chociaż dobrze, że zrezygnowałeś z nazywania ich bulwami) i poobserwuj tak jak zaproponował rotos Adam
Pozdrawiam
Katarzyna
Awatar użytkownika
Kleksik
200p
200p

Post »

Rozano i goldenko5
tulipany to takie rośliny, które muszą przemarznąć, tak więc donic z cebulami czy też skrzynek nie trzeba chronić przed mrozem i chować do "ciepłego".
Pozdrawiam
Katarzyna
Awatar użytkownika
Magda30
500p
500p
Od: 10 sie 2013, o 23:32

Post »

Obrazek

Obrazek