Borówka amerykańska - 5 cz

Drzewa owocowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
agnieszka__
500p
500p
Od: 22 paź 2009, o 23:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Borówka amerykańska - 5 cz

Post »

Dolores na plon ma wpływ wiele komponentów np.: wiek rośliny ,nawożenie , odmiana ,uprawa ogródkowa czy przemysłowa . Rośliny 6-7 letnie powinny owocować ok 5-7 kg z krzaczka .Ja na swoich tyle nigdy nie zebrałam , a są starsze ,może za licho o nie dbam :)
zielone jest piekne
pozdrawiam Agnieszka
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 18&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
dolores10
50p
50p
Od: 11 wrz 2014, o 16:40
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Z Patriota podobno w granicach 10 kg z krzaczka - dorosłego w optymalnych warunkach.

Mam 6 krzaczków posadzonych w ubiegłym roku
-Duke
-Patriot
-Chandler
-Bluejay
- 2x Darrow

Chciałybyśmy z córką dosadzić jeszcze kilka krzaczków i zastanawiamy się nad odmianami i czy w rezultacie końcowym nie przesadzimy skoro one takie plenne.
Moze ktoś nam doradzi jakie odmiany będą pasowały do już obecnych

pozdrawiam
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

Z plennością jest świetnie w internetowych opisach odmian, na stronach szkółek.W realu bywa gorzej,wiele gorzej.Spokojnie można uznać ,że to 1/4.Na pewno nie będziesz skazana na jedzenie wyłącznie borówek, 3x dziennie, przez cały sezon ;:173
swistak
200p
200p
Od: 22 maja 2013, o 20:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam,gdybym z każdego krzaka miał 10kg to dopiero byłbym bogaty,ja liczę na jakies 3 kg w pełni owocowania czyli za jakies 4lata .W tym roku jak dobrze pójdzie to będzie po 30 dkg z krzaczka,pozdrawiam piotr
dolores10
50p
50p
Od: 11 wrz 2014, o 16:40
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Sugerując się opisami ze stron z sadzonkami można wpaść w obłęd. Posiadając 6 krzaczków w moim przypadku i przemnażając ( w zależności od odmiany było podane od 8 do 12 kg z krzaczka) Można dostać zawrotu głowy.
Więc mam kilka pytań o Państwa doświadczenia w uprawie borówki amerykańskiej.
Które odmiany są najbardziej plenne, najmniej wymagające oraz najsmaczniejsze?

pozdrawiam
lucas84
200p
200p
Od: 7 lis 2010, o 21:50

Post »

Czy macie jakiś sprawdzony sposób na rozmnożenie borówki?
Próbowałem wszystkiego, sadziłem w ziemi o różnym pH, część z perlitem, część z piaskiem...
po pierwszym miesiącu nie było najgorzej, bo ok 15szt na 100 wyglądało że się przyjęło,
ale... niestety tylko 1 szt przetrwała... tyle zachodu, kropienia, podlewania, wstyd ;:223
vaster
50p
50p
Od: 8 paź 2013, o 13:47

Post »

Coś więcej o rozmnażaniu borówek napiszę na wiosnę. Na razie wygląda to nieźle. Zobaczymy czy zaczną rosnąć. W chwili obecnej wygląda to tak, że pędy wyglądają na żywe, pączki są bordowe. Mam też całkowicie suche, więc mam do czego porównać. Natomiast 3 szt jagód kamczackich rozwinęły listki (nie pamiętam na ile). Może przyjęło by się więcej, jednak część wyrzuciłem bo wydawało mi się że uschły całkiem. Tamte trzy były z tyłu, więc nie chciało mi się po nie wchodzić. Sadzonki zarówno jagód jak i borówek wykonywałem w połowie sierpnia (powinno się to robić wcześniej). Podłoże powinno być torfowe kwaśne. Kluczem do sukcesu jest temperatura podłoża. Koledzy od winorośli stosują ukorzeniarki, tu też zrobiłyby dobrą robotę.
------------------------------------------
Pozdrawiam
lucas84
200p
200p

Post »

I tu może być mój błąd, bo ja ukorzeniałem w końcówce września...
Stosowałeś jakiś ukorzeniacz? I jak głęboko sadzonki w ziemi były?
vaster
50p
50p
Od: 8 paź 2013, o 13:47

Post »

Nie pamiętam czy dawałem ukorzeniacz. Możliwe że tak (do zielnych). Sadzonki były tak ok. 5cm w ziemi, wszystkie liście obciąłem do połowy. Sadzonki stały w tunelu foliowym. W tym sezonie zrobię to jednak inaczej. Torf zmieszam z pokruszonym styropianem zamiast z piaskiem, a sadzonki zrobię z początkiem lipcowych upałów. Te obecne były zrobione pod wpływem chwili i nagłego natchnienia. Sadzonki przydadzą się na prezenty dla znajomych, nie znam nawet odmian ale wiem że jagódki smaczne, a to najważniejsze. W tym roku się przekonam o moich "zdolnościach" ogrodniczych. Czekam wiosny aby zobaczyć efekty swoich eksperymentów nie tylko z borówkami.
------------------------------------------
Pozdrawiam
lucas84
200p
200p

Post »

Ja tą moją tam obchlastałem że już za bardzo to nie mam z czego tych sadzonek robić, ehhh...
No nic, powodzonka Ci życzę:)
Pozdrawiam
swistak
200p
200p
Od: 22 maja 2013, o 20:58

Post »

Witam,na temat rozmnażania borówek jest osobna strona może tam cos znajdziecie,piotr
oclass1
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 30 mar 2014, o 22:17

Post »

Witam
Jak tam Wasze boroweczki? U moich juz listki zaczynaja sie otwierac, tylko obawiam sie ze moze jeszcze dosc konkretnie przymrozic :?
Awatar użytkownika
kanclerz
500p
500p
Od: 15 lip 2012, o 13:59

Post »

U mnie pąki nabrzmiałe :uszy
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”