Szklarnie ogrodowe do samodzielnego montażu - prośba o opinie
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 19 wrz 2014, o 11:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Szklarnie ogrodowe do samodzielnego montażu - prośba o opinie
Witam forumowiczów.
Byłem u znajomego w Niemczech i miał na działce w ogrodzie ładną szklarnie z poliwęglanu. Nie była duża i miała parę metrów kwadratowych i kolega powiedział mi że w Niemczech można taką szklarnie do samodzielnego montażu kupić już za kilkaset euro.
Czy ktoś może mi pomóc i odpowiedzieć na pytanie czy są takie szklarnie dostępne w Polsce. Jeśli tak to gdzie, może ktoś ma taką szklarnię i może mi udzielić informacji jak to się sprawuje w naszych warunkach pogodowych?
U znajomego w Niemczech sprawuje się super, ale to Bawaria więc zupełnie inny klimat. Ciekawe czy przy naszych śniegach i wiatrach ma sens taka przenośna szklarnia.
W paru marketach budowlanych pytałem to takowych szklarni nie posiadają w ofercie.
Będę wdzięczny za informację.
Byłem u znajomego w Niemczech i miał na działce w ogrodzie ładną szklarnie z poliwęglanu. Nie była duża i miała parę metrów kwadratowych i kolega powiedział mi że w Niemczech można taką szklarnie do samodzielnego montażu kupić już za kilkaset euro.
Czy ktoś może mi pomóc i odpowiedzieć na pytanie czy są takie szklarnie dostępne w Polsce. Jeśli tak to gdzie, może ktoś ma taką szklarnię i może mi udzielić informacji jak to się sprawuje w naszych warunkach pogodowych?
U znajomego w Niemczech sprawuje się super, ale to Bawaria więc zupełnie inny klimat. Ciekawe czy przy naszych śniegach i wiatrach ma sens taka przenośna szklarnia.
W paru marketach budowlanych pytałem to takowych szklarni nie posiadają w ofercie.
Będę wdzięczny za informację.
- PiotrekP
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 wrz 2011, o 08:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Szklarnie ogrodowe do samodzielnego montażu - prośba o opinie
W internecie są. Lepsze to koszt około 2500zł a gorsze ponad 1200zł
- Comcia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Co roku w OBI są takie nieduże szklarnie, czasem pod koniec sezonu obniżają cenę, ale nie w każdym markecie.
-
- 0p - Nowonarodzony
Dzięki za podpowiedź...a macie może jakieś linki?
W piątek będę przejeżdżał niedaleko Poznania to wstąpię na targi Gardenia i może tam coś znajdę.
W piątek będę przejeżdżał niedaleko Poznania to wstąpię na targi Gardenia i może tam coś znajdę.
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 26 cze 2012, o 12:57
Georgio, zapoznaj się z regulaminem forum,
na forum, nie wstawiamy linków, które chciałbyś zobaczyć
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=1&t=29351
Myślę, że można zorientować się w temacie w inny sposób,
wystarczy poszukać w bardzo bogatym internecie, a tu dyskutujemy na temat sposobów
znalezienia, kupna i montażu szklarni ogrodowych.
na forum, nie wstawiamy linków, które chciałbyś zobaczyć
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=1&t=29351
Myślę, że można zorientować się w temacie w inny sposób,
wystarczy poszukać w bardzo bogatym internecie, a tu dyskutujemy na temat sposobów
znalezienia, kupna i montażu szklarni ogrodowych.
Pozdrawiam, Agata.
Mam z poliwęglanu takową szklarnię, jest ok, ważne tylko żeby mieć odpowiedni regał - akurat ja sadzę pomidorki - bo wiadomo że od gruntu najbardziej ciągnie zimno.
-
- 0p - Nowonarodzony
Tak jak pisałem wcześniej wybrałem się w piątek na targi do Poznania. Po długich wędrówkach między stoiskami znalazłem co szukałem ..Fajne szklarnie (i nie tylko) w dobrych cenach. Ogólne wrażenia fajne.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Witam ja kupiłem sobie szklarenkę z poliwęglanu 6mmgeorgio0123 pisze:Tak jak pisałem wcześniej wybrałem się w piątek na targi do Poznania. Po długich wędrówkach między stoiskami znalazłem co szukałem ..Fajne szklarnie (i nie tylko) w dobrych cenach. Ogólne wrażenia fajne.
Pozdrawiam
fajna, odpowiednia dla mnie 3.1 x 2 x 1,95 czas montażu dwa dni z ustawieniem i zakotwiczeniem , teraz odpowiednie uprawienie ziemi, kompost i sadzenie pomidorka,papryki , ogórka i sałaty:)
Mocowanie w dwóch etapach - bloczki fundamentowe, kantówka - kołkami do bloczka co 30 cm, a później do kantówki wkrętami do blacho dachówki.
Elementy dodatkowo posklejane uszczelniaczem dekarskim(aby nie było zbędnych drgań)
Pozdrawiam Paweł
Witam, pytałeś ale ja nie mogę odpowiedzieć prywatniePiotrekP pisze:W internecie są. Lepsze to koszt około 2500zł a gorsze ponad 1200zł
Koszt to 1399 zł (+przesyłka)zmod, pomid.
Pozdrawiam Paweł
Nie jest droga
Jak ją składałem uświadomiłem sobie że gdyby była zrobiona w Polsce, z takich samych materiałów kosztowałaby ok 2x tyle.
To produkt chiński wykonany dla naszych zachodnich sąsiadów.
Nie oceniam zbytnio tej konstrukcji ale jak wicie dmie wiatr w ostatnich dniach na wschodzie dość mocno ok 70km/h, był grad 3x i śnieg(dzisiaj)
Wypadła pleksa z okna na dachu (mój błąd ktoś wcześniej pisał o tym a ja nie skleiłem tego elementu), nic się nie stało ale skręcić trzeba. Dach i ściany bez uszkodzeń więc pierwsze ma już za sobą.
Teraz zrobiłem nawodnienie miejscowe wewnątrz dla 20 roślin i czekam "po świętach" na sadzenie bo jest poniżej 0
Pozdrawiam
Jak ją składałem uświadomiłem sobie że gdyby była zrobiona w Polsce, z takich samych materiałów kosztowałaby ok 2x tyle.
To produkt chiński wykonany dla naszych zachodnich sąsiadów.
Nie oceniam zbytnio tej konstrukcji ale jak wicie dmie wiatr w ostatnich dniach na wschodzie dość mocno ok 70km/h, był grad 3x i śnieg(dzisiaj)
Wypadła pleksa z okna na dachu (mój błąd ktoś wcześniej pisał o tym a ja nie skleiłem tego elementu), nic się nie stało ale skręcić trzeba. Dach i ściany bez uszkodzeń więc pierwsze ma już za sobą.
Teraz zrobiłem nawodnienie miejscowe wewnątrz dla 20 roślin i czekam "po świętach" na sadzenie bo jest poniżej 0
Pozdrawiam
Pozdrawiam Paweł
CityMatic czy możesz wyjaśnić po co kantówka na bloczku? I co konkretnie kleiłeś uszczelniaczem, konstrukcję czy poliwęglan do konstrukcji? Czy szkielet jest skręcany na śruby czy na jakieś zatrzaski? Jaką miałeś temp wewnątrz przy <0 na zewnątrz?
pozdrawiam
Ryszard
Ryszard
Do bloczków nie da się przykręcić wkrętami aluminiowego profilu , ponadto kantówka inaczej przenosi obciążenia i nie wygina profili, dodatkowo można w niewielkim stopniu korygować ustawienie.Do betonowych bloczków przykręcanie bez poziomicy było by niemożliwe i cała konstrukcja spodu by się pogięła .rychoo pisze:CityMatic czy możesz wyjaśnić po co kantówka na bloczku? I co konkretnie kleiłeś uszczelniaczem, konstrukcję czy poliwęglan do konstrukcji? Czy szkielet jest skręcany na śruby czy na jakieś zatrzaski? Jaką miałeś temp wewnątrz przy <0 na zewnątrz?
Kleiłem elementy trójkątne(poliwęglan do konstrukcji) - nad drzwiami i po przeciwległej stronie.Oraz okienko wzdłuż krawędzi mocowania do ramki.
Cały szkielet jest skręcany na śruby M6
Nie wiem jaka była tam temperatura ale na pewno nie spadła poniżej zera - nie przemarzła sałata którą wysiałem do gruntu
Jednak po skręceniu szklarni nim coś posiałem było ciepło(ten okres przedwiośnia) w niej ziemia ładnie odmarzła i było ponad 20* .
Obecnie jest w niej zbiornik 200l i trzy wiadra po 12l wody(woda w dzień się nagrzewa, a nocą oddaje ciepło) - to taki babciny sposób na gromadzenie energii
Pozdrawiam
-- 21 kwi 2015, o 20:19 --
Zapomniałem napisać dodatkowo (przed zapowiadanymi wiatrami) znitowałem do konstrukcji wszystkie płyty poliwęglanowe po dwa nity na płaszczyznę jednak na krawędziach nie przeciwległych to ze względu na dużą rozszerzalność poliwęglanu i latem mógłby się uszkodzić.rychoo pisze:CityMatic czy możesz wyjaśnić po co kantówka na bloczku? I co konkretnie kleiłeś uszczelniaczem,
Pozdrawiam Paweł
Dzięki za wyjaśnienia. Byłem ciekaw zwłaszcza temperatur, czy poliwęglan rzeczywiście tak dobrze izoluje.
A patent z wodą wypróbuję
A patent z wodą wypróbuję
pozdrawiam
Ryszard
Ryszard