Dziewięćsił Carlina - roślina chroniona
Re: Dziewięćsił Carlina - roślina chroniona
A ja w swoim ogrodzie, traktowałam go jak bardzo uciążliwy chwast, dłubałam nożem korzeń. nawet potraktowałam chemią. Jest niezniszczalny, co roku go pełno. Jak dla mnie walorów dekoracyjnych nie ma, kwiaty obrywam w fazie pąków, aby się nie rozsiewał( ale chyba jednak nie wszystkie). Myślałam, że to jakaś odmiana ostu nie wiedziałam, że to roślina lecznicza. Chyba muszę częściej focić swoje chwasty i puszczać na forum. Nie wiadomo, co jeszcze za ziółka u mnie rosną w końcu za płotem mam ścisły rezerwat przyrody.
Viola
- renzal
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 maja 2011, o 12:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Carlina acaulis Dziewięćsił bezłodygowy odmiana łodygowa (chyba)
Zebrałam w zeszłym tygodniu nasionka, tylko nikt nie uprzedzał, że będą strzelały po pokoju... Pozbierałam i planuję wysiać.
Zebrałam w zeszłym tygodniu nasionka, tylko nikt nie uprzedzał, że będą strzelały po pokoju... Pozbierałam i planuję wysiać.
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja )Nadzieja umiera ostatnia...
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja )Nadzieja umiera ostatnia...
-
- Od: 14 paź 2014, o 12:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Z wikipedii wynika że dziewięćsił jest rośliną dwuletnią. Więc jak może u Was rosnąć wiele lat? Po wydaniu kwiatu powinien zamierać. Chyba, że się same rozsiewają. Albo macie jakiś inny gatunek, bylinowy.
- apus
- Od: 26 kwie 2007, o 21:57
Wikipedia kłamie ;)
Mój dziewięćsił rośnie już z 6 lat w tym samym miejscu i na pewno nie rozsiewa się, tylko odbija od korzenia.
Mój dziewięćsił rośnie już z 6 lat w tym samym miejscu i na pewno nie rozsiewa się, tylko odbija od korzenia.
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
-
- Od: 14 paź 2014, o 12:05
Apus, mosz recht! Po prostu potraktowali dziewięćsiła jak inne osty. Przeleciałem trochę oferty, i widzę, że jest odmiana o wysokich kwiatach. Wolałbym jednak tę oryginalną.
- apus
- Od: 26 kwie 2007, o 21:57
Moja "ogródkowa" jest wysoką, ale na działce mam też oryginalną, niziutką i dziką (jest pod ścisłą ochroną).
Pozdrawiam, Basia.