Popiół ze spalania węgla
Re: Popiół z pieca
Najlepiej dodać popiół drzewny do kompostu ale na nawóz bezpośrednio też się nadaje.
- andziula30
- 200p
- Od: 9 kwie 2012, o 16:32
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
My wrzucaliśmy kilka lat do pustej studni,aż zasypaliśmy i powstało mini oczko . Teraz z węgla idzie do kosza ,a część drzewnego na ogródek i pod tuje. Te które były podsypane w zeszłym roku jakoś lepiej rosły ,a i warzywkom nie zaszkodziło
I niech patrzą liście, tak łatwo upaść jak one wszystkie.
Niech kwiaty zobaczą, że ludzie choć tańczą razem, sami płaczą...
Niech kwiaty zobaczą, że ludzie choć tańczą razem, sami płaczą...
Bardzo fajne właściwości też ma popiół z brykietów trocinowych czy drewnianych, też można go szeroko stosować w ogrodzie.
A co do węgla - to właśnie m.in dlatego powinno być zakazane jego używanie --- to czyste paskudztwo
A co do węgla - to właśnie m.in dlatego powinno być zakazane jego używanie --- to czyste paskudztwo
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 sty 2014, o 12:02
Też mam problem z popiołem z węgla .Tylko nie swoim ,a sąsiada.Wszystko wyrzuca na graniczną działkę i pod mój płot. Żaden argument do niego nie przemawia.Dawniej palił drzewem i nie było takiego problemu.Gmina zakazała wyrzucać popiół węglowy do śmieci i ludzie radzą sobie w różny sposób.
Jak mogła gmina zabronić wyrzucania popiołu do pojemnika?
Alicja
Alicja
-
To jest gmina wiejska.Nie wolno też wyrzucać trawy,chwastów itp.
Mało ważne jaka gmina. Gmina ma obowiązek zabierania również popiołu. Ja też nie mogę wrzucać do pojemników skoszonej trawy ale mogę ją w workach oddać do punktu zbiórki tych odpadów. Jest to usługa bezpłatna ale muszę dostarczyć na miejsce.
Mieszkam w mieście to pewnie jest łatwiej. Podobno w tym roku będziemy mieć postawione dodatkowe pojemniki na popiół żeby nie mieszać z innymi odpadkami ( ja akurat mam segregację odpadów ). Lepiej iść do gminy i dowiedzieć się jak się sprawa przedstawia z wywozem popiołu.
Alicja
Mieszkam w mieście to pewnie jest łatwiej. Podobno w tym roku będziemy mieć postawione dodatkowe pojemniki na popiół żeby nie mieszać z innymi odpadkami ( ja akurat mam segregację odpadów ). Lepiej iść do gminy i dowiedzieć się jak się sprawa przedstawia z wywozem popiołu.
Alicja
- bogdanm
- 200p
- Od: 29 kwie 2014, o 19:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Gmina ma obowiązek odbierać popiół do tego sa przeznaczone specjalne worki na popiół mnie to akurat nie dotyczy ale widzę to u sąsiadów. Trzeba się dowiedzieć w gminie bo przepisy na pewno są jednakowe dla wszystkich mam nadzieję segregacji śmieci.
Gmina może i ma obowiązek zabierać popiół ale różnie to wygląda. U mnie nie ma specjalnych worków można pakować pojemnik do 50 % pojemności tj 60 litrów .
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
- PiotrekP
- Od: 18 wrz 2011, o 08:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Sprawdzają ile pakujesz popiołu do pojemnika?
-
Gmina niby ma obowiązek ale tego nie robi.Zresztą śmieci też odbiera rzadko .Nikt poza mną nie widzi problemu,a jestem obcy więc się nie liczę.
-
- 200p
- Od: 23 maja 2013, o 12:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja też mieszkam na terenie wiejskim i popiół z drewna rozrzucam na trawnik albo łąkę, a ten z węgla zbieram do worka na gruz budowlany i wystawiam w dniu zbiórki odpadów zmieszanych, bo tak to mam segregację. I nie zdarzyło się, by nie został popiół odebrany. Niektórzy mają nawet kosze tylko do popiołu. Tylko wiadomo, musi być zimny ale to nie problem, bo najpierw się wybiera do metalowego wiaderka, jak wystygnie do fruuuuu do wora i za bramę. Musisz się dowiedzieć w gminie, jak to wygląda, bo co samorząd to inne decyzje. Niektóre firmy mają specjalistyczne linie sortujące i popiół je niszczy, stąd zakaz wysypywania do mieszanych, ale jakoś gmina musi to odebrać, albo raz na miesiąc czy dwa jedzie auto i zbiera tylko popiół, albo sami mieszkańcy mogą dowieźć w jakiś punkt zbiórki. Póki co u mnie odbierają.
-
Jak pisałem sam popiołu z węgla nie mam.Denerwuje mnie tylko,ze sąsiad wyrzuca go pod mój płot.Dzwoniłem do gminy ,to mi powiedzieli,że to moje fanaberie.Każdy w własnym zakresie zagospodarowuje odpady węglowe i nie narzeka.Sołtys wręcz się obraził,że wymyślam głupoty.