Biotit- Ostre Papryki, dżdżownice i zioła z Domowej Fabryki
Re: Ostre Papryki i zioła z Domowej Fabryki
Witam
Dopisuje się do Twojego postu, żeby niczego nie pominąć:-)
Strasznie fajnie tam już masz, moje papryki dopiero na wacikach plażują.
Na kubańskie oregano i kolędre meksykańską tak narobiliście mi chęci, że gdyby nie ten śnieg za oknem to poleciałabym już szukać nasion . Nie wiem tylko czy dostanę takie nasiona w ogrodniczym czy lepiej od razu szukać na all.. Kupiłabym też trawę cytrynowa do curry ideał
Dopisuje się do Twojego postu, żeby niczego nie pominąć:-)
Strasznie fajnie tam już masz, moje papryki dopiero na wacikach plażują.
Na kubańskie oregano i kolędre meksykańską tak narobiliście mi chęci, że gdyby nie ten śnieg za oknem to poleciałabym już szukać nasion . Nie wiem tylko czy dostanę takie nasiona w ogrodniczym czy lepiej od razu szukać na all.. Kupiłabym też trawę cytrynowa do curry ideał
Biotit,
czytałam, że ktoś poradził sobie z ziemiórkami (ale dorosłymi fruwającymi, nie larwami) postawieniem obok na parapecie rosiczki. Ale nie wiem, czy znosi ona takie cieplarniane warunki.
emilijaie, jeśli chcesz sadzonki oregano kubańskiego, napisz do mnie. I tak muszę poobcinać.
czytałam, że ktoś poradził sobie z ziemiórkami (ale dorosłymi fruwającymi, nie larwami) postawieniem obok na parapecie rosiczki. Ale nie wiem, czy znosi ona takie cieplarniane warunki.
emilijaie, jeśli chcesz sadzonki oregano kubańskiego, napisz do mnie. I tak muszę poobcinać.
amitka pisze:Biotit,
Amitka ,wynika z tego ,że można oregano rozmnażać z sadzonek?.
Czy dobrze zrozumiałem ?
Gdzie kupiłaś nasiona tego oregano kubańskiego? , bo ja jak dotychczas szukam bezskutecznie.
Pozdrawiam Tadeusz
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 16 mar 2010, o 15:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ziemiórki - jak siedzą w ziemi to należy ziemie wymienić. Najskuteczniejszy sposób.
Pozdrawiam
PP.
PP.
nilbul1, dostałam sadzonkę. A bardzo łatwo sadzonki puszczają korzonki w wodzie.
- whitedame
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Potwierdzam słowa koleżanki, nawet w ziemi przyjmą się bezproblemowo.
Beata
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
- Biotit
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
Ziemiórki
Witam
opiszę swoje poczynania z ziemiórkami, które od połowy Stycznia zadomowiły się u mnie.
Stosowałem herbatki ziołowe, niestety NIC nie pomogło.
Odradzam Polysect i Agro-Tip. Może i są skuteczne na ziemiórki (ja tego nie stwierdziłem), ale na larwy z pewnością nie.
Jedna dorosła ziemiórka potrafi jednorazowo dochować się podobno od 50-200 potomstwa, więc jest z kim walczyć.
Na szczęście papryczki miałem już w wieku licealnym i tylko dlatego niewielką część straciłem.
Natomiast straciłem siewki ziół i kwiatków oraz niektórych papryczek.
Od kiedy zacząłem stosować Kohinor problem zaczął się zmniejszać, niemniej do końca ziemiórek nie zlikwidowałem.
http://agrosimex.pl/oferta/insektycydy- ... or-200-sl/
Choć środek nie ma rejestracji na ziemiórki, szczerze go polecam, jest niedrogi i bardzo skuteczny, działa systemicznie.
Zniszczył z pewnością larwy, a ziemiórki od pewnego czasu pojawiają się b.sporadycznie i są słabo ruchliwe.
Zrobiłem roztwór 0,05% i co 2 tyg podlewam doglebowo, oprócz tego kilka razy spryskałem liście.
Na żółtych pułapkach jest ich coraz mniej, ale niestety pojedyncze osobniki się od czasu do czasu pojawiają.
opiszę swoje poczynania z ziemiórkami, które od połowy Stycznia zadomowiły się u mnie.
Stosowałem herbatki ziołowe, niestety NIC nie pomogło.
Odradzam Polysect i Agro-Tip. Może i są skuteczne na ziemiórki (ja tego nie stwierdziłem), ale na larwy z pewnością nie.
Jedna dorosła ziemiórka potrafi jednorazowo dochować się podobno od 50-200 potomstwa, więc jest z kim walczyć.
Na szczęście papryczki miałem już w wieku licealnym i tylko dlatego niewielką część straciłem.
Natomiast straciłem siewki ziół i kwiatków oraz niektórych papryczek.
Od kiedy zacząłem stosować Kohinor problem zaczął się zmniejszać, niemniej do końca ziemiórek nie zlikwidowałem.
http://agrosimex.pl/oferta/insektycydy- ... or-200-sl/
Choć środek nie ma rejestracji na ziemiórki, szczerze go polecam, jest niedrogi i bardzo skuteczny, działa systemicznie.
Zniszczył z pewnością larwy, a ziemiórki od pewnego czasu pojawiają się b.sporadycznie i są słabo ruchliwe.
Zrobiłem roztwór 0,05% i co 2 tyg podlewam doglebowo, oprócz tego kilka razy spryskałem liście.
Na żółtych pułapkach jest ich coraz mniej, ale niestety pojedyncze osobniki się od czasu do czasu pojawiają.
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Biotit- Ostre Papryki i zioła z Domowej Fabryki
Wiosna.Piotrek przyleciał z bocianami z ciepłych krajów.
- MORANGO
- Od: 4 sie 2011, o 00:05
- Kontakt:
cieszę sie, że jestes zadowolony
- Tacca
- Od: 12 lut 2009, o 12:23
- Kontakt:
Piotrze być może dla tego tak się dzieje że tylko Kohinor działa skutecznie poniżej 20 St. C. Dla innych oprysków temperatura musi być powyżej tej temperatury.
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Raczej odwrotnie. Pyretroidy poniżej 20.Nikotynowe nie są wrażliwe na temperaturę.A w growboksie dochodzi do 30.
- Biotit
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
- MORANGO
- Od: 4 sie 2011, o 00:05
- Kontakt:
Nie ma za co, zawsze służe poradą Piotrze czekam na zdjęcia Twoich papryczek pewnie już kwitną, moje wysiewame 16 stycznie mają juz zawiązki kwiatowe