Dynia olbrzymia - wszystko o uprawie giganta cz.4
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 16 lis 2013, o 08:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Dynia olbrzymia - wszystko o uprawie giganta cz.4
Błażej tak jak napisałeś nie zamierzam robić w pierwszym roku rekordu. Dla mnie wystarczy jak będzie 50 kg. Raczej wolałbym typowo ekologiczną. Kilku takich dyń moja rodzinka nie przeje (tym bardziej, że nie wszyscy w domu są jej zwolennikami). W razie czego dynię dostaną kurki, które odwdzięczą się nawozem
Planuję posadzić dynię w trzech miejscach.
1. Nieużytek o którym wcześniej pisałem. Wysoka trawa, nie koszona przez dwa lata co najmniej. Jeszcze nie wiem czy przekopię kawałek pod dynie czy będę sadził na wykoszonym trawniku. Jako nawóz wrzucę kurzaniec pod korzonki. Słońce cały dzień. W zasięgu węża do podlewania.
2. Miejsce na kompostowniku sprzed dwóch lat. Na kompostownik trafił niegdyś kurzaniec i to wszytko dobrze w zeszłym roku przekompostowało się. Niewielka kupka liczę na dwa krzaki prowadzone w troszkę różnych kierunkach. Miejsce położone na ww. nieużytku. Słońce i woda w zasięgu
3. Jeden lub dwa krzaczki w warzywniku. Tak aby nie ograniczyć miejsca dla innych warzywek. Nawożenie kurzaniec.
To są na razie moje plany. Teraz zastanawiam się jeszcze nad odmianami. Czy posadzić po dwie np odmiany w każdym miejscu aby móc porównać jak rosną w wymienionych miejscach.
Planuję posadzić dynię w trzech miejscach.
1. Nieużytek o którym wcześniej pisałem. Wysoka trawa, nie koszona przez dwa lata co najmniej. Jeszcze nie wiem czy przekopię kawałek pod dynie czy będę sadził na wykoszonym trawniku. Jako nawóz wrzucę kurzaniec pod korzonki. Słońce cały dzień. W zasięgu węża do podlewania.
2. Miejsce na kompostowniku sprzed dwóch lat. Na kompostownik trafił niegdyś kurzaniec i to wszytko dobrze w zeszłym roku przekompostowało się. Niewielka kupka liczę na dwa krzaki prowadzone w troszkę różnych kierunkach. Miejsce położone na ww. nieużytku. Słońce i woda w zasięgu
3. Jeden lub dwa krzaczki w warzywniku. Tak aby nie ograniczyć miejsca dla innych warzywek. Nawożenie kurzaniec.
To są na razie moje plany. Teraz zastanawiam się jeszcze nad odmianami. Czy posadzić po dwie np odmiany w każdym miejscu aby móc porównać jak rosną w wymienionych miejscach.
Robert
- Sybil
- 200p
- Od: 9 kwie 2013, o 21:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
No własnie- ja nie mam sprecyzowanych oczekiwań, wysieję dynie, zastosuję się do wskazówek (w miarę możliwości) i zobaczymy co będzieBobejGS pisze:Zacznijmy od tego, co dla poszczególnej osoby jest tym dobrym wynikiem. Dla początkującego, może być nim przekroczenie 100kg.
AGP -to jest Atlantic Gigant, a ta bobejowa z AWN ma napis Squash -to nazwa własna odmiany czy jakiś typ? Jak to jest?
- Marcoo16
- 1000p
- Od: 24 mar 2013, o 15:55
Sybil - AGP to skrót od Atlantic Giant Pumpkin - dynia Atlantic Giant, należąca do rodzaju dyń olbrzymich - Maxima Squash to również AGP, tylko tym określeniem wyróżnia się dynie, które mają skórkę koloru od niebieskozielonego przez zielony, po szary i tym podobne kolory
(Chyba dobrze wytłumaczyłem, jeśli popełniłem jakiś błąd to przepraszam )
(Chyba dobrze wytłumaczyłem, jeśli popełniłem jakiś błąd to przepraszam )
Pozdrawiam Marek
Mój "mały" zakątek... - czyli ogród i pogaduchy
Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia. [Mark Twain]
Mój "mały" zakątek... - czyli ogród i pogaduchy
Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia. [Mark Twain]
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
To również jest AG, jednak tutaj ta odmiana jest tak krzyżowana, by powielać w pokoleniu nie tylko gigantyczną wagę, co cechy koloru. W tym wypadku zaliczane są: szare, zielone i niebieskie.
No dobra. Marek już wyjaśnił.
No dobra. Marek już wyjaśnił.
- Sybil
- 200p
- Od: 9 kwie 2013, o 21:44
Dzięki, chłopaki.
-
- 50p
- Od: 1 sie 2014, o 21:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dzisiaj próbny wysiew . Zeszlifowałem dwa nasionka ,jedno z mojej dynci 230kg ,drugie od was podwójne.
Mam jeszcze dwa z górnej półki ale zostawie je w grunt.
Pytanie ,od kiedy zasilać te młode roślinki? Pozdrawiam
Mam jeszcze dwa z górnej półki ale zostawie je w grunt.
Pytanie ,od kiedy zasilać te młode roślinki? Pozdrawiam
- rotos
- 1000p
- Od: 7 mar 2009, o 23:54
Podtrzymam temat AGP i Squash'a. Czy oprócz koloru skórki różnią się one miąższem?
W zeszłym sezonie moja AGP osiągnęła 74 kg, co bardzo mnie zadowoliło , ale zawiodła mnie ona całkowicie co do zastosowań kulinarnych. Ma zbyt wodnisty miąższ .
Czy Squash jest inny?
Pozdrawiam
Adam
W zeszłym sezonie moja AGP osiągnęła 74 kg, co bardzo mnie zadowoliło , ale zawiodła mnie ona całkowicie co do zastosowań kulinarnych. Ma zbyt wodnisty miąższ .
Czy Squash jest inny?
Pozdrawiam
Adam
- BobejGS
- Kontakt:
Pytanie czy Twoja AGP była dojrzała. Możliwe, że jeszcze nie i dlatego miąższ był wodnisty. Trzeba pamiętać, że ta odmiana może rosnąć bardzo długo i nawet do czasu zerwania może nie dojrzeć. A wtedy to faktycnie może być mocno wodnista i prawie bez smaku.
Co do Squasha, to nie próbowałem.
Co do Squasha, to nie próbowałem.
Siemka
Jak duża rośnie odmiana "Julianka"? Chodował ktoś toto kiedyś? Ciężko to utrzymać przy życiu?
"Justynka" wybaczcie
Jak duża rośnie odmiana "Julianka"? Chodował ktoś toto kiedyś? Ciężko to utrzymać przy życiu?
"Justynka" wybaczcie
Patrycja
Czterej pancerni cz.1
Czterej pancerni cz.1
- BobejGS
- Kontakt:
Witaj Tu również o nią pytano
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 1&start=28
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 1&start=28
- rotos
- 1000p
- Od: 7 mar 2009, o 23:54
Dziękuję Bobej. Możliwe, że była niedojrzała.
To jednak zrobię sobie przerwę na zabawę z gigantami, tym bardziej, że w pobliżu nie organizuje się żadnych konkursów .
Poszło na nią mnóstwo czasu i wody (mieliśmy suszę i całe lato zakaz podlewania ogrodów w gminie między 06.00 a 20.00).
Wolę jednak tradycyjne dynie o wadze 15 - 40 kg. Mniejsze, ale nadające się do przyrządzania wielu potraw i przetworów, z możliwością długiego przechowywania . Jeszcze kilka mam na zimnym strychu.
Was będę obserwował i kibicował.
Pozdrawiam
Adam
To jednak zrobię sobie przerwę na zabawę z gigantami, tym bardziej, że w pobliżu nie organizuje się żadnych konkursów .
Poszło na nią mnóstwo czasu i wody (mieliśmy suszę i całe lato zakaz podlewania ogrodów w gminie między 06.00 a 20.00).
Wolę jednak tradycyjne dynie o wadze 15 - 40 kg. Mniejsze, ale nadające się do przyrządzania wielu potraw i przetworów, z możliwością długiego przechowywania . Jeszcze kilka mam na zimnym strychu.
Was będę obserwował i kibicował.
Pozdrawiam
Adam
- BobejGS
- Kontakt:
Jakoś nie mogę się rozstać z moją sadzoneczką.
- mymysteryy
- Od: 6 sie 2014, o 07:58
A dlaczego chcesz się rozstawać ???