Czereśnia - sadzenie, pielęgnacja, opryski część 1

Drzewa owocowe
Zablokowany
x-a-xi
---
Od: 1 lut 2015, o 20:35
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Czereśnia - sadzenie, pielęgnacja, opryski

Post »

badylarz Ja tu czegoś nie rozumie. Pierwsze piętro to dla Ciebie pierwszy poziom gałęzi czy drugi ten wyższy ?Przy założeniu że drugi to ten przewodnik nie ma 70 cm długości, albo pierwsze pędy są wyżej niż 40cm. Skrócenie 70 cm nad pierwszym poziomem nad ziemią było by całkowitą głupotą , bo byś pozbył się drugiego poziomu już istniejącego . Poza tym cięcie pestkowych zrobił bym latem po zbiorach , lecz cięcie czereśni proponuje ograniczyć do minimum . Proponuje także artykuł Dr Haliny Morgaś z Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach
http://www.sadinfo.pl/artykuly-2012/520 ... owych.html

Zakładam że to nie jest podkładka karłowa ze względu na silne przyrosy .
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2012, o 16:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Zdjęcie jest niewyraźne i nie będę się sprzeczać jaki jest układ pięter, ale ja widzę 1 piętro korony od 40-60 cm nad ziemią, potem długo nic i na wysokości plus minus 1.50 gałęzie drugiego piętra. Badylarz dobrze radzi aby pierwsze piętro korony kształtować w fazie nabrzmiałego pąka i obciąć przewodnik tak aby wyprowadzić drugie piętro na właściwej wysokości ( czyli 70 cm nad najwyższym pozostawionym konarem pierwszego piętra, jak dla mnie mogłoby być mniej ale nie wiemy na jakiej podkładce jest szczepienie).
Nie wiem czego w tym nie rozumiesz? To właściwie książkowe prowadzenie drzewka.
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa
badylarz
200p
200p
Od: 27 sty 2012, o 22:07

Post »

Witaj Adamie. Niepotrzebnie się irytujesz. Ta czereśnia była posadzona jesienią 2014 roku i z jej pokroju wynika, że w szkółce była z jakiegoś powodu przetrzymana rok dłużej ( prawdopodobnie jako jednoroczny okulant była za słaba do sprzedaży). Na wiosnę ubiegłego roku wierzchołek tego okulanta został usunięty i masz już powód dlaczego wyrosło tak dużo nowych gałązek na przewodniku i oczywiście silny przewodnik. A teraz drugie piętro niby konarów. Dość często obserwuje, że drzewka czereśni, które mają dobre warunki glebowe i wodne, na przełomie czerwca i lipca potrafią na silnym przewodniku wykształcić 3-4 odrosty wyrastające z za liści. Jeżeli się o nie zadba(odegnie do poziomu), to do jesieni otrzymuje się bardzo ładne drugie piętro konarów. Ale nigdy nie zetknąłem się z taką sytuacją na drzewkach nowo posadzonych. Te muszą się dobrze ukorzenić. A wracając do czereśni dreka według mnie to pozostawiając je w takim stanie a tylko odginając gałęzie, może przeżyje ten rok, ale jesienią będzie bardzo mizerne. Zakładając nawet wersję, że szybko się ukorzeni i zacznie silnie rosnąć, to tuż nad drugim piętrem otrzymasz trzecie piętro, które razem stworzą miotłę a odcinek około 1 m miedzy piętrem pierwszym i drugim zostanie goły. Już tego odcinka nie zagęścisz. I jeszcze jedno, to co proponujemy drekowi nie jest cięciem. Jest to cały czas formowanie czereśni i tak to się będzie nazywało przez najbliższe trzy sezony. Dopiero jak drzewko wejdzie w okres owocowania będziesz mógł przywoływać p. dr Morgaś, teraz wystarczy prof. Mika.
x-a-xi
---

Post »

Bardzo szanuje prof.Mikę i zawsze na jego wykładach siedziałem grzecznie a nie wierciłem się. Ja bym pokusił się o podanie za termin sadzenia wiosna 2013 jako przeciętny okaz :) dla tego moja metodyka była by bardziej ukierunkowana aby ją giąć a nie ciąć . Ale przy nasadzeniu jakie ty podajesz może i lepsze będzie przycięcie przewodnika . Co do p dr Morgaś bardzo jej cenie metodykę dla tego do niej się odnoszę jak również do portalu w/w.
badylarz
200p
200p

Post »

Adam, to jeszcze króciutko. Wiadomość o terminie posadzenia drzewka jest w pierwszym wpisie dreka na tej stronie. Pozdrawiam. :wit
x-a-xi
---

Post »

Tak to jest nie czytać całych postów :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: Jesień znalazłem tylko roku nie :roll: :roll: :roll:
drek
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 25 maja 2013, o 08:33

Post »

Witajcie, dziękuję za informację. Lepsza fota tutaj
http://zapodaj.net/ffc97248f7814.jpg.html

W takim razie plan jest taki:
- gałązki pierwszego piętra mam kształtować w fazie nabrzmiałego pąka
- zostawić te najzdrowsze ile sztuk?
- odgiąć je do poziomu, kiedy skracać?

A co z tym co nad pierwszym piętrem?
badylarz
200p
200p

Post »

drek, aleś Ty maruda. Wszystko już było w podpowiedziach dla Ciebie. Ale spróbujmy jeszcze raz. Pozostawiasz najwyżej cztery gałązki, które stworzą konary pierwszego piętra. Pozostaw te, które wyrastają najwyżej i są w miarę równo rozłożone na obwodzie. Pozostawionych gałązek nie skracaj ani przed ani po odgięciu do poziomu. 70 cm nad ostatnią pozostawioną gałązką pierwszego piętra, utnij przewodnik 1 cm nad dobrze rozwijającym się pąkiem, z niego będziesz wyprowadzał dalszą część przewodnika. Poniżej tego cięcia wyrosną gałązki drugiego piętra ( pozostaw nie więcej niż 4), które będziesz odginał przez cały okres wegetacji. Wszystkie prace wykonaj w ciepły suchy wiosenny dzień. Wszystkie rany po cięciach zabezpiecz farbą emulsyjną z dodatkiem 1% miedzianu. Powodzenia życzę.
drek
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 25 maja 2013, o 08:33

Post »

Bardzo dziękuję za Waszą pomoc. Zapraszam na degustację.... jak się coś pojawi za kilka lat:)
badylarz
200p
200p

Post »

drek połóż przy nim siekierę, to już w przyszłym roku zaowocuje. :wit
x-a-xi
---

Post »

Ja tam czereśnie lubię badylarz Ty pewnie też wiec jako szpaki się pojawimy tylko z wiatrówki nie strzelaj bo mam uczulenie na ołów ;:145
GodfatherPL
200p
200p
Od: 20 kwie 2014, o 18:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Czereśnia - obrywanie kwiatów

Post »

Witam
Niedawno odwiedził mnie mój wuj i gdy oglądał sad powiedział, że moje dwuletnie drzewka będą kwitły w tym roku. Ja osobiście nie wiem zbytnio po czym to poznał, on sam twierdzi, że pąki na kwiat są zawsze większe. Tak czy inaczej po chwili powiedział abym oberwał wszystkie kwiaty. Podobno jest to zabieg który stosuje się u różnych drzewek zawsze w pierwszym roku ich kwitnięcia. Czy to prawda? Brzmi to raczej jak wiejski zabobon, ale sam nie wiem a nie chcę uszkodzić czereśni która się bardzo ładnie rozwija.
tytuseee
200p
200p
Od: 16 sie 2009, o 15:28

Re: czereśnia obrywanie kwiatów

Post »

Chodzi o to, że małe drzewko ma rosnąć, a nie wysilać się na owoc. Tak więc, jeśli tych kwiatów nie ma za dużo, można zostawić, aby spróbować owoców czereśni(choć nie koniecznie tak się stanie, może zakwitnąć, ale nie wydać owoców). Jeśli jest dużo kwiatu w co wątpię - należy usunąć większość, a można całość w zamian za lepsze rośniecie drzewa. Tak czy inaczej nie zaszkodzi to drzewku, że będą oberwane, ale też nie za szkodzi jeśli będą zostawione, tym bardziej, że jak piszesz - ładnie rośnie.
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”