Wypróbuj
Reniu, bo to łatwe do zrobienia i smaczne danie. Ostatnio restauracje starają się mieć w menu dania dla dzieci. Jak mantra powtarzają się racuchy z jabłkami, a takie krokieciki mogłyby zasmakować dzieciom i zastąpić oklepane racuchy. Tak myślę
A propos mantry - dziś danie z kuchni indyjskiej. Nie ma wyszukanej, egzotycznej nazwy, a mimo to jakby z głębi Indii
WARZYWA MOKRE (po indyjsku)
składniki:
4 ziemniaki
1-2 marchewki
1-2 buraki
20-30 dag kapusty białej
2-3 pomidory
1 szklanka fasolki szparagowej
1 mały kubek jogurtu nat.
2 łyżki oleju lub masła klarowanego (indyjskie ghee)
1 łyżka czarnej gorczycy
1 łyżka kminku indyjskiego (kumin rzymski)
1 łyżeczka anyżu
0,5 łyżeczki imbiru w proszku
1 łyżeczka kurkumy
szczypta ostrej papryki
0,5 łyżeczki kozieradki
2 liście laurowe
1 łyżeczka cukru
sól
natka do posypania
wykonanie:
- warzywa oczyścić, obrać i pokroić w kostkę (ziemniaki, marchew, buraki, kapusta)
- zagotować w garnku wodę i wrzucić buraki,
- po 10 minutach wrzucić marchew i kapustę
- po następnych 10 minutach - ziemniaki, liście laurowe, kurkumę, cukier i sól
- jeszcze po 10 min. - pokrojoną fasolkę i pomidory
- w rondelku rozgrzać tłuszcz i zrobić masalę wrzucając przyprawy w następującej kolejności:
-- gorczyca czarna
-- jak zacznie strzelać - kminek indyjski i anyż
-- jak i te zaczną strzelać - kozieradkę, imbir, paprykę
- zdjąć z ognia i wymieszać masalę, by przyprawy "otwarły się" ale nie przypaliły
- połączyć je z zupą i zagotować
- po ugotowaniu - połączyć z połową jogurtu
- drugą połowę jogurtu kłaść łyżką na wyporcjowaną zupę
- posypać natką
rada:
- warzywa można modyfikować zależnie od pory roku (np. zamiast kapusty - w sezonie kalafior, zamiast fasolki - groszek konserwowy, w sezonie może być cukinia zamiast buraków)
- jeśli nie ma czarnej gorczycy - ewentualnie biała ale o połowę mniej
- jeśli nie ma kminku indyjskiego - więcej anyżu i 0,5 łyżeczki zwykłego kminku
