Lilie-uprawa cz.5
Re: Lilie-uprawa cz.5
Witam ponownie
Nic się nie martw , poradzą sobie . Przesadzisz jesienią bo powinny być płycej niż właściwa cebula tym bardziej , że jak piszesz posadziłaś bardzo głęboko . Niestety u nas często nie chronione lilie żółkną już w sierpniu , a powinny być zielone jeszcze we wrześniu ( azjatyckie ) , a nawet do mocniejszych przymrozków ( orientalne ).
Pozdrawiam Tomek
Nic się nie martw , poradzą sobie . Przesadzisz jesienią bo powinny być płycej niż właściwa cebula tym bardziej , że jak piszesz posadziłaś bardzo głęboko . Niestety u nas często nie chronione lilie żółkną już w sierpniu , a powinny być zielone jeszcze we wrześniu ( azjatyckie ) , a nawet do mocniejszych przymrozków ( orientalne ).
Pozdrawiam Tomek
- Eliza52
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 wrz 2014, o 11:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja mam tak samo i cieszę się że zapytałaś, bo skorzystam z odpowiedzi bardziej doświadczonych. Ja swoje lilie przesadzałam jesienią z donic, do których były sadzone wiosną ub.roku
Pozdrawiam Ela
-
- 1000p
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Możesz też na wiosnę delikatnie wybrać te maluchy i posadzić osobno. Wyjdzie to na dobre i maluchom i tym dorosłym.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
- goldenka5
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 10 cze 2013, o 05:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
No chyba tak zrobie szarotko.. Dziękuje za rady
- garden11
- 1000p
- Od: 3 gru 2014, o 10:16
Chciałabym się dowiedzieć jak najszybciej rozmnożyć lilię Św Józefa?
- Eliza52
Ewa z tego co wiem to z cebulek przybyszowych, które sadzi się w sierpniu, płytko w glebie wapiennej
Pozdrawiam Ela
Witam
Z tymi cebulkami przybyszowymi to chyba trochę ściema .
Ewa lillium candidum (św . Józefa ) sadzi się płytko w ziemię wapienną , piaszczysto- gliniastą , płytko bo jesienią wypuszcza już liście .
A ponieważ płytko to nie bardzo tworzy cebulki przybyszowe . Dzieli się jak wypuści pęd kwiatowy , ale to słabe efekty ilościowe. Z tego co wiem to w naszym klimacie nie bardzo chce wiązać nasiona . Kiedyś czytałem , że można podjąć próbę i jeżeli się zapylą kwiaty to pęd ścinamy , wkładamy do wazonika i jeżeli uda się go utrzymać przy życiu to może w ten sposób zawiązać nasiona .
Ale może ktoś ma lepsze doświadczenia ,chętnie się z nimi zapoznam.
Pozdrawiam Tomek
Z tymi cebulkami przybyszowymi to chyba trochę ściema .
Ewa lillium candidum (św . Józefa ) sadzi się płytko w ziemię wapienną , piaszczysto- gliniastą , płytko bo jesienią wypuszcza już liście .
A ponieważ płytko to nie bardzo tworzy cebulki przybyszowe . Dzieli się jak wypuści pęd kwiatowy , ale to słabe efekty ilościowe. Z tego co wiem to w naszym klimacie nie bardzo chce wiązać nasiona . Kiedyś czytałem , że można podjąć próbę i jeżeli się zapylą kwiaty to pęd ścinamy , wkładamy do wazonika i jeżeli uda się go utrzymać przy życiu to może w ten sposób zawiązać nasiona .
Ale może ktoś ma lepsze doświadczenia ,chętnie się z nimi zapoznam.
Pozdrawiam Tomek
- Zenia
- Od: 6 wrz 2007, o 20:35
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Mam dość sporo lilii i nie mam z nimi kłopotu...jednak lillium candidum (św . Józefa ) nie mogę się dochować. . Co kupię i wsadzę albo wcale nie wyjdzie albo bardzo mizerna po czym zginie. . Czy wy też macie z nią takie kłopoty .
- Eliza52
Tomekwie tworzy własne prawa uprawy. Skąd niby są w sklepach cebulki lilii św.Józefa , która nazywa też św.Antoniego , lilia candidum
Pozdrawiam Ela
- garden11
- 1000p
- Od: 3 gru 2014, o 10:16
Adek od ilu sztuk zacząłeś w 2013 że taki łan już masz?
Ja mam to samo, co prawda dopiero będzie czwarty sezon, jak usiłuję się ich dochowaćZenia pisze:Mam dość sporo lilii i nie mam z nimi kłopotu...jednak lillium candidum (św . Józefa ) nie mogę się dochować. . Co kupię i wsadzę albo wcale nie wyjdzie albo bardzo mizerna po czym zginie. . Czy wy też macie z nią takie kłopoty .
U mnie jest to samo niestety z liliami candidum, nie chcą roznąć jak zaklęte! Rok temu dostałam jedną kępę, w której było ponad 50 cebul i nic nie zakwitło tylko maleją i zanikają. U znajomej jest ich cały ogród i mnożą się na potęgę w czarnej lekkiej i puchatej ziemi. Z jednej u niej po 2-3 latach tworzy się cała reklamówka dużych cebul. U mnie wszystkie inne lilie rosną cudownie i się mnożą bez problemu. Candidum kupowałam też i sadziłam w różnych miejscach i nic. Doradźcie co może być nie tak jak powinnoZenia pisze:Mam dość sporo lilii i nie mam z nimi kłopotu...jednak lillium candidum (św . Józefa ) nie mogę się dochować. . Co kupię i wsadzę albo wcale nie wyjdzie albo bardzo mizerna po czym zginie. . Czy wy też macie z nią takie kłopoty .