Lilie-uprawa cz.5

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
Tomekwie
50p
50p
Od: 23 sty 2015, o 20:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Lilie-uprawa cz.5

Post »

Witam ponownie
Nic się nie martw , poradzą sobie . Przesadzisz jesienią bo powinny być płycej niż właściwa cebula tym bardziej , że jak piszesz posadziłaś bardzo głęboko . Niestety u nas często nie chronione lilie żółkną już w sierpniu , a powinny być zielone jeszcze we wrześniu ( azjatyckie ) , a nawet do mocniejszych przymrozków ( orientalne ).
Pozdrawiam Tomek
Awatar użytkownika
Eliza52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 wrz 2014, o 11:42

Post »

Ja mam tak samo i cieszę się że zapytałaś, bo skorzystam z odpowiedzi bardziej doświadczonych. Ja swoje lilie przesadzałam jesienią z donic, do których były sadzone wiosną ub.roku
Pozdrawiam Ela
szarotka66
1000p
1000p
Od: 21 sie 2011, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Możesz też na wiosnę delikatnie wybrać te maluchy i posadzić osobno. Wyjdzie to na dobre i maluchom i tym dorosłym.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Awatar użytkownika
goldenka5
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 10 cze 2013, o 05:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

No chyba tak zrobie szarotko.. :wit Dziękuje za rady ;:167
Awatar użytkownika
garden11
1000p
1000p
Od: 3 gru 2014, o 10:16

Post »

Chciałabym się dowiedzieć jak najszybciej rozmnożyć lilię Św Józefa?
Pozdrawiam Ewa

W ogródku u Ewy
Awatar użytkownika
Eliza52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewa z tego co wiem to z cebulek przybyszowych, które sadzi się w sierpniu, płytko w glebie wapiennej
Pozdrawiam Ela
Tomekwie
50p
50p
Od: 23 sty 2015, o 20:50

Post »

Witam
Z tymi cebulkami przybyszowymi to chyba trochę ściema .
Ewa lillium candidum (św . Józefa ) sadzi się płytko w ziemię wapienną , piaszczysto- gliniastą , płytko bo jesienią wypuszcza już liście .
A ponieważ płytko to nie bardzo tworzy cebulki przybyszowe . Dzieli się jak wypuści pęd kwiatowy , ale to słabe efekty ilościowe. Z tego co wiem to w naszym klimacie nie bardzo chce wiązać nasiona . Kiedyś czytałem , że można podjąć próbę i jeżeli się zapylą kwiaty to pęd ścinamy , wkładamy do wazonika i jeżeli uda się go utrzymać przy życiu to może w ten sposób zawiązać nasiona .
Ale może ktoś ma lepsze doświadczenia ,chętnie się z nimi zapoznam.
Pozdrawiam Tomek
Awatar użytkownika
Zenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 wrz 2007, o 20:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Mam dość sporo lilii i nie mam z nimi kłopotu...jednak lillium candidum (św . Józefa ) nie mogę się dochować. :( . Co kupię i wsadzę albo wcale nie wyjdzie albo bardzo mizerna po czym zginie. ;:223 . Czy wy też macie z nią takie kłopoty . :?:
Awatar użytkownika
Eliza52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tomekwie tworzy własne prawa uprawy. Skąd niby są w sklepach cebulki lilii św.Józefa , która nazywa też św.Antoniego , lilia candidum
Pozdrawiam Ela
Awatar użytkownika
Adek13
200p
200p
Od: 11 kwie 2013, o 23:07

Post »

Posadziłem lilie candidum/Św Józefa/Antoniego ( jedno i to samo) w sierpniu 2013r a to zdjęcie z 2014r Obrazek
Teraz jak je przesadzałem kilka dni temu to podzieliły się zwykle na dwie a czasem nawet trzy cebule.
Awatar użytkownika
garden11
1000p
1000p
Od: 3 gru 2014, o 10:16

Post »

Adek od ilu sztuk zacząłeś w 2013 że taki łan już masz?
Pozdrawiam Ewa

W ogródku u Ewy
Awatar użytkownika
Olago
200p
200p
Od: 7 sty 2013, o 09:57

Post »

Zenia pisze:Mam dość sporo lilii i nie mam z nimi kłopotu...jednak lillium candidum (św . Józefa ) nie mogę się dochować. :( . Co kupię i wsadzę albo wcale nie wyjdzie albo bardzo mizerna po czym zginie. ;:223 . Czy wy też macie z nią takie kłopoty . :?:
Ja mam to samo, co prawda dopiero będzie czwarty sezon, jak usiłuję się ich dochować :cry:
Awatar użytkownika
InesS
200p
200p
Od: 18 sty 2013, o 12:59

Post »

Zenia pisze:Mam dość sporo lilii i nie mam z nimi kłopotu...jednak lillium candidum (św . Józefa ) nie mogę się dochować. :( . Co kupię i wsadzę albo wcale nie wyjdzie albo bardzo mizerna po czym zginie. ;:223 . Czy wy też macie z nią takie kłopoty . :?:
U mnie jest to samo niestety z liliami candidum, nie chcą roznąć jak zaklęte! :cry: Rok temu dostałam jedną kępę, w której było ponad 50 cebul i nic nie zakwitło tylko maleją i zanikają. U znajomej jest ich cały ogród i mnożą się na potęgę w czarnej lekkiej i puchatej ziemi. Z jednej u niej po 2-3 latach tworzy się cała reklamówka dużych cebul. U mnie wszystkie inne lilie rosną cudownie i się mnożą bez problemu. Candidum kupowałam też i sadziłam w różnych miejscach i nic. Doradźcie co może być nie tak jak powinno
Pozdrawiam
Agnieszka
W Liliowej Dolinie Rospudy
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”