Wszystko o pomidorach cz. 9
- zenmach
- 200p
- Od: 11 lip 2011, o 23:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Wszystko o pomidorach cz. 9
Aniag78 ja zachęcam do uprawy 2w1, mało jest odmian które się nie nadają, tak że sadź śmiało, najwyżej cżęść krzaków ogłowisz wcześniej jak by za gęsto rosły. Powodzonka...
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Racja,wszystkie można.Na jeden pęd.Bo jak na dwa,to będą już cztery przy paliku.Z tego ,co czytam,pewna ilość forumków produkuje rozsadę dwupędową.Oj ,będą kłopociki.
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
kaLo coś ci spacja szwankuje.
Co do produkcji rozsady dwupędowej, to Ja myśle że każdy robiący taką, robi ją dla uprawy w donicach.
Co do produkcji rozsady dwupędowej, to Ja myśle że każdy robiący taką, robi ją dla uprawy w donicach.
-
- 200p
- Od: 7 gru 2014, o 18:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Cześć,potrzebuje pomocy w co gdzie posadzić i kiedy wysiać pod folię a kiedy do gruntu. To jest mój debiut i nie chcę tego spierniczyć
Przyszły nasiona z akcji i mam kilka swoich. Podsumowując mam:
San Marzano 6 nasion
K37 /4 f10 5 nasion
K37 f7 5 nasion
Megagron 7 nasion
Black cherry 12 nasion
Sława Nadrenii 7 nasion
Perła małopolski 8 nasion
Bawole serca całe opakowanie
Yellow Pershaped 11 nasion
Saint Pierre całe opakowanie
Malinowy retro całe opakowanie
W tunelu mam miejsce na 4 rzędy po 6 krzaków,łącznie 24 krzaki zachowując odstępy między pomidorami 60cm i więcej na ścieżkę . W gruncie mam miejsce naokoło 40 krzaków.
Pomoże mi ktoś to rozpisać co i gdzie poprowadzić oraz kiedy dawać na waciki poszczególne odmiany do szklarni i do gruntu.?
Moje doświadczenie z pomidorami to jak na razie próby wysiewu na parapecie po kilka nasionek na początku lutego,w połowie i teraz na początku marca aby spróbować,zobaczyć co to w ogóle wyjdzie i czy mam dobre miejsce oraz doświetlenie . Jak się okazało miejsce jest ok. bo nie wybiegają za bardzo
Przyszły nasiona z akcji i mam kilka swoich. Podsumowując mam:
San Marzano 6 nasion
K37 /4 f10 5 nasion
K37 f7 5 nasion
Megagron 7 nasion
Black cherry 12 nasion
Sława Nadrenii 7 nasion
Perła małopolski 8 nasion
Bawole serca całe opakowanie
Yellow Pershaped 11 nasion
Saint Pierre całe opakowanie
Malinowy retro całe opakowanie
W tunelu mam miejsce na 4 rzędy po 6 krzaków,łącznie 24 krzaki zachowując odstępy między pomidorami 60cm i więcej na ścieżkę . W gruncie mam miejsce naokoło 40 krzaków.
Pomoże mi ktoś to rozpisać co i gdzie poprowadzić oraz kiedy dawać na waciki poszczególne odmiany do szklarni i do gruntu.?
Moje doświadczenie z pomidorami to jak na razie próby wysiewu na parapecie po kilka nasionek na początku lutego,w połowie i teraz na początku marca aby spróbować,zobaczyć co to w ogóle wyjdzie i czy mam dobre miejsce oraz doświetlenie . Jak się okazało miejsce jest ok. bo nie wybiegają za bardzo
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Blażeju,może i spacja nie taka,ale enter nadal mam niezły,to po pierwsze.
Po drugie ,może mi powiesz ,jaka jest wyższość uprawy 2/1 nad uprawą 1/1.Bo jeśli takowa jest,to pewnie 3/1 będzie metodą jeszcze lepszą,a 4/1 wręcz rewolucyjną.Zdarza się,że krzaczor jest b.żywotny i plenny .Wtedy trzeba 1/2 lub nawet 1/3.Czy to całkowicie kłóci się ze sztuką uprawy pomidorów?
Po drugie ,może mi powiesz ,jaka jest wyższość uprawy 2/1 nad uprawą 1/1.Bo jeśli takowa jest,to pewnie 3/1 będzie metodą jeszcze lepszą,a 4/1 wręcz rewolucyjną.Zdarza się,że krzaczor jest b.żywotny i plenny .Wtedy trzeba 1/2 lub nawet 1/3.Czy to całkowicie kłóci się ze sztuką uprawy pomidorów?
- Ebabka
- Od: 25 maja 2006, o 21:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Przepraszam, że wtrącę swoje trzy grosze, ale moje, sadzone dwa pojedyncze przy jednym paliku ciut szybciej owocują i mają owoce nieco większe, niż jeden pomidor dwupędowy
Pozdrawiam Eugenia
- player_ruda
- 50p
- Od: 17 lut 2014, o 13:33
A wie ktoś jak wygląda pomidor -green tigerella-? Z nazwy sądząc to raczej zielony ale widziałam zdjęcie i był czerwono-czarny jakby hmm Pomóżcie bo nie wiem czy wysiewać.
Ola
- BobejGS
- Kontakt:
kaLo, nikomu nie powiem uprawiaj pomidory tylko 2/1 lub tylko 1/1. Niech każdy sobie spróbuje obu metod i sam oceni, która metoda mu bardziej pasuje, a może uprawiać będzie część jedną metodą, a część drugą. Każda ma jakieś plusy i jakieś minusy. Dla każdej osoby może być więcej plusów dla jednej lub więcej minusów dla drugiej. To indywidualna sprawa każdego.
To mój Green tigerella
-- 5 mar 2015, o 18:39 --
To mój Green tigerella
-- 5 mar 2015, o 18:39 --
- player_ruda
- 50p
Dzięki za zdjęcia, to raczej nasionka powędrują do koleżanki, dzieciakom na pewno się spodobają
Ola
- BobejGS
- Kontakt:
Z wyglądu ta odmiana była u mnie naprawdę wyjątkowa. W świetle słonecznym pomidorki dostawały takiego satynowego połysku. Świetnie to wyglądało. Chyba, że u mnie to taki ewenement był.
- player_ruda
- 50p
No, z wyglądu rzeczywiście fajne tylko dla mnie malutkie bo ja wole większe, w tym roku to nawet koktajlówek nie wysiałam A powiedz one są raczej z tych miękkich czy dłużej mogą poleżeć, są twardawe? bo mój M. lubi sobie takiego twardszego pomidorka w trasę zabrać, to może, może jeden krzaczek znalazł by u mnie miejsce ale tylko w gruncie
Ola
- BobejGS
- Kontakt:
Z tego co pamiętam, to był z tych twardych. Jednak fakt, to koktajlówka.
-
- 1000p
- Od: 26 sty 2010, o 11:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
I wszystko na ten temat, ja stosuję 1/1 i nie widzę powodu żeby cokolwiek zmieniać. 2/1 lub 1/2 wynika raczej z braku palików lub rozsady. Ja nie widzę innego uzasadnienia.Ebabka pisze:
Przepraszam, że wtrącę swoje trzy grosze, ale moje, sadzone dwa pojedyncze przy jednym paliku ciut szybciej owocują i mają owoce nieco większe, niż jeden pomidor dwupędowy
Miałem Tigerellę i nic dobrego poza wyglądem nie mogę powiedzieć. Więcej nie sadzę.