Wszystko o pomidorach cz. 9

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
zenmach
200p
200p
Od: 11 lip 2011, o 23:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Wszystko o pomidorach cz. 9

Post »

Aniag78 ja zachęcam do uprawy 2w1, mało jest odmian które się nie nadają, tak że sadź śmiało, najwyżej cżęść krzaków ogłowisz wcześniej jak by za gęsto rosły. Powodzonka...
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Racja,wszystkie można.Na jeden pęd.Bo jak na dwa,to będą już cztery przy paliku.Z tego ,co czytam,pewna ilość forumków produkuje rozsadę dwupędową.Oj ,będą kłopociki.
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Kontakt:

Post »

kaLo coś ci spacja szwankuje. :wink:

Co do produkcji rozsady dwupędowej, to Ja myśle że każdy robiący taką, robi ją dla uprawy w donicach. ;:224
zielonaplaneta
200p
200p
Od: 7 gru 2014, o 18:03
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Cześć,potrzebuje pomocy w co gdzie posadzić i kiedy wysiać pod folię a kiedy do gruntu. To jest mój debiut i nie chcę tego spierniczyć :)
Przyszły nasiona z akcji i mam kilka swoich. Podsumowując mam:

San Marzano 6 nasion
K37 /4 f10 5 nasion
K37 f7 5 nasion
Megagron 7 nasion
Black cherry 12 nasion
Sława Nadrenii 7 nasion
Perła małopolski 8 nasion
Bawole serca całe opakowanie
Yellow Pershaped 11 nasion
Saint Pierre całe opakowanie
Malinowy retro całe opakowanie

W tunelu mam miejsce na 4 rzędy po 6 krzaków,łącznie 24 krzaki zachowując odstępy między pomidorami 60cm i więcej na ścieżkę . W gruncie mam miejsce naokoło 40 krzaków.

Pomoże mi ktoś to rozpisać co i gdzie poprowadzić oraz kiedy dawać na waciki poszczególne odmiany do szklarni i do gruntu.?

Moje doświadczenie z pomidorami to jak na razie próby wysiewu na parapecie po kilka nasionek na początku lutego,w połowie i teraz na początku marca aby spróbować,zobaczyć co to w ogóle wyjdzie i czy mam dobre miejsce oraz doświetlenie . Jak się okazało miejsce jest ok. bo nie wybiegają za bardzo :)
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

Blażeju,może i spacja nie taka,ale enter nadal mam niezły,to po pierwsze. :lol:
Po drugie ,może mi powiesz ,jaka jest wyższość uprawy 2/1 nad uprawą 1/1.Bo jeśli takowa jest,to pewnie 3/1 będzie metodą jeszcze lepszą,a 4/1 wręcz rewolucyjną.Zdarza się,że krzaczor jest b.żywotny i plenny .Wtedy trzeba 1/2 lub nawet 1/3.Czy to całkowicie kłóci się ze sztuką uprawy pomidorów? ;:202
Awatar użytkownika
Ebabka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2006, o 21:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

:oops:
Przepraszam, że wtrącę swoje trzy grosze, ale moje, sadzone dwa pojedyncze przy jednym paliku ciut szybciej owocują i mają owoce nieco większe, niż jeden pomidor dwupędowy
:wit
Pozdrawiam Eugenia
Awatar użytkownika
player_ruda
50p
50p
Od: 17 lut 2014, o 13:33

Post »

A wie ktoś jak wygląda pomidor -green tigerella-? Z nazwy sądząc to raczej zielony ale widziałam zdjęcie i był czerwono-czarny jakby hmm :?: Pomóżcie bo nie wiem czy wysiewać.
Ola
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

kaLo, nikomu nie powiem uprawiaj pomidory tylko 2/1 lub tylko 1/1. :) Niech każdy sobie spróbuje obu metod i sam oceni, która metoda mu bardziej pasuje, a może uprawiać będzie część jedną metodą, a część drugą. :wink: Każda ma jakieś plusy i jakieś minusy. Dla każdej osoby może być więcej plusów dla jednej lub więcej minusów dla drugiej. To indywidualna sprawa każdego. :)

To mój Green tigerella Obrazek

-- 5 mar 2015, o 18:39 --

Obrazek
Awatar użytkownika
player_ruda
50p
50p

Post »

Dzięki za zdjęcia, to raczej nasionka powędrują do koleżanki, dzieciakom na pewno się spodobają :D
Ola
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Z wyglądu ta odmiana była u mnie naprawdę wyjątkowa. W świetle słonecznym pomidorki dostawały takiego satynowego połysku. ;:oj Świetnie to wyglądało. Chyba, że u mnie to taki ewenement był. ;:131
Awatar użytkownika
player_ruda
50p
50p

Post »

No, z wyglądu rzeczywiście fajne tylko dla mnie malutkie bo ja wole większe, w tym roku to nawet koktajlówek nie wysiałam :? A powiedz one są raczej z tych miękkich czy dłużej mogą poleżeć, są twardawe? bo mój M. lubi sobie takiego twardszego pomidorka w trasę zabrać, to może, może jeden krzaczek znalazł by u mnie miejsce ale tylko w gruncie :twisted:
Ola
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Z tego co pamiętam, to był z tych twardych. Jednak fakt, to koktajlówka.
pomidormen
1000p
1000p
Od: 26 sty 2010, o 11:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ebabka pisze::oops:
Przepraszam, że wtrącę swoje trzy grosze, ale moje, sadzone dwa pojedyncze przy jednym paliku ciut szybciej owocują i mają owoce nieco większe, niż jeden pomidor dwupędowy
:wit
I wszystko na ten temat, ja stosuję 1/1 i nie widzę powodu żeby cokolwiek zmieniać. 2/1 lub 1/2 wynika raczej z braku palików lub rozsady. Ja nie widzę innego uzasadnienia.

Miałem Tigerellę i nic dobrego poza wyglądem nie mogę powiedzieć. Więcej nie sadzę.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”