Wszystko o pomidorach cz. 9
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Wszystko o pomidorach cz. 9
1/2 jest wtedy,jeśli pomidor puszczony na dwa pędy,jest tak obłożony owocami,że jeden palik może nie wytrzymać i wtedy dodaję drugi .Nie ma to nic wspólnego z brakiem rozsady.
U mnie w tunelu najlepiej w zeszłym roku owocowały prowadzone 1/2. Każdego roku większość krzaków wiąże tylko dwa grona. Trzecie i czwarte usycha. Te prowadzone na dwa pędy miały cztery grona zawiązane, te na jeden tylko dwa. Jak robi się chłodniej wiążą dalej ale większość produkuje jeszcze tylko jedno, ewentualnie dwa grona. Rekordzistą był De barao czerwony, który zawiązał wszystkie, a miał ich aż 11.
Kasia
-
- 1000p
- Od: 26 sty 2010, o 11:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A tego nie brałem pod uwagękaLo pisze:1/2 jest wtedy,jeśli pomidor puszczony na dwa pędy,jest tak obłożony owocami,że jeden palik może nie wytrzymać i wtedy dodaję drugi .Nie ma to nic wspólnego z brakiem rozsady.
-
- Od: 30 sie 2013, o 16:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja miałam Cream Sausage dosłownie obłożony patykami (a był na balkonie). Bo dałam mu puszczać wilki i tyle miał owoców (wytrzymały też najdłużej w ziemie - zjedzone w lutym).
player_ruda mnie Tigerella nie powaliła - wygląd ładny, ale smak bez szału. No i u mnie do twardych nie należały, jak chciałam żeby lepiej smakowały to musiały dłużej powisieć i już miękkie jadłam.
Z twardych to wydłubałam z Canilles sklepowych nasiona (przypuszczalnie to F1) i zasiałam je. Wspaniale powtórzyły cechy, ale zapomniałam sobie zebrać nasion (tylko u nas trochę mniej słodkie, ale super radziły sobie z upałami w lipcu - zimny sierpień był dla nich niefajny).
player_ruda mnie Tigerella nie powaliła - wygląd ładny, ale smak bez szału. No i u mnie do twardych nie należały, jak chciałam żeby lepiej smakowały to musiały dłużej powisieć i już miękkie jadłam.
Z twardych to wydłubałam z Canilles sklepowych nasiona (przypuszczalnie to F1) i zasiałam je. Wspaniale powtórzyły cechy, ale zapomniałam sobie zebrać nasion (tylko u nas trochę mniej słodkie, ale super radziły sobie z upałami w lipcu - zimny sierpień był dla nich niefajny).
- zenmach
- 200p
- Od: 11 lip 2011, o 23:03
A czy ktoś może mi powiedzieć na jaką głębokość sięgają korzenie pomidora?
-
- 1000p
Alyaa, jak wysoki rośnie Green Sausage
-
Ja miałam Cream Sausage, nie Green Sausage - ten mój był niewysoki (z wiadrem nie miał nawet 1.5 m), ale był oblepiony kremowo-żółtymi owocami.
zenmach u mnie miały dość długie, dorosły mężczyzna musiał się z nimi namęczyć by je powyrywać. Ale pogoda była taka, że dość mocno rozrósł się im system korzeniowy.
zenmach u mnie miały dość długie, dorosły mężczyzna musiał się z nimi namęczyć by je powyrywać. Ale pogoda była taka, że dość mocno rozrósł się im system korzeniowy.
- zenmach
- 200p
- Od: 11 lip 2011, o 23:03
No ale jak długi? Wiesz każdy ma inną definicje długościAlyaa pisze: zenmach u mnie miały dość długie, dorosły mężczyzna musiał się z nimi namęczyć by je powyrywać. Ale pogoda była taka, że dość mocno rozrósł się im system korzeniowy.
-
- 1000p
Coś nie doczytałem.Alyaa pisze:Ja miałam Cream Sausage, nie Green Sausage - ten mój był niewysoki (z wiadrem nie miał nawet 1.5 m), ale był oblepiony kremowo-żółtymi owocami.
-
zenmach powyżej 50 cm ;) A na mojej gliniastej i ciężkiej ziemi to rekord. Rok wcześniej miały po jakieś 30 cm (wtedy podlewałam je za często). Ogólnie chodziło mi nie tyle co o długość, ale o to iż to zależy od warunków uprawy. No i wszystkie były wysokie, bo karłowych to miałam niewiele.
Poczytajcie w wolnej chwili (w j. angielskim), pomidory olbrzymy naprawdę istnieją .
https://delectationoftomatoes.wordpress ... o-of-2014/
Powstała jakaś nowa odmiana "Brutus Magnum" (2-3 kg owoce):
http://www.infos-tomates.com/images/brutus-magnum.pdf
https://delectationoftomatoes.wordpress ... o-of-2014/
Powstała jakaś nowa odmiana "Brutus Magnum" (2-3 kg owoce):
http://www.infos-tomates.com/images/brutus-magnum.pdf
Pozdrawiam - Waldemar
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Mam zapisane, że korzenie pomidora mogą sięgać nawet do 1.5m. Należy jednak uważać na wzruszanie ziemi wokół krzaków, by głęboko nie wzruszać, bo podlewane dość skąpo ale często będą miały korzenie płytko ale rozłożyście.
- massur
- Od: 22 maja 2012, o 16:55
- Kontakt:
Coś tu nie gra, musi być powód czemu tak słabo wiążą, ale żeby aż taka prawidłowość...? I to przez kilka lat... Grona tak po prostu nie usychają...ganio4 pisze:U mnie w tunelu najlepiej w zeszłym roku owocowały prowadzone 1/2. Każdego roku większość krzaków wiąże tylko dwa grona. Trzecie i czwarte usycha. Te prowadzone na dwa pędy miały cztery grona zawiązane, te na jeden tylko dwa. Jak robi się chłodniej wiążą dalej ale większość produkuje jeszcze tylko jedno, ewentualnie dwa grona. Rekordzistą był De barao czerwony, który zawiązał wszystkie, a miał ich aż 11.
A De Barao Red raz nie ogłowiłem, dorósł prawie do 5m i gron zawiązanych (po 5-9 pomidorów) miał pewnie więcej niż 20 ale to nie ma sensu, bo jak przyszedł mróz to wisiały takie zamrożone kulki do niczego nie przydatne. W zeszłym sezonie ogłowiłem bodajże za 7-mym gronem i wszystkie idealnie urosły do 1 przymrozku...
Pozdrawiam,
Tomek
Tomek