Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
- Reni4
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 5298
- Od: 21 wrz 2009, o 15:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Małopolska..
Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
Mam pytanko a czy ten ryż się nie rozsypie przy formowaniu...niczym się tego nie skleja?
- JacekP
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11151
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa-Zachód
Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
Reniu, ryż się nie rozsypie. Formując krokiety, ugniatamy ręką i całość ładnie się skleja. Obtaczanie w mące, jajku i bułce zapobiega przed rozsypywaniem się podczas smażenia.
- Reni4
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 5298
- Od: 21 wrz 2009, o 15:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Małopolska..
Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
Dziękuję Jacku..kiedyś wypróbuję..
- JacekP
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11151
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa-Zachód
Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
Wypróbuj Reniu, bo to łatwe do zrobienia i smaczne danie. Ostatnio restauracje starają się mieć w menu dania dla dzieci. Jak mantra powtarzają się racuchy z jabłkami, a takie krokieciki mogłyby zasmakować dzieciom i zastąpić oklepane racuchy. Tak myślę
A propos mantry - dziś danie z kuchni indyjskiej. Nie ma wyszukanej, egzotycznej nazwy, a mimo to jakby z głębi Indii
WARZYWA MOKRE (po indyjsku)
składniki:
4 ziemniaki
1-2 marchewki
1-2 buraki
20-30 dag kapusty białej
2-3 pomidory
1 szklanka fasolki szparagowej
1 mały kubek jogurtu nat.
2 łyżki oleju lub masła klarowanego (indyjskie ghee)
1 łyżka czarnej gorczycy
1 łyżka kminku indyjskiego (kumin rzymski)
1 łyżeczka anyżu
0,5 łyżeczki imbiru w proszku
1 łyżeczka kurkumy
szczypta ostrej papryki
0,5 łyżeczki kozieradki
2 liście laurowe
1 łyżeczka cukru
sól
natka do posypania
wykonanie:
- warzywa oczyścić, obrać i pokroić w kostkę (ziemniaki, marchew, buraki, kapusta)
- zagotować w garnku wodę i wrzucić buraki,
- po 10 minutach wrzucić marchew i kapustę
- po następnych 10 minutach - ziemniaki, liście laurowe, kurkumę, cukier i sól
- jeszcze po 10 min. - pokrojoną fasolkę i pomidory
- w rondelku rozgrzać tłuszcz i zrobić masalę wrzucając przyprawy w następującej kolejności:
-- gorczyca czarna
-- jak zacznie strzelać - kminek indyjski i anyż
-- jak i te zaczną strzelać - kozieradkę, imbir, paprykę
- zdjąć z ognia i wymieszać masalę, by przyprawy "otwarły się" ale nie przypaliły
- połączyć je z zupą i zagotować
- po ugotowaniu - połączyć z połową jogurtu
- drugą połowę jogurtu kłaść łyżką na wyporcjowaną zupę
- posypać natką
rada:
- warzywa można modyfikować zależnie od pory roku (np. zamiast kapusty - w sezonie kalafior, zamiast fasolki - groszek konserwowy, w sezonie może być cukinia zamiast buraków)
- jeśli nie ma czarnej gorczycy - ewentualnie biała ale o połowę mniej
- jeśli nie ma kminku indyjskiego - więcej anyżu i 0,5 łyżeczki zwykłego kminku
A propos mantry - dziś danie z kuchni indyjskiej. Nie ma wyszukanej, egzotycznej nazwy, a mimo to jakby z głębi Indii
WARZYWA MOKRE (po indyjsku)
składniki:
4 ziemniaki
1-2 marchewki
1-2 buraki
20-30 dag kapusty białej
2-3 pomidory
1 szklanka fasolki szparagowej
1 mały kubek jogurtu nat.
2 łyżki oleju lub masła klarowanego (indyjskie ghee)
1 łyżka czarnej gorczycy
1 łyżka kminku indyjskiego (kumin rzymski)
1 łyżeczka anyżu
0,5 łyżeczki imbiru w proszku
1 łyżeczka kurkumy
szczypta ostrej papryki
0,5 łyżeczki kozieradki
2 liście laurowe
1 łyżeczka cukru
sól
natka do posypania
wykonanie:
- warzywa oczyścić, obrać i pokroić w kostkę (ziemniaki, marchew, buraki, kapusta)
- zagotować w garnku wodę i wrzucić buraki,
- po 10 minutach wrzucić marchew i kapustę
- po następnych 10 minutach - ziemniaki, liście laurowe, kurkumę, cukier i sól
- jeszcze po 10 min. - pokrojoną fasolkę i pomidory
- w rondelku rozgrzać tłuszcz i zrobić masalę wrzucając przyprawy w następującej kolejności:
-- gorczyca czarna
-- jak zacznie strzelać - kminek indyjski i anyż
-- jak i te zaczną strzelać - kozieradkę, imbir, paprykę
- zdjąć z ognia i wymieszać masalę, by przyprawy "otwarły się" ale nie przypaliły
- połączyć je z zupą i zagotować
- po ugotowaniu - połączyć z połową jogurtu
- drugą połowę jogurtu kłaść łyżką na wyporcjowaną zupę
- posypać natką
rada:
- warzywa można modyfikować zależnie od pory roku (np. zamiast kapusty - w sezonie kalafior, zamiast fasolki - groszek konserwowy, w sezonie może być cukinia zamiast buraków)
- jeśli nie ma czarnej gorczycy - ewentualnie biała ale o połowę mniej
- jeśli nie ma kminku indyjskiego - więcej anyżu i 0,5 łyżeczki zwykłego kminku
- Reni4
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 5298
- Od: 21 wrz 2009, o 15:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Małopolska..
Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
Masz rację Jacku ze te krokiety dla dzieci mogą być dobrym urozmaiceniem..i nie tylko dla dzieci Kolejny ciekawy przepis podajesz...godny uwagi;)Widać po skłądnikach zę nie tylko smaczny ale i zdrowy
- JacekP
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11151
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa-Zachód
Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
Reniu jasne, że nie tylko dla dzieci! Ja uwielbiam te krokieciki
A warzywa mokre po indyjsku to wspaniały bukiet przypraw i rzeczywiście jest zdrowa i niskokaloryczna. Tak jak w wielu potrawach indyjskich zamiast śmietany jest jogurt.
To dziś kolejna zdrowa zupa - tym razem o zupełnie innym zestawie przypraw
ZUPA MARCHWIOWA
składniki:
3 marchewki
kawałek selera
1 cebula
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka szałwii
0,5 łyżeczki tymianku
1 łyżeczka vegety
1 łyżka masłą
3 łyżki śmietany
sól
wykonanie:
- warzywa oczyścić i pokroić w kostkę
- w garnku zagotować wodę i wrzucić warzywa
- po 10 minutach dodać przyprawy
- ugotowane zmiksować do połowy
- dodać masło i zagotować
- na talerzu polać śmietaną
A warzywa mokre po indyjsku to wspaniały bukiet przypraw i rzeczywiście jest zdrowa i niskokaloryczna. Tak jak w wielu potrawach indyjskich zamiast śmietany jest jogurt.
To dziś kolejna zdrowa zupa - tym razem o zupełnie innym zestawie przypraw
ZUPA MARCHWIOWA
składniki:
3 marchewki
kawałek selera
1 cebula
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka szałwii
0,5 łyżeczki tymianku
1 łyżeczka vegety
1 łyżka masłą
3 łyżki śmietany
sól
wykonanie:
- warzywa oczyścić i pokroić w kostkę
- w garnku zagotować wodę i wrzucić warzywa
- po 10 minutach dodać przyprawy
- ugotowane zmiksować do połowy
- dodać masło i zagotować
- na talerzu polać śmietaną
- JacekP
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11151
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa-Zachód
Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
Witam świątecznie! Choć dzisiejsza zupa nie kojarzy się ze świętami ale w dzieciństwie poznałem piosenkę, gdzie było: "skojarzenia to przekleństwo" i tę myśl w życiu dorosłym mocno rozwinąłem Zatem dziś odświeżam, bo już kiedyś była zupę, którą zaliczyłbym do zup słowiańskich czy ludowych:
ZUPA KMINKOWA
składniki:
3 torebki kminku zwyczajnego
1 szklanka mleka
1 litr bulionu
mały kubek śmietany
2 żółtka
biały pieprz
na kluski:
15 dag kaszy manny
1 jajko
1 łyżka masła
przyprawa do zup
sól
wykonanie:
- kminek gotować w szklance bulionu i szklance mleka przez ok.0,5 h na wolnym ogniu
- następnie odłożyć łyżkę a resztę zmielić blenderem i dodać pozostały bulion
- z kaszy, jajka i białek, masła, odrobiny soli i przyprawy do zup zrobić ciasto i odstawić na 20 minut
- na gotującą się zupę kłaść małe kluseczki
- śmietanę połączyć z żółtkami, zahartować zupą i następnie połączyć z resztą
- doprawić pieprzem, solą i przyprawą do zup
- posypać na talerzu pozostawionym kminkiem
ZUPA KMINKOWA
składniki:
3 torebki kminku zwyczajnego
1 szklanka mleka
1 litr bulionu
mały kubek śmietany
2 żółtka
biały pieprz
na kluski:
15 dag kaszy manny
1 jajko
1 łyżka masła
przyprawa do zup
sól
wykonanie:
- kminek gotować w szklance bulionu i szklance mleka przez ok.0,5 h na wolnym ogniu
- następnie odłożyć łyżkę a resztę zmielić blenderem i dodać pozostały bulion
- z kaszy, jajka i białek, masła, odrobiny soli i przyprawy do zup zrobić ciasto i odstawić na 20 minut
- na gotującą się zupę kłaść małe kluseczki
- śmietanę połączyć z żółtkami, zahartować zupą i następnie połączyć z resztą
- doprawić pieprzem, solą i przyprawą do zup
- posypać na talerzu pozostawionym kminkiem
Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
Muszę zrobić to proso z kremem śliwkowym, bo brzmi całkiem nieźle
- JacekP
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11151
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa-Zachód
Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
Witaj Grass! Szukam przepisów na wykorzystanie kaszy jaglanej i ten przepis jest naprawdę udany więc polecam! A jeszcze, jak się zaczną świeże śliwki, to już w ogóle - poezja!
Dawno nic nie wstawiałem tutaj ale za to zadebiutowałem swoimi przepisami w prasie, z czego się bardzo cieszę
A przepis, jaki się spodobał redaktorom to:
ZUPA Z KIWI ZE ŚWIEŻĄ MIĘTĄ
składniki:
5 kiwi
1 litr wody
30 dag cukru
ok.10 dag świeżej mięty
1 łyżeczka ziarnistego czarnego pieprzu
cytryna
wykonanie:
- miętę umyć i oskubać listki
- zagotować wodę z cukrem i dodać miętę i pieprz
- gotować 10 minut
- lekko zblendować
- kiwi obrać, przekroić na ćwiartki i cienko posiekać
- wrzucić do zupy
- schłodzić
- na talerzu zupę udekorować plasterkiem cytryny i świeżą miętą
Dawno nic nie wstawiałem tutaj ale za to zadebiutowałem swoimi przepisami w prasie, z czego się bardzo cieszę
A przepis, jaki się spodobał redaktorom to:
ZUPA Z KIWI ZE ŚWIEŻĄ MIĘTĄ
składniki:
5 kiwi
1 litr wody
30 dag cukru
ok.10 dag świeżej mięty
1 łyżeczka ziarnistego czarnego pieprzu
cytryna
wykonanie:
- miętę umyć i oskubać listki
- zagotować wodę z cukrem i dodać miętę i pieprz
- gotować 10 minut
- lekko zblendować
- kiwi obrać, przekroić na ćwiartki i cienko posiekać
- wrzucić do zupy
- schłodzić
- na talerzu zupę udekorować plasterkiem cytryny i świeżą miętą
- takasobie
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 9832
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Poznań
Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
A próbowałeś z limonką? Ale limonka to bardziej do kolendry...
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
- JacekP
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11151
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa-Zachód
Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
Miłko, z limonką zamiast kiwi to nie bardzo mi pasuje. Kiwi ma lepszy miąższ i wyważoną kwasowość i słodkość.
Mam też przepis na zupę cytrynową (można by zrobić wersję limonkową) ale jest zupełnie inny i jeszcze go nie wypróbowałem.
Mam też przepis na zupę cytrynową (można by zrobić wersję limonkową) ale jest zupełnie inny i jeszcze go nie wypróbowałem.
Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
Jacku Twoje przepisy są niesamowite! Muszę spróbować zupy z kiwi - brzmi ciekawie
Uwielbiam zupę marchwiową - niebo w gębie!
Uwielbiam zupę marchwiową - niebo w gębie!
- JacekP
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11151
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa-Zachód
Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
Smolko, dziękuję Ratujesz honor tych, co tylko czytają A mi się nie chce pisać, jak nikt się nie odzywa
Też uwielbiam zupę marchwiową i w ogóle wszystko, co nietradycyjne w kuchni
Więc dziś zabieram moich czytelników do Turcji i do tradycyjnych potraw kuchni wiejskiej tego kraju
ZUPA PASTERSKA
składniki:
1,5 l bulionu
100 g ryżu
200 g jogurtu naturalnego
2 gałązki mięty
1 łyżeczka mąki
2 łyzki oliwy
sól, pieprz, ostra papryka
wykonanie:
- do gotującego się bulionu wsypać ryż
- gotować 20 minut
- zaprawić zupę mąką wymieszaną z jogurtem oraz oliwą
- podgotować, aż ryż całkiem zmięknie i przyprawić
- przed podaniem posypać drobno posiekaną miętą i papryką
- (podobno z Turcji jedzą ją z sezamowymi obwarzankami ale ja nie próbowałem)
Prawda że proste?
Też uwielbiam zupę marchwiową i w ogóle wszystko, co nietradycyjne w kuchni
Więc dziś zabieram moich czytelników do Turcji i do tradycyjnych potraw kuchni wiejskiej tego kraju
ZUPA PASTERSKA
składniki:
1,5 l bulionu
100 g ryżu
200 g jogurtu naturalnego
2 gałązki mięty
1 łyżeczka mąki
2 łyzki oliwy
sól, pieprz, ostra papryka
wykonanie:
- do gotującego się bulionu wsypać ryż
- gotować 20 minut
- zaprawić zupę mąką wymieszaną z jogurtem oraz oliwą
- podgotować, aż ryż całkiem zmięknie i przyprawić
- przed podaniem posypać drobno posiekaną miętą i papryką
- (podobno z Turcji jedzą ją z sezamowymi obwarzankami ale ja nie próbowałem)
Prawda że proste?