Drzewa owocowe - cięcie Cz.II

Drzewa owocowe
Zablokowany
Tomarz
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 2 mar 2015, o 17:53
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Drzewa owocowe - cięcie [cz.II]

Post »

Witam,
Jako, że dopiero zaczynam swoją przygodę nie tylko z tym forum ale i ogrodem proszę o wyrozumiałość :wink: Ale do rzeczy- postanowiłem się zająć drzewami w moim ogródku, który dotychczas był puszczony samopas. Jabłonie mają ok 35 lat i były obcinane nie umiejętnie lub wcale.

Obrazek
Obrazek
Proszę o sugestię na temat ich przycięcia.
Awatar użytkownika
ERNRUD
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lip 2010, o 00:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj na forum. Zastosuj cięcie prześwietlające. Szkielet jest dobry, rozrzedź tylko drobniejsze gałęzie.
Pozdrawiam. Ernest
? Ex historia arbor cognoscitur ?
Linki: Sztuka cięcia drzew Chirurgia drzew
efrelka
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 7 sty 2013, o 12:06

Post »

Witam i gorąco proszę o rady.
Mam w ogródku cztery drzewa owocowe posadzone wiosną 2013 roku.
Zdaje się, że czas je przyciąć, a ja się na tym kompletnie nie znam.
Czytam o prześwietlaniu, o krzyżujących się gałęziach o kątach... A jak staję przed drzewkiem, to nie wiem co z nim zrobić.

Zacznę od jabłoni - Delikates. Drzewko pokiereszowane na starcie, ale uparłam się na tę odmianę.
ObrazekObrazek
Tu dodatkowo obecny przewodnik, który wyrasta pod ostrym kątem i nie wiem, czy tak powinien zostać?
ObrazekObrazek

Druga jabłoń - Sampion. Czy dobrze myślę, że za dużo tu chętnych na przewodnika?
ObrazekObrazek
Tu widać dokładniej rozgałęzienie - chyba nie może tak zostać?
Obrazek

Teraz nektaryna - Fantasia - ona wcale nie była na starcie większa. Czy powinnam wyciąć te zaznaczone, szczególnie ten gruby konar (gruby jak na warunki tego drzewka)? Jak mocno mogę/powinnam ją poprzycinać?
ObrazekObrazek

Na koniec wiśnia - Kelleris16. Tu chyba nie powinnam na razie nic ruszać, chyba, że się mylę?
ObrazekObrazek

Jeszcze raz proszę o pomoc.
aga_gag
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 6 lip 2014, o 22:38

Post »

Witam, a ja niestety muszę powrocić do mojej jabłonki (była mowa na str. 3). Był busz, a teraz nadal jest busz ale już mniejszy i nie mam pojęcia teraz czy jeszcze mam przyciąć coś, czy zostawić. Zakręciłam się :) Mam jeszcze małe pytanko (jestem początkująca): na każdej gałęzi mam pełno młodych odnóżek, które mam usuwać, czy zostawiać, czy usuwać co drugie lub trzecie?? :) W sumie to już trochę pousuwałam, bo wydawało mi się, że jest tego za dużo, ale przeczytałam zdanie Pawła ze str. 3 właśnie przed chwilą "Ogólnie zostawiłbym gałęzie które:
- mają sporo pączków kwiatowych
- mają sporo krótkich przyrostów"
i się załamałam, że usunęłam te malutkie przyrosty niepotrzebnie :( tak to jest jak się laik zabiera za ogrodnictwo...
Zdjęcia drzewka przed cięciem;

http://imageshack.com/a/img537/6317/XgazOb.jpg
http://imageshack.com/a/img913/7691/vSVDkc.jpg
http://imageshack.com/a/img538/2531/FO6rnN.jpg

i po:

https://imageshack.com/i/hlqV1cjej
https://imageshack.com/i/ipsRd3IXj
https://imageshack.com/i/f0WgW9psj

Help!
pozdrawiam Aga.
Awatar użytkownika
Halski
200p
200p
Od: 26 maja 2012, o 22:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Obrazek

Witam.
Proszę o pomoc. Oto moja dwuletnia śliwka węgierka zwykła. Widoczne rozgałęzienie znajduje się na wysokości ok 70 cm od ziemi.
Co polecacie teraz z nią zrobić; odgiąć te gałązki bardziej do poziomu (będzie trudno) i z przewodnika wyprowadzić kolejne piętro, czy usunąć teraz przewodnik i kombinować coś z tych pięciu pozostałych?
Wszystkie gałązki są idealnie rozmieszczone po obwodzie przewodnika.

Pozdrawiam
Zapraszam do komentowania: Przydomowy sad
Awatar użytkownika
pawelp1320
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 kwie 2013, o 11:42

Post »

Spróbuj porozginać jeśli dasz radę, to byłoby lepsze ponieważ masz już mniej więcej uformowane drzewko dwuletnie. Ja polecam prowadzić w formie wrzecionowej ale to już zależy od właściciela drzewka na jaką formę się zdecyduje.
Pozdrawiam Paweł
Awatar użytkownika
Mrau
50p
50p
Od: 6 lip 2013, o 16:40

Post »

ERNRUD pisze:Mrau: Nic więcej nie zobaczę po tym zdjęciu. Jak będziecie na drzewie to zdrapać kawałek kory - jeśli żywe to ciąć tak jak zaznaczyłem, a jak martwe to poniżej. Ten czop będzie do usunięcia i teraz kwestia co jest pod nim. Od tego będzie zalezeć rodzaj zabezpieczenia.
Dziękuję pięknie za wszystkie rady, na razie jakoś nie udało nam się zabrać za temat cięcia, pogoda też nie rozpieszcza .. ale chyba czas spiąć poślady :)

Mam taką jeszcze jedną prośbę ... na forum widzę nazwy różnych środków, i do typowego zabezpieczania (Funaben?) i do zaleczania ran (jakiś miedzian, farba emulsyjna, coś tam jeszcze ..)
Nie spisywałam na bieżąco i teraz mam mętlik, czy ktoś zna jakąś stronkę, gdzie byłoby w miarę łopatologicznie napisane co jest do czego, ewentualnie czy ktoś mógłby mi pomóc zrobić listę takiego "
pakietu startowego", absolutnego minimum, które warto nabyć, żeby nie zostać z ręką w nocniku podczas cięcia?
My zakupiliśmy w tamtym roku coś co się nazywa po prostu "sztuczna kora" - czy to jest w ogóle coś warte? Czy można stosować bez obaw?
Awatar użytkownika
Halski
200p
200p
Od: 26 maja 2012, o 22:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

pawelp1320 pisze:Spróbuj porozginać jeśli dasz radę, to byłoby lepsze ponieważ masz już mniej więcej uformowane drzewko dwuletnie. Ja polecam prowadzić w formie wrzecionowej ale to już zależy od właściciela drzewka na jaką formę się zdecyduje.
Niestety, gałęzie są zbyt sztywne aby je odgiąć. A gdyby je teraz przyciąć tak z 60 cm od pnia i usunąć przewodnik; coś na zasadzie korony kotłowej?
Zapraszam do komentowania: Przydomowy sad
Awatar użytkownika
pawelp1320
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 kwie 2013, o 11:42

Post »

Oczywiście, jeśli chcesz to możesz wyprowadzić ją w formie kotłowej. W sumie najłatwiej będzie tą formę teraz wybrać dla tego drzewka.
Pozdrawiam Paweł
Kerovsky
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 29 paź 2013, o 10:17

Post »

Następna śliwka zapuszczona na działce, proszę o fachową poradę cieńcia
Już ją troche przerzedziłem ale nadal uważam że wygląda kiepsko i podejrzewam że uzyskam tutaj fachową poradę
Jak ktoś by mógł jeszcze dzisiaj to jutro wziąłbym się do roboty ;:136
Obrazek
Awatar użytkownika
ERNRUD
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lip 2010, o 00:09

Post »

Do Aga_gag: No bo pościnałaś te małe gałązki, a trzeba było usunąć ponad połowę tych grubych. W całości. To drzewko jest zdecydowanie za gęste.

Mrau: Nie ma na świecie żadnej stronki, która zbiera opisy wszystkich środków, które używam w chirurgii drzew. To co opisuję ja i niektórzy inni fachowcy z Forum to w większości metody autorskie. Generalnie do zabezpieczania ran o małej średnicy i obrzeży ran większych używa się funabenu. Zastępstwo dla niego to dendromal, lac balsam, koroderma, sztuczna kora.
Proces zabezpieczania większych ran po cięciu to już wyższa szkoła jazdy i w amatorce polecam zabezpieczać tylko obrzeża. Po wyschnięciu rany wnętrze zabezpieczyć warto olejem do drewna. Starsze, martwe drewno i drewno w początkowej fazie rozkłaku impregnuję drewnochronem. Miedzian w przypadku leczenia ran bakteryjnych (głównie drzewa pestkowe) jako dodatek do funabenu/farby emulsyjnej lub jako roztwór wodny do powlekania powierzchniowego. Topsin do leczenia chorób kory (głównie drzew ziarnkowych) także jako dodatek do funabenu/farby i również jako roztwór. Denaturat/skażony etanol do dezynfekcji.
To są najważniejsze środki.
Pozdrawiam. Ernest
? Ex historia arbor cognoscitur ?
Linki: Sztuka cięcia drzew Chirurgia drzew
Awatar użytkownika
Mrau
50p
50p
Od: 6 lip 2013, o 16:40

Post »

Dziękuję bardzo! :)
Będę pewnie miała problemy jak rozróżnić czy i jaki jest problem/choroba ale mam nadzieję że będzie tych problematycznych miejsc jak najmniej :)
aga_gag
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 6 lip 2014, o 22:38

Post »

Czyli jednak nadal za gęste? .... to mam ściąć te grube gałęzie i przerzedzić drzewko, czy wstrzymać się do następnego cięcia na kolejną zimę? Nie dojdę do ładu z tym drzewkiem chyba... :) pozdrawiam
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”