MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach.Cz.4
- Suppa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 6 mar 2008, o 09:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach.Cz.4
MarcinP87 - myślę, że powinny dotrwać do wiosny, chociaż obudziły się dobry miesiąc za wcześnie W niskiej temperaturze zapadną w letarg, tak jak to ma miejsce w chłodne dni. Dobrze, że tylko kilka się wygryzło. Przesyłki o tej porze są niestety ryzykowne, bo do wiosny już blisko i łatwiej je wybudzić.
Pozdrawiam, Maciek.
Witam wszystkich U mnie murarka pojawiła się rok temu i w związku z pojawianiem się już większych ilości w tym roku spróbuje wykonać śmieszne " legowisko "zamiast trzciny . Kilka(12-15szt) suchych deseczek heblowanych o szerokości 12cm x 50cm skręcam czterema szpilkami. Na złączach pomiędzy deskami wiercę wiertarką dziury 10mm wiertłem na długość 10 cm. Po sezonie wykręcam szpilki i po rozdzieleniu desek mam gotowe larwy na wierzchu .Wydaje mi się że metoda prostsza od frezowania
Też myślałem nad taką deseczką, tylko że ciężko znaleźć czas.
Póki co to mam pocięte rureczki trzcinowe
Póki co to mam pocięte rureczki trzcinowe
Jest niedaleko trzcina ale niestety cienka troszkę.
- MarcinP87
- 50p
- Od: 10 lis 2010, o 18:01
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dzisiaj przeliczyłem te pszczółki które kupiłem 1000szt i dostałem z zapasem 105 szt więcej.
Te 10 szt co się już wygryzło poszło spać cały czas jest u nich 3C.
Jak je liczyłem to tylko 2 zaczęły się trochę ruszać reszta uderzyła w kimę
Te 10 szt co się już wygryzło poszło spać cały czas jest u nich 3C.
Jak je liczyłem to tylko 2 zaczęły się trochę ruszać reszta uderzyła w kimę
U mnie też mieszkają w lodówce. jeszcze miesiąc.
- kidaa21
- 200p
- Od: 6 kwie 2012, o 20:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Hey alfamixi moim zdaniem miesiąc to za długo, tym bardziej że nie ma mrozów a musisz sie liczyc tez z tym że mają ograniczone zapasy energii. Wiedz o tym że trzymaąc je w lodówce tak długo , te które były by w stanie jeszcze wyjsc jak bedzie ciepło chocby połowie marca mogłby by sie pożywić, w przeciewnym razie padają z głodu.
:)
Tak tyko u mnie potrzebne są na 1 maja
-
- 50p
- Od: 6 maja 2007, o 22:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Nie rozumiem tych kombinacji. Przecież w naturze murarki żyją od kwietnia do czerwca. Pozwalając im funkcjonować zgodnie z rytmem biologicznym zawsze je będziesz miał na 1 maja.
- markonix
- Od: 16 mar 2009, o 16:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dzisiaj widziałem już latające samce murarki , wygrzewały się na południowej ścianie i wyglądały pięknie....To dzikie pszczoły które sobie gdzieś mieszkają , ale nie wiem gdzie
Ale najbardziej wydajne będą jak wystawię je w kwietniu . Niestety ja korzystam z ich usług i za to je bardzo lubięhalfoat pisze:Nie rozumiem tych kombinacji. Przecież w naturze murarki żyją od kwietnia do czerwca. Pozwalając im funkcjonować zgodnie z rytmem biologicznym zawsze je będziesz miał na 1 maja.
- markonix
- Od: 16 mar 2009, o 16:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dziwne rzeczy piszesz , po pierwsze o ich wydajności w zależności od momentu wystawienia - wzięte z kosmosu To nie maszyna że możesz w kazdej chwili włączyć . Po drugie piszesz że niestety korzystasz z ich usług - więc skoro niestety to po co korzystasz ?alfamixi pisze: Ale najbardziej wydajne będą jak wystawię je w kwietniu . Niestety ja korzystam z ich usług i za to je bardzo lubię