Kawon ( arbuz ) - część 5

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Marcoo16
1000p
1000p
Od: 24 mar 2013, o 15:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kawon ( arbuz ) - część 5

Post »

Ten temat był burzliwie poruszany w tym wątku niejednokrotnie :wink:
Nie uprawiam pod folią, lecz w gruncie, a pierwsze dojrzałe owoce mam na przełomie lipca i sierpnia.
Pozdrawiam Marek
Mój "mały" zakątek... - czyli ogród i pogaduchy
Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia. [Mark Twain]
Flora bis
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 20 lut 2015, o 11:15
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Moje arbuzy będą rosły pod okryciem z włókniny a rozsadę przygotuję sobie w pod osłonami.
Awatar użytkownika
kama_80
1000p
1000p
Od: 30 wrz 2013, o 09:33

Post »

Ja w tym roku znowu posadzę na ściółkującej agrowłókninie. Pewnie początkowo też okryję, kwestia pogody.

Trochę ziela mi się rzuciło na nowym zagonku. Zagonek też jakiś taki trochę niepewny jak na arbuzy. Myślę, że widzi słońce od 10 do 13-14. Potem już półcień. Plusem jest, że nie ma tam szalejących wiatrów, które są nagminne na zeszłorocznym zagonku. Tak sobie myślę, że może sensowniej będzie w zaciszu zasadzić melony a arbuzy na otwartym polu ;:224 Kolejny problem to nawożenie pola. Zagonek zaciszny miał tylko poplon przekopany i nasypałam tam kilka wiader piachu. Niby jest jeszcze czas by czymś sypnąć i przekopać.

Odnośnie foliaka, jakbym miała hektar foliaka to może bym pokombinowała z arbuzem. Na moje oko za dużo miejsca zajmuje taka uprawa. Dygałabym też o mączniaki i inne ale to tylko takie gdybanko. Nigdy tak nie uprawiałam arbuza. Powodzenia życzę :D

Kamil jakie założenia wielkościowe w tym sezonie? Znowu nam wszystkim oczka zbieleją ;:180
Pozdrawiam Jola
Awatar użytkownika
Heliot
100p
100p
Od: 14 kwie 2013, o 19:53

Post »

W tym roku zakupiłem 4 odmiany arbuza do przetestowania: Melitopolski,Wilson Sweet,Dixie Queen,Early Moonbeam. Wszystkie są wczesne i mam nadzieję że urosną super słodkie i super duże. Chciałem jeszcze kupić nasiona arbuza bezpestkowego, lecz we wszystkich sklepach internetowych w których można było dostać te nasiona koszt przesyłki był ogromny. Nie mogę już się doczekać lata a szczególnie sezonu arbuzowego :tan Postaram się też wysłać, tak jak w tam tym roku, nasiona tych odmian na tegoroczną akcje :)
Awatar użytkownika
Kozaczek
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 18 lip 2014, o 22:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Siemanko :wit A ja w tym roku zakupiłem na próbę Janosika, Złoto Wolicy, Sugar Baby oraz nasiona wydłubane z arbuza z tesco i odnośnie takie pytanie do Was, czy mogę je już wysiać do doniczki w domku ??? Dodam że pózniej pójdą one do gruntu, ewentualnie pod włókninę :) W tamtym roku miałem Bingo ale nie pamiętam nawet kiedy je wysiewałem, ale urosły skubane ponad 10 kilowe soczyste owoce. Dzięki za info, pozdrawiam.
Kozaczek ;:136

Zielony- to kolor dla moderatorów- jokaer.
Kozaczek-pozdrawiam
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Kontakt:

Post »

Za wcześnie jeszcze i to dużo jak do gruntu. Temat był omawiany kilka postów wyżej.
Awatar użytkownika
Marcoo16
1000p
1000p
Od: 24 mar 2013, o 15:55

Post »

Błażej - Czytanie tak bardzo boli.. ;:306
Pozdrawiam Marek
Mój "mały" zakątek... - czyli ogród i pogaduchy
Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia. [Mark Twain]
Alyaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2013, o 16:03

Post »

A ja mam dylemat czy kiełkować nasionka czy od razu do ziemi... W zeszłym roku klęska, więc teraz jak coś Previcurem podleję. Marzą mi się własne arbuzy :)
Awatar użytkownika
Kozaczek
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

A jak zrobię wysiew teraz, a po miesiącu zrobię rozsadę i w maju do gruntu ? Może tak być ?

Chodzi o to że przerosną i nie będą się nadawały do wysadzenia w grunt po 15 maja ?
Kozaczek-pozdrawiam
Awatar użytkownika
Lyanna
1000p
1000p
Od: 5 mar 2013, o 09:27

Post »

Przerosną, będą mieć długie niezahartowane pędy, które zmarnieją i tak będzie trzeba przyciąć, z doświadczenia wiem :) Nie siej teraz!!
Posiej w połowie kwietnia od razu do dużych doniczek dwa nasiona, nie pikuj, z tych doniczek posadź do gruntu po 15 maja.
Pozdrawiam,
Asia
Na łące
Awatar użytkownika
Kozaczek
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Dzięki dzięki Lyanna za odpowiedz. :wit Pozdrawiam :heja
Kozaczek-pozdrawiam
Awatar użytkownika
wujeksam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 cze 2005, o 12:53

Post »

Ja planuję część posiać wcześniej, końcem marca a część później. Te wcześniejsze będą na zewnątrz pod białą agrowłókniną jak będzie ciepło, a jak będzie zimno i przymrozek to do domu. Wszystkie będą w gruncie.
Neko
---
Od: 23 wrz 2013, o 20:49

Post »

Lyanna pisze:
Posiej w połowie kwietnia od razu do dużych doniczek dwa nasiona, nie pikuj, z tych doniczek posadź do gruntu po 15 maja.
Trzeba jedną siewkę usunąć czy można dwie posadzić?
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”