Róże w donicach
- Georginia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 lis 2009, o 16:47
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Róże w donicach
Więc przytnij jakie by nie były, tak na ok . 15 nad ziemią.Najpierw zgarnij wszystkie liście jakie opadły przez zimę .Potem rozgarnij kopczyki,i przytnij róże.Potem możesz zrobić oprysk miedzianem całe krzaczki i ziemię pod nimi.Tylko na to wszystko trzeba jeszcze poczekać bo robimy to wszystko gdy zakwitają forsycje.Miedzian też działa skutecznie jak jest przynajmniej + 7.Więc spokojnie.Teraz poczytaj sobie o technice cięcia, jak je wykonać prawidłowo.A jakie masz odmiany bo to ważne.
-
- 100p
- Od: 17 lip 2012, o 17:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Alicjo,
mam Chippendale i Beetrose Garden of Roses /kremowo morelowy kolor/tak napisane jest na fiszce.O ile ta pierwsza to raczej nie nadaje sie do donicy bo jest dość wysoka,to druga rośnie do 50 cm.Jak pisałam kupiłam na jesieni w OBI były przeceny na 4 zł więc nie mogłam się oprzeć.Były dość małe dlatego wylądowały w donicy.Większą zamierzam posadzić do ziemi ale muszę pozbyć się tui jak zrobi się troszkę cieplej bo to mi zajmie z pół dnia.Na razie za zimno na długie przesiadywanie w ogródku.
mam Chippendale i Beetrose Garden of Roses /kremowo morelowy kolor/tak napisane jest na fiszce.O ile ta pierwsza to raczej nie nadaje sie do donicy bo jest dość wysoka,to druga rośnie do 50 cm.Jak pisałam kupiłam na jesieni w OBI były przeceny na 4 zł więc nie mogłam się oprzeć.Były dość małe dlatego wylądowały w donicy.Większą zamierzam posadzić do ziemi ale muszę pozbyć się tui jak zrobi się troszkę cieplej bo to mi zajmie z pół dnia.Na razie za zimno na długie przesiadywanie w ogródku.
pozdrawiam,Beata
- ninkas
- 200p
- Od: 23 sty 2011, o 23:27
Ja miałam chippendale w donicy, koło domu od strony południowej. Rosła bardzo dobrze, donicę miała naprawdę dużą.
Alicja
- goldenka5
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 10 cze 2013, o 05:25
U mnie też Chippendale rośnie w donicy (rok) .w ogóle mam dużo róż w donicach-pienne i pnace również.Chipka mam w donicy wys.35 cm a pienne i pnące w donicy wys.45 .Za rok pewnnie go przesadzę albo w ziemie,albo do większej
- Georginia
- Od: 10 lis 2009, o 16:47
Janku przytnij ta różę bardziej profesjonalnie, bo jak patrzę na nią to mi się serce kraje.
- janek45
- Od: 5 sie 2012, o 07:01
Alicjo nie rozumie o co ci chodzi ,przyciąć ja profesjonalnie ,jest przycięta krótko, niżej nie mogę bo to jest pienna szczepiona , po niżej tych gałązek jest już pień dzikiej róży, jeszcze spytam czy przesadzacie swoje róże co roku w nowa ziemie, ja swoja chyba przesadzę do nowej i większej doniczki.
- Nela
- Przyjaciel Forum
- Od: 18 paź 2006, o 17:09
Pewnie o to chodzi, że jest niestarannie przycięta- Georginię razi, bo jest chyba wzrokowcem.Nie sądź że się czepia- dobrze ci radzi - też to widze. - przyciąć pod odpowiednim kątem. Jakoś tak nieschludnie-jakby wyłamane masz te pędy...A to pewnie tępawy sekator...
Biedny, kto gwiazd nie widzi bez uderzenia w zęby... St.J.Lec
- Aquaforta
- Od: 26 cze 2012, o 16:28
- Kontakt:
Witam
Mam zamówione dwa krzaczki Róża Red Leonardo da Vinci? Przesyłka ma przyjść w drugiej połowie marca, rosliny do posadzenia w dużych donicach. Czy jeśli będą stały na dworze nie zaszkodzi im to? Dużych mrozów nie powinno już być, ale...
Gosia
Mam zamówione dwa krzaczki Róża Red Leonardo da Vinci? Przesyłka ma przyjść w drugiej połowie marca, rosliny do posadzenia w dużych donicach. Czy jeśli będą stały na dworze nie zaszkodzi im to? Dużych mrozów nie powinno już być, ale...
Gosia
Pozdrawiam
- camellia
- Od: 21 mar 2010, o 16:00
Gosiu - zaszkodzić mogłoby im trzymanie w pomieszczeniu. Nie obawiaj się tylko wystawiaj na dwór. W razie przymrozków zawsze możesz je nakryć na noc, w końcu to tylko dwie sztuki.
- kitcar
- 100p
- Od: 3 sie 2014, o 16:04
Przymierzam się do posadzenia róży w donicy.Jakiej wielkości powinna byc donica?Mam drewnianą 30x30x30-czy to wystarczy?I od razu pytanie o zimowanie.Czy prawie ciemny garaz z temp nie spadającą poniżej zera może być?
Pozdrawiam Paweł
W niebie mnie nie chcą,w piekle boją się że nim zawładnę.
Dlatego jestem na tym forum.
W niebie mnie nie chcą,w piekle boją się że nim zawładnę.
Dlatego jestem na tym forum.