Cyprysik ( Chamaecyparis) jaka to odmiana?
- beatazg
- 1000p
- Od: 11 paź 2012, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: jaki to iglak?
To na pewno jest cyprysik , odmian jest dużo . Sama mam kilka a ponieważ kupowane 15 lat temu to też nie znam odmian . Czy Elwoodii dorasta do 5 metrów . Ja szukając nazw swoich cyprysików zauważyłam , że piszą tylko ile może mieć po dziesięciu latach i nic mi nie pasowało bo mam dwa 10-cio metrowe .
Beata
Beata
- gupibelfer
- 100p
- Od: 29 gru 2014, o 21:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Darko52, jeśli możesz, to zrób zdjęcie spodu gałązki. Iglaki często mają dość charakterystyczny rysunek tworzony przez woskowanie na spodzie igieł. To te jaśniejsze paski, które w różnych gatunkach układają się inaczej. Jeśli ma jakieś owoce, to też postaraj się zrobić zdjęcie, najlepiej z czymś, co pozwoli na porównanie wielkości. Wtedy określimy gatunek. A co do odmiany, to wystarczy chyba zdjęcie, które już zamieściłeś - tu liczy się pokrój, wielkość rośliny, długość i rozmieszczenie pędów oraz kolor liści / igieł.
Na tę chwilę, faktycznie obstawiam jakiś cyprysik, choć niektóre jałowce też wchodzą w rachubę (ale nie pospolity).
Na tę chwilę, faktycznie obstawiam jakiś cyprysik, choć niektóre jałowce też wchodzą w rachubę (ale nie pospolity).
- beatazg
- 1000p
- Kontakt:
Dobrze , że nie piszecie , że to żywotnik
Beata
Beata
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 1 sty 2015, o 12:08
Obstawiam że to cyprysik lawsona, jedna z jego odmian, prawdopodobnie ellwoodii. Bardzo ładnie utrzymany, polecam przycinanie po zakończeniu nowych przyrostów, możemy w ten sposób odmładzać krzewy i utrzymać ich zwartą budowę.
Chińskie przysłowie mówi: chcesz być szczęśliwy jeden dzień - upij się, chcesz być szczęśliwy tydzień - ożeń się, chcesz być szczęśliwy całe życie - zostań ogrodnikiem.
Jest to na pewno cyprysik Lawsona , tylko roslina na zdjęciu wygląda mi bardziej na siewkę tego cyprysika (ale mogę się mylić ).
Swego czasu wiele małych szkółek oferowało do sprzedaży siewki cyprysika Lawsona ,obecnie siewki cyprysika używa się raczej do szczepienia niektórych odmian cyprysika tępołuskowego (Ch. obtusa).
Swego czasu wiele małych szkółek oferowało do sprzedaży siewki cyprysika Lawsona ,obecnie siewki cyprysika używa się raczej do szczepienia niektórych odmian cyprysika tępołuskowego (Ch. obtusa).
Pozdrawiam Janusz
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 sie 2014, o 20:56
Bardzo dziękuję, za rozszyfrowanie nazwy tego iglaka.
Zastanawiam się dlaczego mimo prawie dwudziestu lat nie miał jeszcze szyszek.
Zastanawiam się dlaczego mimo prawie dwudziestu lat nie miał jeszcze szyszek.
- beatazg
- 1000p
- Kontakt:
To na pewno nie jest czysty gatunek , to jakaś odmiana cyprysika lawsona . Sama mam cyprysika lawsona najzwyklejszego , siewki które kupiłam 15 lat temu i inny ma pokrój , masa nasion .
Beata
Beata
To że u kogoś siewka cyprysika Lawsona ma inny pokrój , wzrost ,barwę czy wiąże lub nie nasiona itd. jest normalne , bo tak mają siewki. Nasiona pozyskuje się z różnych roślin matecznych, zarówno siewek jak i z konkretnych odmian a rośliny z nich uzyskane są tyko siewkami cyprysika Lawsona - mają póżniej różne cechy. Odmiany uzyskuje sie w drodze rozmnażania wegetatywnego - mają porównywalne cechy. Poza tym obecnie ciężko też mówić o czystym cyprysiku Lawsona , gdyż ten gatunek dobrze się krzyżuje , generalnie siewki z tego gatunku ogólnie klasyfikuje się jako Cham. lawsoniana.
Pozdrawiam Janusz
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 6 mar 2015, o 21:42
- mati1999
- 1000p
- Od: 3 maja 2013, o 13:17
Re: Iglaki do identyfikacji
Tak na 99% to one
Cyprysik Lawsona ( Chamaecyparis lawsoniana )
Mam prośbę o rozpoznanie.Co to za odmiana cyprysika?
Rośnie na stanowisku pół-cienistym, na Kaszubach k/Gdańska.
Klimat raczej surowy. Brak śladów przemarzania. Nie mam kontaktu z właścicielem.
Przeszukałem wszystkie szkółki w Trójmieście, lecz nic takiego nie znalazłem w sprzedaży.
Ten cyprysik ma ciekawy, niebanalny wygląd, gałązki ułożone poziomo,wachlarzowate,
lekko zwisające. Kora drzewka czerwono brązowa,lekko łuszcząca się.
Zdjęcie przedstawia jeden, ten sam okaz. Jeżeli ktoś z Państwa wie, co to za iglak,
to bardzo bym prosił o podanie poprawnej nazwy.
Będę bardzo wdzięczny za każdą pomoc w identyfikacji.
Bardzo chciałbym go mieć w swojej kolekcji iglaków!
Rośnie na stanowisku pół-cienistym, na Kaszubach k/Gdańska.
Klimat raczej surowy. Brak śladów przemarzania. Nie mam kontaktu z właścicielem.
Przeszukałem wszystkie szkółki w Trójmieście, lecz nic takiego nie znalazłem w sprzedaży.
Ten cyprysik ma ciekawy, niebanalny wygląd, gałązki ułożone poziomo,wachlarzowate,
lekko zwisające. Kora drzewka czerwono brązowa,lekko łuszcząca się.
Zdjęcie przedstawia jeden, ten sam okaz. Jeżeli ktoś z Państwa wie, co to za iglak,
to bardzo bym prosił o podanie poprawnej nazwy.
Będę bardzo wdzięczny za każdą pomoc w identyfikacji.
Bardzo chciałbym go mieć w swojej kolekcji iglaków!
- beatazg
- 1000p
- Kontakt:
Re: Iglak do identyfikacji
Myślę ,że to cyprysik lawsona , mam podobnego , ale inaczej wygląda cała roślina , oczywiście nazwy nie znam ,. Zdjęcie to może zrobiłeś po deszczu więc gałązki są cięższe i się uginają i jaka to pora roku , wiosna i młode przyrosty ?. mój jest gęsty i stary i ma około 9-10m. Zobacz u Konieczki ,on ma dużo roślin w danym gatunku to może coś rozpoznasz .
Beata
Beata