Brzoskwinia - choroby i szkodniki
Re: Brzoskwinia - choroby i szkodniki
Ja w tamtym roku na wiosnę używałem miedzianu i praktycznie zero kędzierzawości. Także jak się nie ma syllitu można go spokojnie stosować.
- Space99
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 27 mar 2009, o 12:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Nie możesz takich wniosków wyciągać tylko na podstawie jednego sezonu... jest zbyt wiele czynników które na to wpływają. A jako przykład podam że jednego sezonu zrobiłem sobie przerwe w pryskaniu (ani miedzian ani sylit) i kędzierzawość pojawiała się minimalnie a w minionym sezonie pryskałem wg zaleceń i było dużo więcej czerwonych liści.
Pozdrawiam Marcin
Moje winorośla
Moje winorośla
- andrew54
- 500p
- Od: 10 mar 2010, o 10:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Moim zdaniem lepiej jest go zastosować jesienią bezpośrednio po opadnięciu liści i bardziej w kierunku ochrony przed rakiem bakteryjnym niż przed kędzierzawką.Teraz to koniecznie trzeba prysnąć prepatatami opartymi na dodynie(Syllit,Carpene).miczu007 pisze:To co miedzian lepiej na jesień ?
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 31 mar 2013, o 16:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Zrobiłam dziś oprysk Syllitem mojej jednej młodej małej brzoskwinki i zostało mi sporo rozrobionego preparatu - ach ten brak doświadczenia...
. Może kto mądry doradzi, co z tym teraz zrobić (zostało ok. 1,2 l)

- maryann
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
Ja przespałem- u mnie brzoskwinia już pękła

Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
co ze słuchania mądrego.
- ewa2019
- 1000p
- Od: 6 sty 2012, o 21:42
Jutro będę pryskać brzoskwinie, na pewno zostanie trochę cieczy, co z nią zrobić?
Pozdrawiam Ewa
No dobrze to napiszę, że producenci uwzględniają możliwość stosowania wiosną miedzianu przeciwko kędzierzawości liści brzoskwini.Space99 pisze:Nie możesz takich wniosków wyciągać tylko na podstawie jednego sezonu... jest zbyt wiele czynników które na to wpływają. A jako przykład podam że jednego sezonu zrobiłem sobie przerwe w pryskaniu (ani miedzian ani sylit) i kędzierzawość pojawiała się minimalnie a w minionym sezonie pryskałem wg zaleceń i było dużo więcej czerwonych liści.
Natomiast ja dzisiaj prysłem po raz drugi Syllitem, choć widzę że niektóre pąki już puszczają. Syllit zakupiłem nie tylko ze względu na brzoskwinię, ale również ze względu na drobną plamistość drzew pestkowych. Gdybym nie miał wiśni i czereśni pewnie stosowałbym tylko miedzian na jesień i wiosnę przeciwko kędzierzawości.
- maryann
Jesteś pewna, że nie za późno?ewa2019 pisze:Jutro będę pryskać brzoskwinie, na pewno zostanie trochę cieczy, co z nią zrobić?
co ze słuchania mądrego.
co ze słuchania mądrego.
Dzień dobry
Dzisiaj dzwoniłem do kwalifikowanej szkółki drzew owocowych i specjalista mi powiedział, że pierwszy oprysk w fazie pękania Sylitem, po 7 dniach Miedzianem i od 10 do 14 dni jeszcze raz Sylit oczywiście jesienią Miedzian i teraz już sam nie wiem jaka jest zasada oprysków brzoskwiń. Chemii hektolitry...
Pozdrawiam
Dzisiaj dzwoniłem do kwalifikowanej szkółki drzew owocowych i specjalista mi powiedział, że pierwszy oprysk w fazie pękania Sylitem, po 7 dniach Miedzianem i od 10 do 14 dni jeszcze raz Sylit oczywiście jesienią Miedzian i teraz już sam nie wiem jaka jest zasada oprysków brzoskwiń. Chemii hektolitry...
Pozdrawiam
Jeśli wstrzelisz się z terminem i dobrze go wykonasz to jeden oprysk wystarczy na wiosnę. Pomaga również oprysk jesienny miedzianem.
-
- Od: 21 lis 2012, o 18:13
Ja trzymam sie zasady - wiosna Sylit a jesienia Miedzian. Zero problemów
- ewa2019
- 1000p
- Od: 6 sty 2012, o 21:42
maryann pisze:Jesteś pewna, że nie za późno?ewa2019 pisze:Jutro będę pryskać brzoskwinie, na pewno zostanie trochę cieczy, co z nią zrobić?

Myślę, że pączki są uśpione

Ale martwi mnie skuteczność oprysku, 5 godzin póżniej zaczęło padać(delikatnie)
Pozdrawiam Ewa
- maryann
Nie wiem, jeśli delikatny i nie spływało nie powinien zaszkodzić.
A pączek ten na dole zaczyna już 'pikać'...
A pączek ten na dole zaczyna już 'pikać'...
co ze słuchania mądrego.
co ze słuchania mądrego.
Też mam taką zagwozdkę. Pryśnięte było Syllitem w zeszłym tygodniu przy ładnej pogodzie; na drugi dzień ochłodziło sie i popadało. Myślałem, żeby powtórzyć w tym tygodniu oprysk przy ładnej pogodzie. Chyba nie powinno zaszkodzić? W zeszłym roku kędzierzawość była totalna (jesienią nic nie stosowałem). A może prysnąć teraz dla odmiany Siarkolem?ewa2019 pisze: martwi mnie skuteczność oprysku, 5 godzin póżniej zaczęło padać(delikatnie)
Pozdr.
Jarek
Jarek
Teraz to już nie ma sensu. Następny termin walki z kędzierzawością dopiero na jesień.