Formowanie drzew owocowych

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
tomekz
100p
100p
Od: 19 kwie 2014, o 12:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Formowanie drzew owocowych

Post »

Dobra to chyba już ostatnie moje pytania.
Czereśnia z racji wcześniejszego miejsca posadzenia musiała być przesadzona. Pytanie co przyciąć, jak przyciąć, żeby żyła nadal, tak wiem blisko gruszy jest ale się nie dało inaczej?
Obrazek
i jeszcze jabłonka, nie wiem co to za odmiana, ale jabłka był pyszne przynajmniej do czasu jak ich nie ukradli..., czy coś z nią robić? przycinać gdzieś coś ?
Obrazek
proszę o pomoc doświadczonych forumowiczów :)
Pozdrawiam
badylarz
200p
200p
Od: 27 sty 2012, o 22:07

Post »

Odniosę się tylko do czereśni. Formy przewodnikowej to już ze swojego drzewka ni uzyskasz, ale i nie jest to potrzebne. Spróbuj nadać tej czereśni, formę odwróconego stożka (korona kotłowa), przez silne odginanie gałęzi tworzących koronę do kąta około 45 stopni. Zrób to w momencie ruszenia wegetacji, wtedy gałęzie są najbardziej podatne na odginanie. Wydaje się, że to w tym roku powinno wystarczyć, tym bardziej, że drzewko jest świeżo po przesadzeniu. Pozdrawiam.
nataliawlkp
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 8 kwie 2012, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam w ciepłe marcowe popołudnie :) Dzielnie czytałam od dwóch lat forum i próbuje przeczytane rady wdrażać do ogrodu. Chciałabym pokazać moje drzewka i zapytać o rade co dalej. Gdzieś czytałam że z cięciem trzeba się dwa razy zastanowić, raz ciąć i ani razu nie żałować:) Gałęzie we wszystkich były dwa sezony odginane do poziomu, myślę że efekt odgięcia jest ok. Oto efekty linek i wiszących kamyków:

A) 4 wiśnie: w pierwszej czy odciąć tą największą gałąź po lewej stronie? Jakoś burzy mi ona symetrię korony, resztę nie wiem czy nie za dużo odgałęzień się zrobiło... Co zostawić?
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Ta najsłabsza była, ale tylko ona jako jedyna dała do tej pory jakieś owoce...

B) Renkloda, malutka ale z olbrzymią chęcią rośnięcia, w tym roku sporo urosła, powyginana, ale trzyma poziom:) Korygować?
Obrazek

C) dwie grusze konferencje: oprócz przewodnika chyba niczego nie ruszać?
Obrazek

Obrazek

D) Śliwka dąbrowiecka, młoda to dopiero 3 jej sezon u nas był a już wiemy jak smakuje:) W sezonie da się dopatrzeć 3 pięter, teraz jakoś mi się to zatraciło... ma być niskopienna, nie jakieś wielkie drzewo, wystrzeliła przewodnikiem na jakieś 2,5m, zakończyć na 2m i odginać przewodnik który wyrośnie? Przerzedzić?
Obrazek
Pomidek
200p
200p
Od: 31 sty 2014, o 18:01

Post »

Również proszę o pomoc przy formowaniu drzew owocowych.
1. Grusza, która ma 5 lat a nie wygląda na tyle - bardzo małe przyrosty. Od 3 lat kwitnie ale nigdy nie owocowała. W tym roku dopiero zapylacza jej posadziłem, bo prawdopodobnie to faworytka ale pewien nie jestem.
Obrazek
2. Czereśnia, 4-letnia. Prawdopodobnie Regina. W tym roku zauważyłem że ma w kilku miejscach pękniętą korę. Wiecie co to może być?
Obrazek
3. Jabłoń Antonówka albo Papierówka, również 4-letnia.
Obrazek
Jeżeli nie sprawiło by to wam problemu prosiłbym bardzo o zaznaczenie mi w jakich miejscach powinienem przyciąć i gdzie odgiąć? Za wszelką pomoc oraz rady z góry dziękuję.
tomekz
100p
100p

Post »

Mógłby się ktoś odnieść do mojej jabłonki ? Zastanawiam się czy ją w jakiś sposób korygować ?
Obrazek
Darkat
200p
200p
Od: 21 lip 2012, o 12:20

Post »

Pomidek straciłeś najlepszy okres na formowanie drzew.
Nie wiem. Jeśli się jeszcze da, to spróbuj po odginać późną wiosną gałęzie. Np. na czereśni te najniższe gałęzie wydają się, że można je odgiąć. Ponadto na gruszy wydaje mi się, że zamiast przewodnikowej formy, będziesz miał gruszę z dwoma konarami. Podobnież na czereśni u samej góry. Te z ostrymi kątami do przewodnika silne gałęzie trzeba będzie chyba wyciąć.
Co do jabłoni nie wiem na jakiej wysokości jest ta najniższa gałąź. Jeśli na wysokości dużo mniejszej niż 50 cm to trzeba będzie chyba wyciąć.
Pomidek
200p
200p
Od: 31 sty 2014, o 18:01

Post »

Gruszę myślałem w ten sposób skrócić. I potem oba przewodniki odgiąć na zewnątrz. A poprzez ich skrócenie mam nadzieję, że po prostu się ładnie rozkrzewią. Jeszcze jedną opcją jest zostawienie tylko jednego przewodnika, choć nie wiem czy to jest dobry pomysł.
Obrazek
Co uważacie?

Darkat o to, że za późno to masz na myśli wiek drzew czy, że już za późno w tym roku na cięcie?
Awatar użytkownika
pawelp1320
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 kwie 2013, o 11:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jeśli chodzi o mnie to ja bym zrobił tak że zostawiłbym jeden przewodnik (ten po prawej) i wcale go nie skracał. A resztę tak jak Pomidek.
Pozdrawiam Paweł
Darkat
200p
200p
Od: 21 lip 2012, o 12:20

Post »

Nie no oczywiście miałem na myśli wiek drzew. Jeśli chodzi o termin cięcia, to bym się jeszcze z tym wstrzymał na bardziej stabilniejszą pogodę.
Jeśli idzie o gruszę. To ten dosłownie lewy przewodnik trzeba by było odgiąć. Ucięcie przewodnika (prawa gałąź ) może faktycznie pobudzi pąki, gałązki poniżej cięcia.
Awatar użytkownika
ERNRUD
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lip 2010, o 00:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

TomekZ: Może iść na te trzy konary, ale wierzchołkowe gałązki uformuj tak, aby schodziły do zewnątrz korony. Ten prawy konarek chyba bym skrócił.

Gruszka Pomidka zdecydowanie na jeden przewodnik. Mogły by być dwa, gdyby nie tak ostry kąt pomiędzy nimi.

Natalia:
A) Jak chcesz możesz uciąć. Jeśli będziesz formować koronę z przewodnikiem to powinnaś ją usunąć, natomiast może równie dobrze zostać jeśli chcesz prowadzić drzewko na szeroką koronę wielokonarową.
B) Znów: Jeśli korona ma być przewodnikowa to korygować, a jeśli chcesz ją puścić szerzej to nic nie ruszać.
C) Jeśli chcesz pobudzić boczne rozgałęzienia to skróć przewodnik, a jeśli ma rosnąć na wysokość to nic nie ruszaj.
D) Nic bym nie ruszał. Jeśli to jest docelowy wygląd to nie przerzedzaj, bo zwiększy wzrost.
Pozdrawiam. Ernest
? Ex historia arbor cognoscitur ?
Linki: Sztuka cięcia drzew Chirurgia drzew
tomekz
100p
100p

Post »

Dziękuję.
nataliawlkp
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 8 kwie 2012, o 19:31

Post »

Ślicznie dziękuję. :)
konopm18
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 9 mar 2015, o 23:26

Post »

Witam

Postanowiłem przyciąć drzewka 3, 4 letnie. Jestem kompletnie zielony, odwiedziłem kilka stronek ale zrobił mi się mętlik w głowie, nie chce zaszkodzić drzewką. Jak mam je przyciąć?
Obrazek
jest to jabłoń rośnie fajnie na boki, lecz czy ich nie skrócić i przewodnik skrócić tuż pod rozwidleniem
Obrazek
brak przewodnika i czy skrócić wszystkie boczne gałązki
Obrazek
grusza brak bocznych gałązek, czy spróbować przywiązać linką jakoś może być trudne,prześwietlić środek poprzez odważne cięcie?

Powtarzam są to kilkuletnie drzewka nic nie było robione przy nich.
Czy za wszelką cenę gałązki muszą iść na bok tworząc kąt 90 stopni ?
Ewao4
500p
500p
Od: 2 mar 2014, o 13:51

Post »

Witajcie...dopiero teraz przeczytałam cały wątek ale dla mnie za póżno :( wczoraj przycinałam młode drzewka sadzone jesienią i przy okazji podcięłam wiśnie odm.Pandy,Nefris i Nordhstar,lekko przewodnik i lekko gałązki boczne....czy one są już na stracenie??Wyczytałam właśnie,że u wiśni przewodnika się nie przycina :( Czy nic z nich nie będzie i muszę je wykopać i posadzić wiosną nowe??
Pozdrawiam Ewa
miki331
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lis 2012, o 18:13

Post »

Wisniom nic nie bedzie. Odbiją - tyle ze troche będą się męczyć . A jak sie zagęszczą (tak za 2-3 lata) to podejdź do nich z sekatorem bardziej świadomie i z precyzją
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”