Werbena jednoroczna(Verbena ×hybrida )-uprawa,pielęgnacja,choroby
Re: Werbena
A ja swoją werbenę krzaczastą wysiałam dopiero dzisiaj. Nie wiedziałam, że trzeba moczyć. Mam nadzieję, że wzejdzie. Dobrze ją podlałam i trzymam do kiełkowania w łazience, bo tam jest najcieplej.
Ja nie moczyłam, po prostu posiałam, pierwsze kiełki wyszły po 5 dniach. Dziś mija tydzień, wzeszło jakieś 1/4.
- paprotka882
- 500p
- Od: 13 sty 2012, o 12:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Chodziło mi o to z tym moczeniem że maja bardzo twarda tą łupinkę, i tak nasionko się trzymało na 2 jeszcze jeszcze, jak już liść właściwy rósł, i musiałam na sile je rozdzielać, czasem urywając kawałek liścienia. Dlatego myślę że za rok je zmiękczę, by miały łatwiej do zrzucenia tych skorupek, i szybciej się otworzyły do kiełkowania. Co nie znaczy że nie kiełkowały, bo dały rade.
U mnie wychodzą bez łupinek, ale ja przysypuję nasiona 1-2cm ziemi i uklepuję:)
Nie mam opcji edycji poprzedniego postu, więc piszę pod spodem.
Tak wyglądają moje werbeny wysiane w ubiegłą sobotę
Są na jednym z najjaśniejszych parapetów (zachodni), podwyższone na pudełku, by kuweta była powyżej ramy okna, ale i tak się wyciągają, ostatnio praktycznie nie pokazuje się słońce.
To mój pierwszy wysiew werben, zawsze kupowałam gotowe sadzonki.
Kiedy mogę spodziewać się kwiatów?
Tak wyglądają moje werbeny wysiane w ubiegłą sobotę
Są na jednym z najjaśniejszych parapetów (zachodni), podwyższone na pudełku, by kuweta była powyżej ramy okna, ale i tak się wyciągają, ostatnio praktycznie nie pokazuje się słońce.
To mój pierwszy wysiew werben, zawsze kupowałam gotowe sadzonki.
Kiedy mogę spodziewać się kwiatów?
- paprotka882
- 500p
A mam pytanie, uciąć ten czubeczek werbeny ??
-
- 50p
- Od: 3 mar 2014, o 14:13
Posiałam swoje werbenki do szklarenki takiej z wielodoniczką w środku. Siałam jedno-dwa nasionka do otworu i myślę, że źle zrobiłam. Powinnam ją wysiać do jakiejś małej kuwetki, będę miałam może z 14 sadzonek, jeśli wszystkie siewki przeżyją
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 8 lut 2014, o 10:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Werbeny sieje drugi sezon. W tamtym roku tak mnie łapki swędziały, że pikowałam wszystko, jak tylko zobaczyłam zaczątek drugich listków właściwych. I moje werbeny były żałosne. W tym roku dałam im spokój. Namoczyłam nasiona, posiałam lekko dociskając nasiona do ziemi, podlałam, zamknęłam pojemnik (dwa pojemniki po kiwi złożone do siebie) i tak sobie tam rosły. Raz za czas ( nawet nie dość często) zraszałam. Przepikowałam dopiero wtedy jak zaczęły dosięgać góry pojemnika. Co do uszczykiwania, to tylko oderwałam łebek tym które miały bardzo wyciągniętą łodyżkę. Na zdjęciu poniżej tylko ta po prawej ma uszczknięty łebek, reszta ładnie się rozkrzewia więc chyba nie ma sensu. Jak to mówią nadgorliwość jest gorsza od fa....mu.. Powodzenia z waszymi werbenami.
ANIA
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 wrz 2006, o 00:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dostałam nasionka od koleżanki.
Pierwszy raz posiałam.
Na razie sobie radzą.
Pierwszy raz posiałam.
Na razie sobie radzą.
- emilka79
- 200p
- Od: 29 maja 2014, o 12:26
Ja też posiałam pierwszy raz, i są mniej więcej takie jak u "zgredka".
Czyli na razie nie uszczykiwać? Czy wcale- nie wiem, co werbeny lubią
Czyli na razie nie uszczykiwać? Czy wcale- nie wiem, co werbeny lubią
Pozdrawiam -Marta
- paprotka882
- 500p
Ja uszczykiwałam, i się ładnie rozkrzewiają.
- natalia88q
- 50p
- Od: 30 mar 2015, o 16:01
Wita Was nowa ogrodniczka
W tym roku posiałam sama werbene mix zwisająca, w zeszłym roku kupiłam gotowego kwiatka ale jakoś nie przekonałam się dlatego w tym roku chce mieć werbene z swojej własnej hodowli może się przekonam
siane 10marca część wzeszła reszta się ociąga :/
W tym roku posiałam sama werbene mix zwisająca, w zeszłym roku kupiłam gotowego kwiatka ale jakoś nie przekonałam się dlatego w tym roku chce mieć werbene z swojej własnej hodowli może się przekonam
siane 10marca część wzeszła reszta się ociąga :/
Zapraszam do mojego miejsca na ziemi:))
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=85629" onclick="window.open(this.href);return false;
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=85629" onclick="window.open(this.href);return false;
- emilka79
- 200p
- Od: 29 maja 2014, o 12:26
Dzięki-posłucham doświadczonychpaprotka882 pisze:Ja uszczykiwałam, i się ładnie rozkrzewiają.
Pozdrawiam -Marta