Kiełbasa Biała
Składniki na 1 kilogram
Wieprzowina klasa I 0,2 kg
Wieprzowina klasa II 0,7 kg
Wołowina klasa I 0,1 kg
Przyprawy :
Sól 20g
Pieprz 1g
Czosnek 0,7 g
Majeranek 1 g
Rozdrabnianie:
Wieprzowina klasa I czyli ładne czyste mięso zmieliłem w maszynce na sitku 13 mm
Wierzowina klasa II czyli ładne z tłuszczykiem sitko 10 mm
Wołowina klasa I na najmniejszym sitku ( takim do maku ) 3 razy z dodatkiem ok. 50 % wody
Wykonanie:
Wieprzowinę klasa I i klasa II mieszamy razem z dodatkiem małej ilości wody, około 5 %
Po wchłonięciu wody dodajemy wołowinę z przyprawami , mieszamy do wymieszania składników.
Nabijamy w jelita na kiełbasy , dzielimy na małe odcinki .
Parzymy w wodzie o temp. Ok.. 73 stopnie około 25- 30 minut.
Przekrój niestety kiełbaska różowa po peklosoli .
