Szpinak warzywny( Spinacia oleracea )
Re: Szpinak ( Spinacia oleracea )
Jutro ciepło czy można już wysiewać do gruntu czy zbyt wcześnie.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- calka
- Od: 14 paź 2012, o 19:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Podpinam się pod pytanie: czy można wysiewać do gruntu?Lunarii pisze:Jutro ciepło czy można już wysiewać do gruntu czy zbyt wcześnie.
Ewa
- Ika2008
- Od: 24 maja 2013, o 08:59
Nie wiem, czy można ale ja dziś będę wysiewać pierwszą turę, pod okrycie z włókniny.
Pozdrawiam, Marta.
- minia821
- 500p
- Od: 20 wrz 2010, o 13:48
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Wczoraj wysiałam szpinak do gruntu.
Nie zapowiadają przymrozków, poszedł zupełnie pod chmurkę, bez okrywania włókniną.
Nie zapowiadają przymrozków, poszedł zupełnie pod chmurkę, bez okrywania włókniną.
Pozdrawiam Kaśka
- jarson64
- 500p
- Od: 27 cze 2011, o 17:19
Szpinak to twardy zawodnik chłody mu nie zaszkodzą. Można śmiało siać.
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Malabar tak ma.Próbowałem uprawy w zeszłym roku,niestety bez sukcesów.Nasiona kiełkowały długo i marnie.Z 10 szt.wykiełkowały chyba 3,czy 4 .Przeżyły 2.Po posadzeniu do gruntu prawie nie urosły.lilbee pisze:Dzisiaj wzięlam na wacik testowo Malabar, co mnie zdziwiło barwi wode i waciki na fioletowo dosłownie jak nadmanganian, to normalne czy były one w czymś maczane? Jak myślicie? Mam nadzieje też że Milka coś podpowie
KaLo widzisz, ja na próbę wysiałam dwa nasionka i dwa wykiełkowały jeden po tygodniu drugi kilka dni później, nie miałam pojęcia jak ze szpinakiem bo to mój pierwszy, więc wzięłam je na wacik i na kaloryfer Laikiem jestem więc skoro mi się udało, to musi być łatwe, może wina w nasionach, chociaż nie mówię hop bo moje co prawda są duże i grube to nadal maleństwa, ale wszystko jest na dobrej drodze. A to że fioletowe, domyśliłam się, że tak mają po różowo-fioletowych łodygach, są śliczne ;d
- besia
- Od: 28 maja 2014, o 18:17
Dzisiaj wyłożyłam na wacik siedem nasionek Malabara . Od razu zabarwiły wacik na fioletowo . Szczęśliwie , już od Was wiedziałam , że taka ich uroda .
Pozdrawiam, Beata.
-
- 200p
- Od: 7 gru 2014, o 18:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Cześć, trzy dni temu dałem na waciki Olbrzyma i Orbitę mieszaniec F1 ,trzymam w pojemnikach po margarynie i wieczko tylko położone na wierzchu. Dzisiaj przy wietrzeniu wyczułem lekko gnilny zapach u Orbity, przelałem świeżą wodą,odsączyłem i zostawiłem jak na razie bez pokrywki. Temperatura waha się między 22-27*C . Niektóre nasionka już kiełkują.
Wsadzać do podłoża te nasiona czy dać nowe na waciki ? Olbrzym jest ok. ale jeszcze nie kiełkuje.
Wsadzać do podłoża te nasiona czy dać nowe na waciki ? Olbrzym jest ok. ale jeszcze nie kiełkuje.
- Ika2008
- Od: 24 maja 2013, o 08:59
Mój wysiany chyba w grudniu albo końcem listopada w foliaku ma już fajne listki a dziś posiałam kolejny rzut.
Pozdrawiam, Marta.