Sępolia (Fiołek afrykański) - pielęgnacja, rozmnażanie, problemy w uprawie, cz.4
- mycha_paulina
- 200p
- Od: 13 paź 2013, o 21:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Sępolia-fiołek afrykański (uprawa,prezentacja kwitnień) cz.4
Justyna, a nie przenawoziłaś ich? U mnie też się tak kiedyś zrobiło, oberwałam ostatnio większość tych starych liści i będę obserwować, jak teraz będą rosły.
A propos nawożenia- jak duża musi być sadzonka, żeby zacząć ją dokarmiać nawozem?
A propos nawożenia- jak duża musi być sadzonka, żeby zacząć ją dokarmiać nawozem?
Zapraszam do mojego wątku Fiołkowe love http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=77233" onclick="window.open(this.href);return false;
Nie cierpię małych parapetów!
- justyna111
- 200p
- Od: 1 kwie 2014, o 21:32
Paulinko, możliwe... jednak całą zimę wcale nie nawoziłam więc ten objaw powinien ustąpić Co do sadzonek, to gdzieś czytałam, że z młodymi trzeba uważać, żeby nie przedobrzyć. Zależy też pewnie od tego jakie są duże, np. te które Ci dałam już delikatnie nawozilam i nie poszkodziło.
Mając wolność, kwiaty, książki i księżyc, któż nie byłby w pełni szczęśliwy? Oscar Wilde
Fiołki i reszta zielonej ferajny
- nikola1234
- 50p
- Od: 11 paź 2014, o 10:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Chciałabym się pochwalić moją małą hodowlą. Zaczęłam od zakupu listków około 10 miesięcy temu. A oto efekt oraz pierwszy pąk!
- jacekopole71
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 maja 2012, o 17:28
Nikola,ślicznie wyglądają Twoje fiołeczki wobec tego moim do takiego wyglądu zostało 7 miesięcy.
- Gracjella
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 kwie 2014, o 20:01
Zadbane, pięknie wyrośnięte...tylko patrzeć jak obsypią się kwieciem
Gratulacje, Nikola
Gratulacje, Nikola
Zapraszam do moich wątków:
Kwiaty w sercu; Kwiaty w sercu II Sprzedam, wymienię nadwyżki
Jeśli w Twoim sercu wyrośnie kwiat- świat wokół Ciebie staje się ogrodem.
Kwiaty w sercu; Kwiaty w sercu II Sprzedam, wymienię nadwyżki
Jeśli w Twoim sercu wyrośnie kwiat- świat wokół Ciebie staje się ogrodem.
nikola1234,
piękne sadzonki! Bardzo szybko Ci urosły! Czekamy w takim razie na zdjęcia kwiatów!
A ja mam inne pytanie: czy ktoś z zaawansowanych fiołkowiczów ma w swojej kolekcji fiołki z kwiatami typu bells?
piękne sadzonki! Bardzo szybko Ci urosły! Czekamy w takim razie na zdjęcia kwiatów!
A ja mam inne pytanie: czy ktoś z zaawansowanych fiołkowiczów ma w swojej kolekcji fiołki z kwiatami typu bells?
- mycha_paulina
- 200p
- Od: 13 paź 2013, o 21:10
nikola1234 Chyba też niedługo czeka Cię rozsadzanie co? Piękne, zdrowo wyglądające roślinki. Gratulacje
Zapraszam do mojego wątku Fiołkowe love http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=77233" onclick="window.open(this.href);return false;
- nikola1234
- 50p
Powiem szczerze, że niedawno były rozsadzane, ale rosną tak szybko, że chyba będę musiała się niedługo zaopatrzyć w jeszcze większe doniczki. Ehh... tylko się cieszyc
- justyna111
- 200p
- Od: 1 kwie 2014, o 21:32
Nikola, nie wkładaj w większe doniczki, bo nie będą chciały kwitnąć. Raczej trzeba porozdzielać pojedyncze rozetki i będzie w porzadku Tak w ogóle to piękna kolekcja, jaka odmiana zabiera się do kwitnienia?
Mając wolność, kwiaty, książki i księżyc, któż nie byłby w pełni szczęśliwy? Oscar Wilde
- nikola1234
- 50p
Powiem szczerze, że nie wiem co to za odmiana, jakaś tam jest ;) Nie przywiązuje wagi do nazw, wszystkie sa dla mnie tak samo piękne i jest mi bez różnicy Wiem tylko że nie mam żadnej powtarzającej się odmiany. Każdy fiołek jest inny ;D
Nikola, cudny widok należę do tych co czekają, żeby osiągnąć podobny efekt, ale już niedługo będę przenosić pierwsze sadzonki do samodzielnych pojemników .
Mam pytanie- jak długo pozwalacie rosnąć fiołkom, ile sezonów kwitnień, zanim trzeba odmłodzić roślinkę ? W sumie to nie jest szczególnie ważne, odmłodzę kiedy uznam za stosowne, ale dziś oglądając mój pierwszy, pospolity fiołek szykujący się do kwitnienia( drugiego obfitego), zastanawiałam się ile jeszcze przed nim.
Mam pytanie- jak długo pozwalacie rosnąć fiołkom, ile sezonów kwitnień, zanim trzeba odmłodzić roślinkę ? W sumie to nie jest szczególnie ważne, odmłodzę kiedy uznam za stosowne, ale dziś oglądając mój pierwszy, pospolity fiołek szykujący się do kwitnienia( drugiego obfitego), zastanawiałam się ile jeszcze przed nim.
Czy mógłby ktoś przypomnieć jak najlepiej zdezynfekować nowo przybyłe liście?
1. Pierwsze co mi świta w pamięci, to roztwór Ace, ale w jakich proporcjach?
2. Może inny sposób z łatwo dostępnych składników?
3. Czy trzeba moczyć? Jak długo? Czy tylko włożyć i wyjąć?
1. Pierwsze co mi świta w pamięci, to roztwór Ace, ale w jakich proporcjach?
2. Może inny sposób z łatwo dostępnych składników?
3. Czy trzeba moczyć? Jak długo? Czy tylko włożyć i wyjąć?
Ala
Solshine przypomnę Ci to co mam właśnie w notatkach pod ręką :
- 5 ml ACE na 1/2 l wody, moczyć listki 15 min, osuszyć ręcznikiem papierowym, albo
- moczyć w nadmanganianie potasu- roztwór ma mieć kolor różowy- nie ciemny
- 5 ml ACE na 1/2 l wody, moczyć listki 15 min, osuszyć ręcznikiem papierowym, albo
- moczyć w nadmanganianie potasu- roztwór ma mieć kolor różowy- nie ciemny