Wierzby
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 11 lut 2013, o 12:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Wierzby
Kiedy można przesadzać wierzbę?
Teraz się przesadza . Rośliny po przesadzeniu rozwiną system korzeniony , zaś na wiosne roślina ma mało czasu na nowe korzonki ,bo odrazu idzie w liście .
Pozdrawiam Patryk
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 kwie 2013, o 18:51
To już wiemy , ja się za bardzo nie orientuję , coś tam próbuję wsadzić ale nie zawsze wychodzi......
Bożena
- karlos
- 100p
- Od: 19 wrz 2013, o 08:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Na nowej działce "odziedziczyłem" wierzbe mandzurska, a raczej to co z niej zostało. Dolne gałazki są uschnięte, tylko kilka górnych ma zielone listki, a na pniu rośnie jakiś "grzyb" :/ Co dalej z nia począć, kiepsko wyglada, do tego rośnie w złym miejscu (nie tam gdzie powinna). Ten grzyb jest niebezpieczny ???
PS sorki za jakoś fotek, ale na szybko z komórki cyknięte.
PS sorki za jakoś fotek, ale na szybko z komórki cyknięte.
Pozostaje tylko piła i odkażenie gleby
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Odkażanie gleby nic nie da... Tylko Opieńki są pasożytami doskonałymi, to znaczy, że mogą wniknąć ryzomorfami (takie korzenie, rozłogi) do komórek drewna przebijając korowinę. Ten grzyb pokazany na zdjęciu rozkłada raczej martwe drewno... Ja bym na Twoim miejscu pozyskał jeszcze żywe gałęzie na wiosnę (takie 30-40 cm pędy zdrewniałe o grubości ołówka) i wsadziłbym do wody... powinny puścić korzenie. Młode sadzonki, zdrowe powinny dać sobie radę z grzybem a raczej z jego zarodnikami. Spal ścięty pień wierzby, żeby zarodniki się dalej nie roznosiły ... Pozdrawiam
Ogród pod Dębową Górą
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=49050" onclick="window.open(this.href);return false;
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=49050" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 14 sty 2014, o 19:16
Jaka ta smocza wierzba jest rośnie jako drzewo, czy krzew?
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 9 sie 2011, o 12:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Moja jest młoda i nie skręca jeszcze gałązek . A rośnie raczej jak krzew .