Borówka amerykańska - sadzonki na handel

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
Skydiverpl
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 19 lut 2010, o 09:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Borówka Amerykańska - uprawa (zezwolenia?)

Post »

Witam. Mam takie pytanie, a mianowicie, jeżeli posiadam działkę i chcę uprawiać Borówkę Amerykańską i pozniej ją sprzedawać (np w skupie) to czy muszę mieć jakieś zezwolenia itp ? Czy po prostu jade do skupu i sprzedaje ?
Awatar użytkownika
aniawoj
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 paź 2005, o 19:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Borówki Amerykańskie - uprawa

Post »

Witaj na forum. Serdecznie zapraszamy do aktywności :D

Jeśli jesteś rolnikiem możesz sprzedawać swoje produkty dowolnie. Nie sądzę, aby jakieś specjalne uwarunkowania dotyczyły borówki, ale może jeszcze ktos się wypowie.

(Przenoszę do odpowiedniego działu ten wątek).
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
Skydiverpl
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 19 lut 2010, o 09:56

Re: Borówki Amerykańskie - uprawa

Post »

Przepraszam, że pomylilem działy, ale niezbyt wiedziałem gdzie to wrzucic :)

To jest działka budowlana, ale mam dość miejsca aby zrobić niewielka uprawe i zobaczyc co z tego wyjdzie. Nie jestem zarejestrowany jako rolnik i wlasnie miedzy innymi interesuje mnie to, na jakiej zasadzie będę mogl sie rozliczac z Urzędem Skarbowym, bo znając życie pewnie od sprzedaży Borowek Amerykańskich na skupie, tez będę musial zaplacic jakis podadek dochodowy.

Z gory dziekuje i pozdrawiam :)
Borsuk2
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 2 kwie 2010, o 08:53

Re: Borówka Amerykańska - uprawa (zezwolenia?)

Post »

Jak masz zamiar rozliczać się z Urzędem Skarbowym z uprawy borówki na działce budowlanej to lepiej daj sobie siana, borówki zjedz albo wyrzuć i zajmij się czymś bardziej pożytecznym albo po prostu siedź i nic nie rób.

Jak nie jesteś rolnikiem to każą Ci jeszcze zakładać działalność gospodarczą, później dojdzie ZUS i jeszcze jakieś pierdoły i popłyniesz.
I po co Ci to?
blueberry87
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 10 mar 2015, o 22:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Borówka amerykańska - sadzonki na handel

Post »

Witajcie,

Chciałbym się Was poradzić co sądzicie o uprawie borówki amerykańskiej z przeznaczeniem na handel. Mam tunel 6x12 i dojście do sadzonek dopiero co pikowanych za grosze ze sprawdzonej niemieckiej plantacji. W chwili obecnej mogę liczyć na ok. 2 tys sadzonek. Dysponuję również sporą działką o ziemi torfowej, którą mogę wykorzystać do w/w celu. Tylko pytanie, czy jest na to zbyt ? Wiem, że sadzonki najlepiej sprzedawać 2 góra 3 letnie. Jakie są Wasze odczucia w tym temacie ?
Awatar użytkownika
Aquaforta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2012, o 16:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Borówka amerykańska - sadzonki

Post »

Na owoce pewnie zbyt prędzej by się znalazł niż na sadzonki. Szkółek drzew i krzewów z bardzo dobrą renomą jest sporo. Gdzie sprzedawałbyć sadzonki, na targu? Lepiej pójść krok dalej i szukać odbiorców na owoce. Akurat krzaczki urosną :)

Pozdrawiam
Gosia
Pozdrawiam
benek56
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 11 lip 2013, o 18:59
Kontakt:

Post »

Chyba jestem tego samego zdania. żeby wejść na rynek z sadzonkami - ciężko - a owoce nadal w cenie. Widziałem w okolicach mojego miasta plantację borówki (krzaki 2 letnie) - ok. 2 ha
mkrakus
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 11 maja 2015, o 21:08

Post »

Nie opłaca się, pracowałem na kilku szkółkach w Niemczech, większość z nich kupowała sadzonki borówki amerykańskiej od polskich szkółkarzy. Zawsze była to duża ilość bo od 20 tys. w górę. No chyba, że możesz kupić zdrowe sadzonki w dobrej cenie, ale w polsce chyba, tego tak łatwo z zyskiem nie sprzedaż.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”