Tunbergia(Thunbergia alata ) Cz.1
- Krzysztof59
- 200p
- Od: 29 lip 2013, o 17:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Tunbergia - ( Thunbergia alata ) jak uprawiać?
4 marca siane 30 nasion - dziś 9 wyłazi z ziemi. Również moczyłem nasiona.
Pozdrawiam - Krzysztof
A u mnie moczenie nie pomaga Eh ja to mam pecha
- Krzysztof59
- 200p
- Od: 29 lip 2013, o 17:39
Evy_Możliwe,że kiełkowanie jest w dużej mierze uzależnione od świeżości nasion. Na moim opakowaniu data ważności to 10. 2018 i wydaje mi się po przestudiowaniu pozostałych cyferek na opakowaniu ,że były pakowane w ubiegłym roku.
Pozdrawiam - Krzysztof
- ellcia
- 500p
- Od: 12 lis 2012, o 11:58
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Denerwuje mnie jedna rzecz, na opakowaniu nasion jest zdjęcie kolorowych Tunbergii, a mi wciąż kwitnie na żółto lub pomarańczowo, taka bordowa, jak na zdjęciu jeszcze mi się nie trafiła, a biała - tylko raz
Ja swoje tunbergie wysiałem 3 tygodnie temu i kilka dopiero wzeszło żeby chociaż 4 wzeszły i przetrwały to będę zadowolony.
A nasion miałem 20 firmy Legutko kupionych w Brico. Zobaczymy
A nasion miałem 20 firmy Legutko kupionych w Brico. Zobaczymy
Mateusz
- Margo_margo
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 27 lip 2014, o 13:08
- Margo_margo
- Od: 27 lip 2014, o 13:08
Pną się tylko dwie, reszta dzielnie rośnie wzdłuż patyczka i na razie się nim nie interesuje
Widziałam jaką Tunbegia ma bryłę korzeniową już na samym początku dlatego przy pikowaniu wszystkie dostały po patyczku. Nie chcę potem "dziurawić" korzeni.
A Twoje są piękne! Widać, że mają sporo słońca
Widziałam jaką Tunbegia ma bryłę korzeniową już na samym początku dlatego przy pikowaniu wszystkie dostały po patyczku. Nie chcę potem "dziurawić" korzeni.
A Twoje są piękne! Widać, że mają sporo słońca
No ruszyły po trzech tygodniach w ziemi pojawia się czwarta sztuka. ;d
Ciekawe czy dają radę... ale myślę że tak!!!!! Gra warta świeczki. Mój sąsiad w zeszłym roku za jedną sadzonkę płacił ok 13 zł a mnie nasiona wyniosły nie całe 4 zeta
Jak wszystkie nasiona wzejdą a choć by nawet połowa tego co wsadziłem to sąsiad dostanie w prezencie. :P:P:P:P:P
Ciekawe czy dają radę... ale myślę że tak!!!!! Gra warta świeczki. Mój sąsiad w zeszłym roku za jedną sadzonkę płacił ok 13 zł a mnie nasiona wyniosły nie całe 4 zeta
Jak wszystkie nasiona wzejdą a choć by nawet połowa tego co wsadziłem to sąsiad dostanie w prezencie. :P:P:P:P:P
Mateusz
Rzepka Łooo jeeeejuu jak tego dokonałaś że one już takie duże aż trudno mi uwierzyć.... Naprawdę moje takie kurduple tyle czasu przesiedziały w ziemi ale powoli się pojawiają. myślałem że takie długie kiełkowanie to norma bo przeczytałem że długo kiełkują no i oczywiście odpowiednią temp muszą mieć. Ale twoje mają trochę ponad miesiąc od wysiania i wyglądają jak by z Czarnobyla były giganty:D
Gratuluję tak efektownych wyników ;D:D:
A z jakiej firmy miałaś nasiona????
Gratuluję tak efektownych wyników ;D:D:
A z jakiej firmy miałaś nasiona????
Mateusz
- Rzepka
- Od: 30 mar 2014, o 14:55
Dziękuję, nasiona miałam własne, kiełkowałam w kuwetce na na parapecie, wyszły dosyć szybko, wsadzałam po trzy szt do doniczki, jak miały po dwie pary liści uszczykiwałam czubeczki.Mam jeszcze zamiar poodcinać kilka najdłuższych pędów i spróbować ukorzenić, thunbergię sieję od wielu lat, normalnie poprawia mi humor, jak na nią popatrzę , ale nigdy nie miałam tak obficie kwitnących, jak te w sklepach ogrodniczych, nie wiem, czy to sprawa nawożenia, nasion, warunków uprawy.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- jofracy
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 2 kwie 2011, o 10:54
Ja się jakoś boję uszczyknąć czubek, bo nie wyobrażam sobie skąd kolejny ma wyrosnąć...
-------------------------
Pozdrawiam! Magda
Pozdrawiam! Magda